Proice. Bałkańskie muffinki kukurydziane
W poniedziałek na mojej grupie na Facebooku mieliśmy “RANDKĘ PRZY GARACH”, czyli live, podczas którego wspólnie piekliśmy kukurydziane muffinki, czyli po mojemu proice.
W poniedziałek na mojej grupie na Facebooku mieliśmy “RANDKĘ PRZY GARACH”, czyli live, podczas którego wspólnie piekliśmy kukurydziane muffinki, czyli po mojemu proice.
Dziś pyszny chlebek drożdżowy, który robiła moja babcia. Dzięki specjalnemu ułożeniu ciasta wygląda naprawdę super i jest przepyszny!
Moja ulubiona wersja fasolki to taka zapiekana z jajkiem, mlekiem oraz czosnkiem na oliwie z oliwek. Sprawdźcie przepis!
Marynata piwno-miodowa do kurczaka, marynata do ryb i grillowanych warzyw oraz sałatka z marynowanego bakłażana… Dziś podaję obiecane przepisy!
O blitvie, czyli buraku liściowym popularnym na Bałkanach, już Wam pisałam. Dziś mam dla Was przepis na szybki obiad z wykorzystaniem blitvy 🙂
Sogan dolma to cebule faszerowane mielonym mięsem z różnymi przyprawami. Dziś powiem Wam, jak je ugotować tak, żeby smakowały jak na Bałkanach!
Pizza pita to bałkańska wersja włoskiej przekąski wykonana z ciasta filo. Uwielbiają ją moje dzieci oraz dzieci sąsiadów. Oto przepis!
Na dzisiaj chciałam Wam przedstawić gulasz z dziczyzny, który przygotowywałam z moim szwagrem – bardzo dobrym kucharzem. Tak to wyglądało!
Duże zielone liście o nazwie blitva są lubiane i chętnie wykorzystywane w bałkańskiej kuchni. Przypominają nieco szpinak i często podaje je się do ryby.
Sarma lub po polsku gołąbki królują na stołach w różnych krajach świata. Uważana jest za specjał turecki, ale czy to jest prawda? Mam dla Was historię sarmy oraz przepis na jugolskie gołąbki!