Cebule faszerowane mięsem - przepis na sogan dolma - Bałkany na Talerzu
||

Sogan dolma. Cebule faszerowane mięsem

Zgodnie z obietnicą, wrzucam Wam przepis na jedną z potraw, które przygotowałam na komunię mojego synka. Więcej o tym, jak zabrałam się do przygotowania uroczystości (a miałam z tym trochę przygód) przeczytacie tutaj, a tymczasem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Dziś przepis na sogan dolma – cebule faszerowane mięsem z przyprawami. To też danie, którego często uczymy się podczas warsztatów kulinarnych, na które Was serdecznie zapraszam!

Przepis na faszerowane cebule

Składniki:

  • 5 sztuk cebuli (większe główki)
  • 250 g białego ryżu
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • natka pietruszki (bardzo drobno posiekana)
  • 1 cytryna
  • około 50 g masła
  • oliwa
  • przyprawy: sól, 1/2 łyżeczki czarnego i 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka liści suszonej mięty
  • pasta pomidorowa (gęsta)
  • pasta paprykowa łagodna
  • 1 łyżka octu spirytusowego

Przepis:

  • Cebule obieramy. Przed gotowaniem każdą główkę musimy naciąć od zewnątrz do środka, ale tak żeby jej nie rozciąć na pół, czyli cebula musi pozostać w jednej części. Trochę to skomplikowane, więc poniżej znajdziecie filmik 🙂
  • Cebulę gotujemy około 10 minut w wodzie, do której dodaliśmy 2 łyżeczki soli oraz 1 łyżkę octu spirytusowego.
  • Po ugotowaniu cebulę wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia (nie wylewamy wody!). Cebula jest ugotowana wtedy, gdy zrobi się delikatnie miękka, a listki-warstwy zaczną delikatnie odchodzić. Kiedy cebula się ostudzi, rozwarstwiamy ją na listki za pomocą małej łyżeczki.
  • W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do mięsa mielonego dodajemy jedną drobno posiekaną cebulę, 250 g ryżu surowego, drobno posiekaną pietruszkę, ½ łyżki pasty paprykowej i ½ łyżki pasty pomidorowej. Dodajemy ½ łyżeczki pieprzu czarnego, ½ łyżeczki pieprzu białego,1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki,1 łyżeczkę mięty,1 łyżeczkę mielonego kuminu (kmin rzymski) oraz 1 ½ łyżeczki soli. Do przyprawionego mięsa wlewamy trochę oliwy i całość ugniatamy.
  • Faszerujemy liście cebuli, które po ostudzeniu rozdzieliliśmy.
  • Teraz w garnku trzeba roztopić około 50 g masła i w to dodać 1-2 łyżki pasty pomidorowej oraz tyle samo pasty paprykowej. Uwaga! Jeżeli pasta paprykowa jest zbyt rzadka i jasnego koloru, dodajemy jeszcze trochę mielonej słodkiej papryki. Smażymy jeszcze przez chwilę i dolewamy trochę oliwy.
  • Nafaszerowane cebulki układamy w garnku na baczność i wyciskamy na nie sok z połowy cytryny. Cebulki przyciskamy talerzykiem tak, żeby nam się nie rozwaliły podczas gotowania. Wszystko zalewamy wodą, w której gotowaliśmy cebulę. Wody nie może być za dużo – tylko tyle, żeby talerzyk był lekko zalany. Gotujemy 10 minut na mocnym ogniu, a jak nam się zagotuje, gotujemy jeszcze 60 minut na wolnym ogniu pod przykryciem i sprawdzamy stan wody. Jeżeli trzeba, dodajemy odrobiny wody, w której gotowaliśmy cebulki.

Jak przygotować cebulki?

Ponieważ pod postem na Facebooku pytaliście, jak dokładnie faszeruje się cebulki, to wrzucam Wam filmik nagrany podczas warsztatów kulinarnych.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *