Zeljanik. Ba艂ka艅skie ciasto ze szpinakiem
Zeljanik to ba艂ka艅skie ciasto ze szpinakiem – jeden z wielu rodzaj贸w. Jest bardzo zdrowe i lekkostrawne. Na Ba艂kanach to cz臋ste danie na kolacj臋.
- Pokrojone li艣cie 艣wie偶ego szpinaku
Przepis na ciasto ze szpinakiem
Sk艂adniki:
- 1 kg 艣wie偶ego szpinaku
- 200 ml 艣mietany 18% do zup i sos贸w
- 200 ml naturalnego jogurtu lub ma艣lanki
- 200 g m膮ki
- 2 艂y偶ki kaszy mannej
- 200 g sera typu ba艂ka艅skiego (ewentualnie mo偶e by膰 feta)
- 3 jajka
- 1,5 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 50 ml oleju
- S贸l do smaku
Przepis:
- 艢wie偶y szpinak umy膰 i pokroi膰 szpinak w paseczki.
- W misce zamiesza膰 jajka, 艣mietan臋, jogurt, ser, m膮k臋, kasz臋 mann臋, s贸l, olej i proszek do pieczenia.
- Nast臋pnie to wszystko po艂膮czy膰 ze szpinakiem i przela膰 do blachy do pieczenia, kt贸r膮 przed tym posmarowali艣my olejem i posypali艣my troch臋 m膮k膮.
- Wstawi膰 do piekarnika na 230 stopni i piec ok. 30 minut w zale偶no艣ci od piekarnika (tak, 偶eby si臋 fajnie zarumieni艂o).
Jak widzicie przepis na zeljanik jest naprawd臋 prosty do zrobienia! U nas podajemy zeljanik z jogurtem 馃檪 呕ycz臋 Wam smacznego!!!
- Ciasto na zeljanik
- Pieczemy!
- Gotowe ciasto ze szpinakiem
Dzien dobry
jaki wymiar ma forma?
Oj przepraszam, ale d艂ugo mnie tu nie by艂o! Forma jest 26 cm d艂uga i 23 szeroka. Pozdrowienia i smacznego 馃檪