Sogan dolma. Cebule faszerowane mięsem
Zgodnie z obietnicą, wrzucam Wam przepis na jedną z potraw, które przygotowałam na komunię mojego synka. Więcej o tym, jak zabrałam się do przygotowania uroczystości (a miałam z tym trochę przygód) przeczytacie tutaj, a tymczasem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Dziś przepis na sogan dolma – cebule faszerowane mięsem z przyprawami. To też danie, którego często uczymy się podczas warsztatów kulinarnych, na które Was serdecznie zapraszam!
Przepis na faszerowane cebule
Składniki:
- 5 sztuk cebuli (większe główki)
- 250 g białego ryżu
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- natka pietruszki (bardzo drobno posiekana)
- 1 cytryna
- około 50 g masła
- oliwa
- przyprawy: sól, 1/2 łyżeczki czarnego i 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka liści suszonej mięty
- pasta pomidorowa (gęsta)
- pasta paprykowa łagodna
- 1 łyżka octu spirytusowego
Przepis:
- Cebule obieramy. Przed gotowaniem każdą główkę musimy naciąć od zewnątrz do środka, ale tak żeby jej nie rozciąć na pół, czyli cebula musi pozostać w jednej części. Trochę to skomplikowane, więc poniżej znajdziecie filmik 🙂
- Cebulę gotujemy około 10 minut w wodzie, do której dodaliśmy 2 łyżeczki soli oraz 1 łyżkę octu spirytusowego.
- Po ugotowaniu cebulę wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia (nie wylewamy wody!). Cebula jest ugotowana wtedy, gdy zrobi się delikatnie miękka, a listki-warstwy zaczną delikatnie odchodzić. Kiedy cebula się ostudzi, rozwarstwiamy ją na listki za pomocą małej łyżeczki.
- W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do mięsa mielonego dodajemy jedną drobno posiekaną cebulę, 250 g ryżu surowego, drobno posiekaną pietruszkę, ½ łyżki pasty paprykowej i ½ łyżki pasty pomidorowej. Dodajemy ½ łyżeczki pieprzu czarnego, ½ łyżeczki pieprzu białego,1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki,1 łyżeczkę mięty,1 łyżeczkę mielonego kuminu (kmin rzymski) oraz 1 ½ łyżeczki soli. Do przyprawionego mięsa wlewamy trochę oliwy i całość ugniatamy.
- Faszerujemy liście cebuli, które po ostudzeniu rozdzieliliśmy.
- Teraz w garnku trzeba roztopić około 50 g masła i w to dodać 1-2 łyżki pasty pomidorowej oraz tyle samo pasty paprykowej. Uwaga! Jeżeli pasta paprykowa jest zbyt rzadka i jasnego koloru, dodajemy jeszcze trochę mielonej słodkiej papryki. Smażymy jeszcze przez chwilę i dolewamy trochę oliwy.
- Nafaszerowane cebulki układamy w garnku na baczność i wyciskamy na nie sok z połowy cytryny. Cebulki przyciskamy talerzykiem tak, żeby nam się nie rozwaliły podczas gotowania. Wszystko zalewamy wodą, w której gotowaliśmy cebulę. Wody nie może być za dużo – tylko tyle, żeby talerzyk był lekko zalany. Gotujemy 10 minut na mocnym ogniu, a jak nam się zagotuje, gotujemy jeszcze 60 minut na wolnym ogniu pod przykryciem i sprawdzamy stan wody. Jeżeli trzeba, dodajemy odrobiny wody, w której gotowaliśmy cebulki.
Jak przygotować cebulki?
Ponieważ pod postem na Facebooku pytaliście, jak dokładnie faszeruje się cebulki, to wrzucam Wam filmik nagrany podczas warsztatów kulinarnych.