Priganice - przepis na ba艂ka艅skie placki 艣niadaniowe - Ba艂kany na Talerzu
||

Priganice. Przepis na ba艂ka艅skie placki 艣niadaniowe

Witajcie, dzisiaj przedstawi臋 Wam PRIGANICE, jedn膮 z najbardziej lubianych potraw. Hmm nie wiem czy to mo偶na tak nazwa膰? Ale jest to jedno z ulubionych da艅, kt贸re Jugole jedz膮 na 艣niadanie. Ka偶da cz臋艣膰 by艂ej Jugos艂awii troch臋 inaczej je nazywa i robi troch臋 inny kszta艂t. Osobi艣cie ja te偶 cz臋sto zmieniam kszta艂t priganjica, ale to co wa偶ne, 偶e ciasto jest zawsze takie same. Placki, kt贸re ja dzisiaj zrobi艂am na 艣niadanie, cz臋sto robi si臋 w Serbii. Je偶eli ju偶 je robimy w ten spos贸b (czyli w formie du偶ych okr膮g艂ych plack贸w), nazywamy je mekike. Z kolei w Czarnog贸rze bardziej preferuj膮 i robi膮 je jako malutkie p膮czuszki, co zobaczycie na zdj臋ciu. Oboj臋tnie jaki maj膮 kszta艂t, mog艂abym je je艣膰 codziennie tak, jak m贸j synek. S膮 pyszne, no i oczywi艣cie kaloryczne. C贸偶, trudno – od czasu do czasu trzeba sobie pozwoli膰 馃檪

Na s艂odko i na s艂ono

Priganice najcz臋艣ciej jemy z jogurtem lub z serem i pomidorami (latem). Natomiast zim膮 jemy je z ajvarem i kajmakiem. Co jest ajvar zobaczcie tutaj, a o kajmaku dok艂adnie b臋dziemy m贸wi膰 w kolejnych postach. Priganjice r贸wnie偶 mo偶na je艣膰 na s艂odko np. z powid艂ami, miodem lub nutell膮 馃檪

Przepis na priganice

Sk艂adniki:

  • 300 ml wody
  • 400 g m膮ki
  • 1 p艂aska 艂y偶eczka cukru
  • 1 艂y偶eczka soli
  • 40 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
  • I tajemniczy dodatek mojej babci czyli jedna 艂y偶ka rakiji (czyli bimbru, ale mo偶e te偶 by膰 w贸dka), 偶eby ciasto nie wch艂on臋艂o za du偶o t艂uszczu. Uwierzcie mi dzia艂a!!! Stosuj臋 to i kiedy robi臋 p膮czki i nie s膮 t艂uste.

Przepis:

  • Wszystkie sk艂adniki mieszamy tak, jakby艣my robili ciasto na chleb (bia艂y chleb pszenny). Zostawiamy, aby ciasto uros艂o w ciep艂ym miejscu. Osobi艣cie zostawiam go obok kozy 鈥 pieca i za p贸艂 godziny ju偶 jest gotowe.
  • Jeszcze raz bardzo delikatnie ciasto ugniatamy i robimy kuleczki. Kuleczki zostawiamy pod 艣ciereczk膮 na 10 min, 偶eby ciasto odpocz臋艂o i potem robimy kszta艂t, jaki nam pasuje i wrzucamy na gor膮cy olej. Za kilka minut s膮 gotowe.

Priganice w Czarnog贸rze

Dla odmiany priganjice robione w Czarnog贸rze to najcz臋艣ciej ma艂e okr膮g艂e p膮czuszki. Czerwony sos to ajvar – ba艂ka艅ska pasta paprykowo-pomidorowa.

W niekt贸rych miejscach (np. w Parku Lovcen, o kt贸rym mo偶ecie przeczyta膰 np. na mojej stronie Balkan Trip) mo偶ecie dosta膰 p膮czuszki podawane z miodem i serem kolasi艅skim.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *