Musaka cukiniowa. Zapiekanka z cukiniami
Bałkański specjał musaka jest bardzo znanym i lubianym daniem wśród lokalnych, ale również i wśród osób odwiedzających nasze kraje. To co jest fajne, to jest to, że robimy to danie na wiele sposobów, a więc kiedyś już podawałam przepis na najbardziej przez Jugoli lubianą musakę z ziemniakami, a tym razem postanowiłam Wam przedstawić jej siostrę, czyli musakę z cukiniami.
Przepis na musakę z cukiniami
Składniki:
- 3 cukinie
- 500 g mięsa mielonego (takie jakie lubicie)
- 5 jajek
- 700 ml mleka
- 1 duża cebula
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka oraz oregano / bazylia / majeranek
- Olej do smażenia mięsa
Przepis:
- Cebule kroimy na kosteczki i smażymy na złoty kolor. Kiedy już będą złote, dodajemy do nich mięso mielone i smażymy dalej.
- Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, paprykę oraz jeden z powyżej wymienionych w zależności od gustu – ja dodałam w tym razem majeranek).
- Kroimy cukinie wzdłuż i panierujemy je w mące i w jajkach i smażymy.
- Jak już mamy przygotowane mięso i cukinie, zaczynamy robić musakę. Naczynie żaroodporne lekko trzeba naoliwić. Na spód kładziemy cukinie, potem na to kładziemy mięso mielone i przykrywamy znów cukiniami.
- W misce ubijamy 2 jajka i w to wlewamy około 700 ml mleka. Dodajemy sól, pieprz i paprykę. Tą mieszanką zalewamy naszą zapiekankę.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy na 200 stopni przez około godzinę, w zależności od piekarnika. To co jest ważne, to żeby uważać, żeby nam się górna warstwa nie przypaliła, ponieważ musicie pamiętać, że cukinie już są usmażone. W tej sytuacji możemy zastosować papier do pieczenia. Jednocześnie musakę musimy piec tak długo, aż nam się mleko nie zważyło (nie wiem czy tak można powiedzieć po polsku, ale chodzi mi o to, że mleko nie może zostać płynne). To możemy podczas pieczenia sprawdzać.
Gdy musaka cukiniowa już będzie upieczona, możemy ją podawać z np. surówką z buraków. Jugole natomiast podaliby z musaką sałatkę z pomidorów i świeżych ogórków.
Mam nadzieję, że spróbujecie ją zrobić i że będziecie mieli chęć podzielenia się ze zdjęciami swojej musaki!
Smacznego!