Skontaktuj
się ze mną

Masz pytania albo sugestie? Zapraszam do kontaktu!

Cześć! Poznajmy się 🙂

Nazywam się Tanja Cieśla-Ilić. Kim jestem i dlaczego zdecydowałam się na prowadzenie bloga o bałkańskiej kuchni?

W skrócie szalona baba z Bałkanów, szalenie zakochana w gotowaniu tradycyjnych bałkańskich potraw. 12 lat temu szalenie pokochałam swojego Polaka i za nim przyjechałam do Polski, do Poznania, gdzie do dziś zostałam!

Skąd pomysł na stworzenie strony „Bałkany na talerzu”? To ciut dłuższa historia. Dwie moje wielkie życiowe pasje to turystyka (jak się domyślacie – w szczególności Bałkany) i kuchnia. W 2020 roku podczas pandemii turystyka, którą się do tej pory zajmowałam, stanęła w martwym punkcie i zatrzymała mnie w miejscu tworząc sytuację, w której mogłam się zająć inną dziedziną. Pamiętam słowa mojej mamy: „Kiedy w życiu jedne drzwi się za tobą zamkną, drugie się otworzą. Nie bój się próbować, wykorzystaj swoje pasje”.

Zeszyty pełne miłości

Tęsknota za rodziną, za wspólnym świętowaniem przy rodzinnym stole i za zapachami potraw, które dla naszej rodziny przygotowywały dla nas moja ukochana mama i moja kochana babcia, obudziły we mnie szaleńczą ochotę za przywróceniem tych wspomnień. Niestety parę lat temu musiałam się pożegnać z mamą i z babcią. Los tak chciał. Ciężko było mi się z tym pogodzić. 

W spadku po sobie zostawiły mi dwa zeszyty z przepisami, które dla nas tworzyły wkładając w to całe swoje serce. Miłość! To jest ten magiczny dodatek, który sprawiał, że każda potrawa miała wyjątkowy smak. Stąd się wzięła i moja miłość do gotowania.

Cała ta sytuacja z pandemią podarowała mi wolny czas, którego zawsze mi brakowało. Otworzyłam więc zeszyty z przepisami i zaczęłam odtwarzać te wszystkie smaki i zapachy, które zostały mi odebrane przez pandemię. Zatęskniłam za poczuciem wolności, spokoju, bezpieczeństwa i co najważniejsze – poczuciem dziecięcej beztroski.

Kulinarna podróż po Bałkanach

Gotując te wszystkie potrawy, które bardzo smakowały mojej rodzinie i znajomym, wpadłam na pomysł, że mogłabym się z Wami podzielić przysmakami mojego dzieciństwa spędzonego na Bałkanach. Ponieważ moją wielką pasją do tej pory i na zawsze zostanie turystyka, postanowiłam, że poprowadzę swoje relacje kulinarne jako podróż po Bałkanach. Dosłownie i w przenośni, bo przez “Bałkany na talerzu”, aż do wielkiej miłości 🙂

Moją przygodę z dzieleniem się przepisami bałkańskiej kuchni zaczęłam od fanpage’a na Facebooku, na który i dzisiaj Was serdecznie zapraszam! Wkrótce założyłam również grupę Serbia Forum, w której dzielę się różnymi ciekawostkami o tym mało znanym w Polsce kraju. Aż w końcu pomyślałam, że w mediach społecznościowych wszystkie ciekawostki szybko “giną” i trudno do nich dotrzeć. Dlatego zdecydowałam się na bloga 🙂 Mam nadzieję, że się Wam spodoba!

Zakochajcie się w Bałkanach!

Czy zakochacie się tylko w moich krajach (byłej Jugosławii) czy w bałkańskiej kuchni, czy poprzez dobre jedzenie ukradniecie czyjeś serce, to od Was zależy. Na Bałkanach istnieje takie powiedzenie: “Do serca kochanej nam osoby najłatwiej dotrzeć poprzez dobroci na talerzu”. Ja serce mojego Polaka już ukradłam 🙂 I może ktoś z Was w ten sposób ukradnie serce swojego wybranego lub wybranej 😉

A jeśli chcecie wiedzieć jeszcze więcej o pomyśle na “Bałkany na Talerzu”, zapraszam na WP Kuchnia. Znajdziecie tu wywiad, w którym opowiadam o tym, jak miałam zostać tancerką i zdradzam, co trzeba zrobić, aby żyć 100 lat!

A więc zaczynajmy!