Zapiekana fasolka szparagowa po bałkańsku
Wróciłam do domku na dwa dni i znów wracam nad jezioro z nadzieją, że uda mi się wykąpać i że słoneczko będzie częściej nam świeciło A więc jak wskoczyłam do mojej kuchni, za którą się stęskniłam musiałam coś upichcić! No i co upichciłam? Wpadłam na pomysł, że Wam pokażę jak my na Bałkanach robimy fasolkę szparagową. W Polsce jadłam fasolkę z bułką tartą, a u nas bułki tartej nie dajemy, a zamiast tego dajemy sam podsmażany czosnek. Smażony na oliwie z oliwek. A moja ulubiona wersja to fasolka szparagowa zapiekana z jajkiem, mlekiem oraz czosnkiem na oliwie z oliwek.
- Fasolka szparagowa zapiekana z czosnkiem i jajkiem
Przepis na zapiekaną fasolkę szparagową
Składniki:
- fasolka szparagowa
- jajka
- mleko
- czosnek
- sól
- inne przyprawy według smaku
- oliwa z oliwek
Przepis:
- Jeśli chodzi o ilość, to wszystkie składniki dostosowujemy do wielkości naczynia. Fasolka nie może nam pływać w mleku z jajkami, ma być tylko lekko przykryta, a nawet może nam wystawać.
- Gotujemy fasolkę. Na patelni lekko podsmażamy drobno posiekany czosnek. Po kilku minutach do czosnku wrzucamy ugotowaną fasolkę. Mieszamy i chwilę podsmażamy.
- Całość przerzucamy do żaroodpornego naczynia (ja robię w glinianym i zachęcam Was do kupienia takiego naczynia, ponieważ naprawdę ma duży wpływ na smak potraw).
- W osobnej misce rozbijamy jajko, wlewamy trochę mleka (tego mleka nie może być za dużo, bo będziecie musieli bardzo długo piec, żeby Wam nadmiar mleka wyparował). Dodajemy sól i ewentualnie inne przyprawy, według smaku.
- Tym zalewamy fasolkę, na wierzchu polewamy całość ilością oliwy z oliwek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy tak długo, aż fasolka zrobi się złocista, a całość stanie się gęsta.
- Podsmażamy czosnek
- Gotujemy fasolkę
- Mieszamy fasolkę z czosnkiem
- Gotowe!
No i gotowe! Prawda, że proste?
Smacznego Wam życzę, a jak wrócę nad jezioro zrobię dla Was zupę rybna po bałkańsku z pysznej świeżutkiej rybki z jeziora! Rybaka już zagadałam (biedny człowiek jeszcze żyje), a więc liczę, że dostanę najlepszą rybkę i z niej zrobię pyszniutką zupkę 🙂
A tymczasem Wy dajcie znać, jak Wam smakowała moja zapiekana fasolka szparagowa!