Poznajmy się!
Witam Cię serdecznie na moim blogu! Mam nadzieję, że dzięki moim przepisom zakochasz się w bałkańskiej kuchni!
Tanja Cieśla-Ilić
Bałkany na Talerzu
Cześć! Nazywam się Tanja Cieśla-Ilić. Kim jestem? W skrócie szalona baba z Bałkanów, szalenie zakochana w gotowaniu tradycyjnych bałkańskich potraw. 12 lat temu szalenie pokochałam swojego Polaka i za nim przyjechałam do Polski, do Poznania, gdzie do dziś zostałam!
Skąd pomysł na stworzenie strony „Bałkany na Talerzu”? To ciut dłuższa historia, która łączy w sobie kuchnię i turystykę. Dwie moje wielkie życiowe pasje to turystyka i kuchnia. W 2020 roku podczas pandemii turystyka, którą się do tej pory zajmowałam, stanęła w martwym punkcie i zatrzymała mnie w miejscu tworząc sytuację, w której mogłam się zająć inną dziedziną. Pamiętam słowa mojej mamy: „Kiedy w życiu jedne drzwi się za tobą zamkną, drugie się otworzą. Nie bój się próbować, wykorzystaj swoje pasje”.
Zeszyty pełne miłości
Tęsknota za rodziną, za wspólnym świętowaniem przy rodzinnym stole i za zapachami potraw, które dla naszej rodziny przygotowywały dla nas moja ukochana mama i moja kochana babcia, obudziły we mnie szaleńczą ochotę za przywróceniem tych wspomnień. Niestety parę lat temu musiałam się pożegnać z mamą i z babcią. Los tak chciał. Ciężko było mi się z tym pogodzić.
W spadku po sobie zostawiły mi dwa zeszyty z przepisami, które dla nas tworzyły wkładając w to całe swoje serce. Miłość! To jest ten magiczny dodatek, który sprawiał, że każda potrawa miała wyjątkowy smak. Stąd się wzięła i moja miłość do gotowania.
Cała ta sytuacja z pandemią podarowała mi wolny czas, którego zawsze mi brakowało. Otworzyłam więc zeszyty z przepisami i zaczęłam odtwarzać te wszystkie smaki i zapachy, które zostały mi odebrane przez pandemię. Zatęskniłam za poczuciem wolności, spokoju, bezpieczeństwa i co najważniejsze – poczuciem dziecięcej beztroski.
Kulinarna podróż po Bałkanach
Gotując te wszystkie potrawy, które bardzo smakowały mojej rodzinie i znajomym, wpadłam na pomysł, że mogłabym się z Wami podzielić przysmakami mojego dzieciństwa spędzonego na Bałkanach. Ponieważ moją wielką pasją do tej pory i na zawsze zostanie turystyka, postanowiłam, że poprowadzę swoje relacje kulinarne jako podróż po Bałkanach. Dosłownie i w przenośni, bo przez „Bałkany na talerzu”, aż do wielkiej miłości 🙂
Moją przygodę z dzieleniem się przepisami bałkańskiej kuchni zaczęłam od fanpage’a na Facebooku, na który i dzisiaj Was serdecznie zapraszam! Wkrótce założyłam również grupę Serbia Forum, w której dzielę się różnymi ciekawostkami o tym mało znanym w Polsce kraju. Aż w końcu pomyślałam, że w mediach społecznościowych wszystkie ciekawostki szybko „giną” i trudno do nich dotrzeć. Dlatego zdecydowałam się na bloga 🙂 Mam nadzieję, że się Wam spodoba!
A jeśli chcecie wiedzieć jeszcze więcej o pomyśle na „Bałkany na Talerzu”, zapraszam na WP Kuchnia. Znajdziecie tu wywiad, w którym opowiadam o tym, jak miałam zostać tancerką i zdradzam, co trzeba zrobić, aby żyć 100 lat!
Tanja Cieśla-Ilić
Poznajmy się!
Jak widzicie można mnie spotkać na warsztatach kulinarnych, ale też w trasie 🙂 Poza gotowaniem, pilotuję wycieczki, a w każdym miejscu staram się poznać lokalną kuchnię. Przepisami dzielę się potem na blogu i na mojej grupie na Facebooku.
- WARSZTATY
KULINARNE
Zakochajcie się w Bałkanach!
Czy zakochacie się tylko w moich krajach (byłej Jugosławii) czy w bałkańskiej kuchni, czy poprzez dobre jedzenie ukradniecie czyjeś serce, to od Was zależy. Na Bałkanach istnieje takie powiedzenie: „Do serca kochanej nam osoby najłatwiej dotrzeć poprzez dobroci na talerzu”. Ja serce mojego Polaka już ukradłam 🙂 I może ktoś z Was w ten sposób ukradnie serce swojego wybranego lub wybranej 😉
Balkan Trip
Wakacje na Bałkanach – wycieczki fakultatywne, wyjazdy dla aktywnych, noclegi i transfery w Czarnogórze dla grup i klientów indywidualnych!