Zeljanik - bałkańska zapiekanka ze szpinakiem - Bałkany na talerzu
|

Zeljanik. Bałkańskie ciasto ze szpinakiem

Zeljanik to bałkańskie ciasto ze szpinakiem – jeden z wielu rodzajów. Jest bardzo zdrowe i lekkostrawne. Na Bałkanach to częste danie na kolację.

Przepis na ciasto ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 kg świeżego szpinaku
  • 200 ml śmietany 18% do zup i sosów
  • 200 ml naturalnego jogurtu lub maślanki
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 200 g sera typu bałkańskiego (ewentualnie może być feta)
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju
  • Sól do smaku

Przepis:

  • Świeży szpinak umyć i pokroić szpinak w paseczki.
  • W misce zamieszać jajka, śmietanę, jogurt, ser, mąkę, kaszę mannę, sól, olej i proszek do pieczenia.
  • Następnie to wszystko połączyć ze szpinakiem i przelać do blachy do pieczenia, którą przed tym posmarowaliśmy olejem i posypaliśmy trochę mąką.
  • Wstawić do piekarnika na 230 stopni i piec ok. 30 minut w zależności od piekarnika (tak, żeby się fajnie zarumieniło).

Jak widzicie przepis na zeljanik jest naprawdę prosty do zrobienia! U nas podajemy zeljanik z jogurtem 🙂 Życzę Wam smacznego!!!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *