Fasolka szparagowa zapiekana z jajkiem i czosnkiem - Bałkany na Talerzu
|

Zapiekana fasolka szparagowa po bałkańsku

Wróciłam do domku na dwa dni i znów wracam nad jezioro z nadzieją, że uda mi się wykąpać i że słoneczko będzie częściej nam świeciło A więc jak wskoczyłam do mojej kuchni, za którą się stęskniłam musiałam coś upichcić! No i co upichciłam? Wpadłam na pomysł, że Wam pokażę jak my na Bałkanach robimy fasolkę szparagową. W Polsce jadłam fasolkę z bułką tartą, a u nas bułki tartej nie dajemy, a zamiast tego dajemy sam podsmażany czosnek. Smażony na oliwie z oliwek. A moja ulubiona wersja to fasolka szparagowa zapiekana z jajkiem, mlekiem oraz czosnkiem na oliwie z oliwek.

Przepis na zapiekaną fasolkę szparagową

Składniki:

  • fasolka szparagowa
  • jajka
  • mleko
  • czosnek
  • sól
  • inne przyprawy według smaku
  • oliwa z oliwek

Przepis:

  • Jeśli chodzi o ilość, to wszystkie składniki dostosowujemy do wielkości naczynia. Fasolka nie może nam pływać w mleku z jajkami, ma być tylko lekko przykryta, a nawet może nam wystawać. 
  • Gotujemy fasolkę. Na patelni lekko podsmażamy drobno posiekany czosnek. Po kilku minutach do czosnku wrzucamy ugotowaną fasolkę. Mieszamy i chwilę podsmażamy. 
  • Całość przerzucamy do żaroodpornego naczynia (ja robię w glinianym i zachęcam Was do kupienia takiego naczynia, ponieważ naprawdę ma duży wpływ na smak potraw). 
  • W osobnej misce rozbijamy jajko, wlewamy trochę mleka (tego mleka nie może być za dużo, bo będziecie musieli bardzo długo piec, żeby Wam nadmiar mleka wyparował). Dodajemy sól i ewentualnie inne przyprawy, według smaku. 
  • Tym zalewamy fasolkę, na wierzchu polewamy całość ilością oliwy z oliwek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy tak długo, aż fasolka zrobi się złocista, a całość stanie się gęsta.

No i gotowe! Prawda, że proste? 

Smacznego Wam życzę, a jak wrócę nad jezioro zrobię dla Was zupę rybna po bałkańsku z pysznej świeżutkiej rybki z jeziora! Rybaka już zagadałam (biedny człowiek jeszcze żyje), a więc liczę, że dostanę najlepszą rybkę i z niej zrobię pyszniutką zupkę 🙂

A tymczasem Wy dajcie znać, jak Wam smakowała moja zapiekana fasolka szparagowa!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *