Musaka cukiniowa - Przepis z Bałkany na Talerzu
|

Musaka cukiniowa. Zapiekanka z cukiniami

Bałkański specjał musaka jest bardzo znanym i lubianym daniem wśród lokalnych, ale również i wśród osób odwiedzających nasze kraje. To co jest fajne, to jest to, że robimy to danie na wiele sposobów, a więc kiedyś już podawałam przepis na najbardziej przez Jugoli lubianą musakę z ziemniakami, a tym razem postanowiłam Wam przedstawić jej siostrę, czyli musakę z cukiniami.

Przepis na musakę z cukiniami

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 500 g mięsa mielonego (takie jakie lubicie)
  • 5 jajek
  • 700 ml mleka
  • 1 duża cebula
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka oraz oregano / bazylia / majeranek
  • Olej do smażenia mięsa

Przepis:

  • Cebule kroimy na kosteczki i smażymy na złoty kolor. Kiedy już będą złote, dodajemy do nich mięso mielone i smażymy dalej.
  • Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, paprykę oraz jeden z powyżej wymienionych w zależności od gustu – ja dodałam w tym razem majeranek).
  • Kroimy cukinie wzdłuż i panierujemy je w mące i w jajkach i smażymy.
  • Jak już mamy przygotowane mięso i cukinie, zaczynamy robić musakę. Naczynie żaroodporne lekko trzeba naoliwić. Na spód kładziemy cukinie, potem na to kładziemy mięso mielone i przykrywamy znów cukiniami.
  • W misce ubijamy 2 jajka i w to wlewamy około 700 ml mleka. Dodajemy sól, pieprz i paprykę. Tą mieszanką zalewamy naszą zapiekankę.
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy na 200 stopni przez około godzinę, w zależności od piekarnika. To co jest ważne, to żeby uważać, żeby nam się górna warstwa nie przypaliła, ponieważ musicie pamiętać, że cukinie już są usmażone. W tej sytuacji możemy zastosować papier do pieczenia. Jednocześnie musakę musimy piec tak długo, aż nam się mleko nie zważyło (nie wiem czy tak można powiedzieć po polsku, ale chodzi mi o to, że mleko nie może zostać płynne). To możemy podczas pieczenia sprawdzać.

Gdy musaka cukiniowa już będzie upieczona, możemy ją podawać z np. surówką z buraków. Jugole natomiast podaliby z musaką sałatkę z pomidorów i świeżych ogórków.

Mam nadzieję, że spróbujecie ją zrobić i że będziecie mieli chęć podzielenia się ze zdjęciami swojej musaki!

Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *