Faszerowane papryki mojej mamy - Przepis z Bałkany na Talerzu
|

Faszerowane papryki mojej mamy

Udało się! Smakują tak samo jak u mojej mamy! Wiele razy próbowałam zrobić faszerowane papryki, póki moja mama była z nami i mi się nie udało, ale chyba ta ogromna tęsknota i ta miłość wpłynęły na smak 🙂 Coraz bardziej jestem przekonana, że miłość macza palce we wszystkim co robię 🙂

Dlatego jestem szczęśliwa, że mogę się z Wami podzielić przepisem!

Faszerowane papryki mojej mamy

U prawosławnych zaczął się okres postu przed Wielkanocą i to jeden z przepisów, które warto spróbować. Nie będę fałszywie skromna – smakują REWELACYJNIE 😉 Warto ich spróbować!

Składniki:

  • 3 papryki
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Por (biała część)
  • Szklanka ryżu
  • 1 szklanka sosu pomidorowego (lub zupy pomidorowej)
  • 1 szklanka wody
  • Przyprawy: liść laurowy, słodka czerwona papryka, pieprz, sól

Przepis:

  • Obrać marchewki i ziemniaki i zetrzeć na drobnych oczkach. Posiekać cebulę, czosnek i pora.
  • Podsmażyć na złoty kolor cebulę, porę i czosnek razem z liściem laurowym. W to dodać marchewkę i ziemniaki oraz pozostałe przyprawy (słodką paprykę, pieprz oraz sól). Smażyć dalej, a potem dodać ryż.
    Podsmażyć jeszcze kilka minut i zalać 1 szklanką wody, a następnie dusić dalej pod przykryciem.
  • Kiedy już ryż będzie prawie gotowy, zaczynamy faszerować papryki. Trzeba obciąć końcówkę papryki, żeby je można było wykorzystać do zamknięcia papryki po nafaszerowaniu.
  • Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i lekko je naoliwić i zalać sosem pomidorowym lub szklanką zupy pomidorowej.
  • Włożyć do piekarnika na 45 minut do 1 godziny w zależności od piekarnika. Piec na 200 stopni. Na początku, przez około 30 minut, piec pod przykryciem, a potem zdjąć pokrywkę, żeby się skórka lekko zapiekła.

Kiedy skórka zacznie nam od papryki odchodzić i zrobi się lekko ciemna, jest gotowe! Zapach i smak są obłędne 🙂 Pamiętajcie – to miłość jest najważniejszym składnikiem!

Smacznego!!! Koniecznie spróbujcie też innych przepisów na dania z papryki!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *