Baklava na poprawę humoru. Najlepszy przepis!
Dziś postanowiłam sobie poprawić humor i zjeść coś dobrego! Wybrałam dobrze znaną bałkańską bombę kaloryczną. Oto przepis na pyszną baklavę!
Dziś postanowiłam sobie poprawić humor i zjeść coś dobrego! Wybrałam dobrze znaną bałkańską bombę kaloryczną. Oto przepis na pyszną baklavę!
Sarma lub po polsku gołąbki królują na stołach w różnych krajach świata. Uważana jest za specjał turecki, ale czy to jest prawda? Mam dla Was historię sarmy oraz przepis na jugolskie gołąbki!
Priganice to pszenne placki, które na Bałkanach jada się na śniadanie. Mają różny kształt w zależności od kraju. Są pyszne i kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić 🙂
Kiedyś już podawałam przepis na najbardziej przez Jugoli lubianą musakę z ziemniakami, a tym razem przed Wami musaka cukiniowa!
Cicvara, kačamak, mamaljuga, palenta… to potrawa z mąki kukurydzianej, którą można spotkać w różnych częściach Bałkanów pod różnymi nazwami.
Dzisiaj upichciłam faszerowaną paprykę z serem i jajkami. Tak, tak potrafimy zrobić i coś bez mięsa. A więc szybki przepisik dla Was!
Zeljanik to pyszne, zdrowe i lekkostrawne ciasto ze szpinakiem. Na Bałkanach to bardzo popularne danie na kolację. Oto przepis!
Witajcie kochani, już kilka osób wysłało do mnie prośbę, żeby opublikować przepis na musakę czyli zapiekankę mięsno-ziemniaczaną. A wiec podaję przepis!
Hurra! Udało się! Próbowałam wiele razy, ale w końcu udało mi się przygotować faszerowane papryki według przepisu mojej mamy 🙂 Musicie ich spróbować!
Mówi się, że Yugole nie jedzą warzyw, jednak belolučena paprika to sałatka, którą uwielbiają prawie wszyscy na Bałkanach! Oczywiście, najlepiej do mięsa 😉