Zeljanik. Bałkańskie ciasto ze szpinakiem
Zeljanik to bałkańskie ciasto ze szpinakiem – jeden z wielu rodzajów. Jest bardzo zdrowe i lekkostrawne. Na Bałkanach to częste danie na kolację.
Przepis na ciasto ze szpinakiem
Składniki:
- 1 kg świeżego szpinaku
- 200 ml śmietany 18% do zup i sosów
- 200 ml naturalnego jogurtu lub maślanki
- 200 g mąki
- 2 łyżki kaszy mannej
- 200 g sera typu bałkańskiego (ewentualnie może być feta)
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml oleju
- Sól do smaku
Przepis:
- Świeży szpinak umyć i pokroić szpinak w paseczki.
- W misce zamieszać jajka, śmietanę, jogurt, ser, mąkę, kaszę mannę, sól, olej i proszek do pieczenia.
- Następnie to wszystko połączyć ze szpinakiem i przelać do blachy do pieczenia, którą przed tym posmarowaliśmy olejem i posypaliśmy trochę mąką.
- Wstawić do piekarnika na 230 stopni i piec ok. 30 minut w zależności od piekarnika (tak, żeby się fajnie zarumieniło).
Jak widzicie przepis na zeljanik jest naprawdę prosty do zrobienia! U nas podajemy zeljanik z jogurtem 🙂 Życzę Wam smacznego!!!