Kuchnia bałkańska - tufahije - Bałkany na Talerzu
|

Tufahije z bitą śmietaną. Jabłka faszerowane orzechami

Dziś mam dla Was przepis na TUFAHIJE– jabłka nadziewane masą orzechową, gotowane w słodkim syropie. Podaje się je przyozdobione bitą śmietaną i wisienką. To deser pochodzący z Bośni, bardzo popularny również w Północnej Macedonii, Chorwacji, Serbii oraz Hercegowinie. Jego nazwa pochodzi od arabskiego słowa tuffāḥa, oznaczającego tyle co jabłko.

Ci, którzy byli na moich warsztatach kulinarnych wiosną 2022, mieli okazję nauczyć się, jak zrobić te nasze nadziewane jabłka. Na jesień będziemy się uczyć nowych rzeczy, dlatego wrzucam Wam przepisik właśnie na tufahije.

Przepis na tufahije

Składniki:

  • 12 jabłek (najlepiej wybrać lekko kwaśne i chrupiące)
  • 300 g orzechów włoskich – mielonych
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 cytryny
  • 5 łyżek kandyzowanych wiśni lub wiśni z nalewki
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Trochę orzechów lub pistacji do posypania 

Przepis:

  • Przygotowujemy syrop, który nazywa się AGDA – 1 kg cukru gotujemy z 500 ml wody. W to dodajemy skórkę z dwóch jabłek oraz trzy plastry cytryny.
  • Jabłka obieramy i usuwamy środek. Podczas przygotowania jabłek do momentu, aż nie zaczniemy ich gotować, trzymamy je w wodzie z sokiem z pół cytryny. Ta czynność ma zapobiec przebarwieniu się jabłek.
  • Gotujemy jabłka w syropie (agdzie) około 3-5 minut, w zależności od rodzaju jabłek. Uważamy, żeby nam się jabłka nie rozgotowały. Mała wskazówka! Przed włożeniem wszystkich jabłek do garnka, w którym będą się gotować, warto na początku włożyć jedno jabłko i przetestować jak będzie się zachowywało, czyli jak szybko zacznie robić się miękkie.
  • Jabłka po ugotowaniu wyjmujemy i zostawiamy w naczyniu, żeby się ostudziły. 
  • Kremówkę ubijamy na sztywną masę z 2 łyżkami cukru pudru i przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (tylką).  
  • Zmielone orzechy mieszamy z częścią bitej śmietany. W to dodajemy startą skórkę cytryny, cukier waniliowy oraz trochę syropu, w którym gotowaliśmy jabłka. Masa musi być tak gęsta, żeby nie wyciekała nam z jabłek.
  • Schłodzone jabłka faszerujemy masą orzechową i zostawiamy w lodówce do ostygnięcia. Przed podaniem ozdabiamy bitą śmietaną, wisienką oraz odrobiną mielonych orzechów lub pistacjami.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *