Przepis na priganice - serbskie placki śniadaniowe
| |

Priganice. Bałkańskie placki śniadaniowe

Witajcie, dzisiaj przedstawię Wam priganice, jedną z najbardziej lubianych potraw. Hmm nie wiem czy to można tak nazwać? Ale jest to jedno z ulubionych dań, które Yugole jedzą na śniadanie. Każda część byłej Jugosławii trochę inaczej je nazywa i robi trochę inny kształt. Osobiście ja też często zmieniam kształt priganjica, ale to co ważne, że ciasto jest zawsze takie same. Placki, które ja dzisiaj zrobiłam na śniadanie, często robi się w Serbii. Jeżeli już je robimy w ten sposób (czyli w formie dużych okrągłych placków), nazywamy je mekike. Z kolei w Czarnogórze bardziej preferują i robią je jako malutkie pączuszki, co zobaczycie na zdjęciu. Obojętnie jaki mają kształt, mogłabym je jeść codziennie tak, jak mój synek. Są pyszne no i oczywiście kaloryczne. Cóż, trudno – od czasu do czasu trzeba sobie pozwolić 🙂

Bałkańskie placki śniadaniowe zwane też mekike

Na słodko i na słono

Priganice najczęściej jemy z jogurtem lub z serem i pomidorami (latem). Natomiast zimą jemy je z ajvarem i kajmakiem. Co jest ajvar i kajmak dokładnie będziemy mówić w kolejnych postach. Priganjice również można jeść na słodko np. z powidłami, miodem lub nutellą 🙂

Przepis na priganice

Składniki:

  • 300 ml wody

  • 400 g mąki

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 400 g świeżych drożdży

  • I tajemniczy dodatek mojej babci czyli jedna łyżka rakiji (czyli bimbru, może też być wódka), żeby ciasto nie wchłonęło za dużo tłuszczu. Uwierzcie mi działa!!! Stosuję to i kiedy robię pączki i nie są tłuste.

Jak PRZYGOTOWAĆ priganice

  • Wszystkie składniki mieszamy tak, jakbyśmy robili ciasto na chleb (biały chleb pszenny). Zostawiamy, aby ciasto urosło w ciepłym miejscu. Osobiście zostawiam go obok kozy – pieca i za pół godziny już jest gotowe.
  • Jeszcze raz bardzo delikatnie ciasto ugniatamy i robimy kuleczki. Kuleczki zostawiamy pod ściereczką na 10 min, żeby ciasto odpoczęło i potem robimy kształt, jaki nam pasuje i wrzucam na gorący olej. Za kilka minut są gotowe.
Placki smażymy na głębokim tłuszczu
Przepis na prigranice - serbskie placki śniadaniowe

Priganice w Czarnogórze

Dla odmiany priganjice robione w Czarnogórze to najczęściej małe okrągłe pączuszki. Czerwony sos to ajvar – bałkańska pasta paprykowo-pomidorowa. O tym również będziemy mówić 🙂

Prigranice w Czarnogórze mają formę kuleczek

Przepis na priganice wraz z komentarzami znajdziecie też na Facebooku 🙂

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.