Zeljanik. Bałkańskie ciasto ze szpinakiem
Zeljanik to pyszne, zdrowe i lekkostrawne ciasto ze szpinakiem. Na Bałkanach to bardzo popularne danie na kolację. Oto przepis!
Zeljanik to pyszne, zdrowe i lekkostrawne ciasto ze szpinakiem. Na Bałkanach to bardzo popularne danie na kolację. Oto przepis!
Witajcie kochani, już kilka osób wysłało do mnie prośbę, żeby opublikować przepis na musakę czyli zapiekankę mięsno-ziemniaczaną. A wiec podaję przepis!
Hurra! Udało się! Próbowałam wiele razy, ale w końcu udało mi się przygotować faszerowane papryki według przepisu mojej mamy 🙂 Musicie ich spróbować!
Mówi się, że Yugole nie jedzą warzyw, jednak belolučena paprika to sałatka, którą uwielbiają prawie wszyscy na Bałkanach! Oczywiście, najlepiej do mięsa 😉
Niedawno pisałam o rodzinnym święcie Krsna Slava, a dziś mam dla Was przepis na pszenicę ze śmietaną, które podczas Slavy koniecznie trzeba zjeść!
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na Vasina Torta – tradycyjny tort, który od kiedy pamiętam, robiła dla mnie mama na każde moje urodziny.
Burek ma wiele nazw i w każdym regionie trochę inaczej smakuje. Ja Wam przedstawiam burek z byłej Jugosławii – serbski burek oraz bośniacki burek.