Sogan dolma - cebule faszerowane mięsem mielonym - Bałkany na Talerzu
| |

Sogan dolma. Cebule faszerowane mięsem

Zgodnie z obietnicą, wrzucam Wam przepis na jedną z potraw, które przygotowałam na komunie mojego synka. Więcej o tym, jak zabrałam się do przygotowania uroczystości (a miałam z tym trochę przygód) przeczytacie tutaj, a tymczasem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Dziś przepis na sogan dolma – cebule faszerowane mięsem z przyprawami. To też danie, którego często uczymy się podczas warsztatów kulinarnych, na które Was serdecznie zapraszam!

Przepis na faszerowane cebulki sogan dolma

Składniki:

  • 5 sztuk cebuli (większe główki)

  • 250 g białego ryżu

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • natka pietruszki (bardzo drobno posiekana)

  • 1 cytryna

  • około 50 g masła

  • oliwa

  • przyprawy: sól, 1/2 łyżeczki czarnego i 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka liści suszonej mięty

  • pasta pomidorowa (gęsta)

  • pasta paprykowa łagodna

  • 1 łyżka octu spirytusowego

Jak PRZYGOTOWAĆ SOGAN DOLMA

  • Cebule obieramy. Przed gotowaniem każdą główkę musimy naciąć od zewnątrz do środka, ale tak żeby jej nie rozciąć na pół, czyli musi pozostać w jednej części. Cebulę gotujemy około 10 minut w wodzie do której dodaliśmy 2 łyżeczki soli oraz 1 łyżkę octu spirytusowego.
  • Po ugotowaniu cebulę wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia (nie wylewamy wody!). Cebula jest ugotowana wtedy, gdy zrobi się delikatnie miękka, a listki – warstwy zaczną delikatnie odchodzić. Kiedy cebula się ostudzi, rozwarstwiamy ją na listki z pomocą małej łyżeczki.
  • W międzyczasie przygotowujemy farsz. Do mięsa mielonego dodajemy jedną drobno posiekaną cebulę, 250 g ryżu surowego, drobno posiekaną pietruszkę, ½ łyżki pasty paprykowej i ½ łyżki pasty pomidorowej. Dodajemy ½ łyżeczki pieprzu czarnego, ½ łyżeczki pieprzu białego,1 łyżeczkę słodkiej mielonej papryki,1 łyżeczkę mięty,1 łyżeczkę mielonego kuminu (kmin rzymski) oraz 1 ½ łyżeczki soli. Do przyprawionego mięsa wlewamy trochę oliwy i całość ugniatamy.
  • Faszerujemy liście cebuli, które po ostudzeniu rozdzieliliśmy.
  • Teraz w garnku trzeba roztopić około 50 g masła i w to dodać 1-2 łyżki pasty pomidorowej oraz tyle samo pasty paprykowej (jeżeli pasta paprykowa jest zbyt rzadka i jasnego koloru, dodajemy jeszcze trochę mielonej słodkiej papryki). Smażymy przez chwilę i dolewamy trochę oliwy.
  • Nafaszerowane cebulki układamy w garnku na baczność i wyciskamy na nie sok z pół cytryny. Cebulki przyciskamy talerzykiem tak, żeby nam się nie rozwaliły podczas gotowania. Wszystko zalewamy wodą w której gotowaliśmy cebulę. Wody nie może być za dużo – tylko tyle, żeby talerzyk był lekko zalany wodą. Gotujemy 10 minut na mocnym ogniu, a jak nam się zagotuje, gotujemy jeszcze 60 minut na wolnym ogniu pod przykryciem i sprawdzamy stan wody. Jeżeli trzeba dodajemy odrobiny wody, w której gotowaliśmy cebulki.

jak przygotować faszerowane cebule? – video

Sogan dolma - cebule faszerowane mięsem mielonym - Bałkany na Talerzu

Przepis na faszerowane cebule wraz z komentarzami znajdziecie też na Facebooku 🙂 Smacznego!

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.