Baklava na popraw臋 humoru
|

Baklava na popraw臋 humoru. Najlepszy przepis!

Nie wiem jak Was, ale mnie dzisiejsza pogoda chyba zabije, a wi臋c postanowi艂am sobie poprawi膰 humor i zje艣膰 co艣 dobrego! Wybra艂am dobrze znan膮 ba艂ka艅sk膮 bomb臋 kaloryczn膮 馃檪 Po tym 艣wi臋towaniu na wag臋 nie staj臋, ale 偶eby by艂o wiadomo jem sw贸j deserek bez wyrzut贸w sumienia i jednocze艣nie informuj臋, 偶e OD JUTRA SI臉 ODCHUDZAM! A teraz przed Wami baklava!

Mi臋dzynarodowy Dzie艅 Baklavy

Zrobi艂am dla Was ma艂膮 aktualizacj臋 – dzisiaj (czyli 17 listopada) wypada Mi臋dzynarodowy Dzie艅 Baklavy. Przepis na baklaw臋 ma tysi膮ce lat, a wi臋c przy kolejnym jedzeniu tego pysznego ciasta pami臋taj, 偶e kiedy艣 by艂 kr贸lewskim przysmakiem i integraln膮 cz臋艣ci膮 sto艂u dawnych dwor贸w.

Pochodzenie baklavy jest nadal nieznane. Wi臋kszo艣膰 zwolennik贸w ma teori臋, 偶e baklava pochodzi z tureckich grup etnicznych zamieszkuj膮cych Azj臋 艢rodkow膮, a najwi臋ksz膮 popularno艣膰 zyska艂a po tym, jak zacz臋艂o j膮 si臋 serwowa膰 w Pa艂acu Topkapi w Stambule.

Jedno jest jednak pewne 鈥 ten przysmak zyska艂 艣wiatow膮 s艂aw臋 dzi臋ki Turkom! Nazwa 鈥瀊aklava鈥 pochodzi od staro偶ytnego tureckiego s艂owa 鈥瀊aklagi鈥 lub 鈥瀊aklagu鈥, chocia偶 jego prawdziwe znaczenie zosta艂o utracone. Za dawnych czas贸w by艂 to deser na kt贸ry mogli sobie pozwoli膰 tylko bogaci, biedni natomiast mogli o baklavie tylko pomarzy膰. Na szcz臋艣cie dzisiaj to si臋 zmieni艂o. Ka偶dy kto lubi baklav臋 dzisiaj mo偶e j膮 zje艣膰, ale jednak warto pami臋ta膰, 偶e ten pyszny deser dostarcza nam bardzo du偶膮 ilo艣膰 kalorii, a wi臋c wszystko z umiarem 馃槈 W krajach by艂ej Jugos艂awii baklava jest bardzo lubiana. 艢wiadczy o tym fakt, 偶e ma swoje miejsce na 艣wi膮tecznym stole.

Najlepiej j膮 je艣膰 z gorzk膮 kaw膮 parzon膮 po turecku.

Przepis na baklav臋

Sk艂adniki na baklav臋:

  • 500 g ciasta filo po mojemu 鈥渒ore鈥 (w tym przepisie korzystamy z kupnego ciasta filo)
  • 550 g orzech贸w w艂oskich (300 g mielonych i 250 g drobno pokrojonych)
  • 200 g cukru
  • 200 g mas艂a
  • 100 ml oleju

Sk艂adniki na syrop:

  • 800 ml wody
  • 500 g cukru
  • 1 cukier waniliowy (12 g)
  • Sok z po艂owy cytryny

Przepis:

  • Cukier i orzechy mieszamy.
  • Mieszamy te偶 stopione mas艂o i olej.
  • Przygotowujemy blach臋 o wymiarach 38cm x 26cm (mo偶emy u偶y膰 blach臋 o podobnych wymiarach) Wa偶ne, 偶eby rozmiar ciasta filo dopasowa膰 do wielko艣ci blachy, tak 偶eby nam ciasto-kora idealnie przykry艂o sp贸d blachy.
  • Smarujemy blach臋 mieszank膮 oleju i mas艂a.
  • Na sp贸d blachy k艂adziemy 3 kory, czyli 3 sztuki ciasta filo, przy czym ka偶d膮 warstw臋 musimy posmarowa膰 mieszank膮 oleju i mas艂a. Ostatni膮, czyli trzeci膮 warstw臋 posypujemy mieszank膮 orzech贸w i cukru. Najlepiej orzechy nak艂ada膰 r臋k膮. Ilo艣膰 orzech贸w jak膮 posypujemy na kor臋 to trzy gar艣ci. 
  • Wa偶na sugestia: Uwa偶ajcie,偶eby mieszank臋 orzech贸w z cukrem jednakowo rozprowadzi膰 na warstw臋 ciasta, tak 偶eby k膮ty blachy r贸wnie偶 by艂y dobrze posypane.
  • Na warstw臋 orzech贸w zn贸w k艂adziemy 2 sztuki ciasta filo i pami臋tamy, 偶eby ka偶d膮 warstw臋 posmarowa膰 mieszank膮 oleju i mas艂a. Te dwie warstwy ciasta zn贸w posypujemy orzechami z cukrem. Nast臋pnie na ka偶de dwie sztuki ciasta filo dajemy warstw臋 orzech贸w z cukrem, pami臋taj膮c o posmarowaniu ka偶dej warstwy ciasta mieszank膮 oleju i mas艂a.
  • Na koniec k艂adziemy 3 sztuki ciasta filo smaruj膮c ka偶d膮 warstw臋 mieszank膮 oliwy z mas艂em. Ostatni膮 warstw臋 ciasta r贸wnie偶 musicie posmarowa膰 olejem z mas艂em. 
  • Jak ju偶 to zrobili艣cie baklav臋 trzeba pokroi膰 na ma艂e kosteczki. R贸bcie to delikatnie zwracaj膮c uwag臋 na to, 偶eby Wam si臋 ciasto nie zacz臋艂o kruszy膰 i rozlatywa膰. Baklav臋 mo偶ecie kroi膰 po skosie lub r贸wno.

UWAGA SZTUCZKA!

Na pokrojon膮 baklav臋 k艂adziemy papier do pieczenia, kt贸ry musi by膰 idealnej wielko艣ci tak jak nasze ciasto filo. Na ten papier k艂adziemy ostatni膮 warstw臋 ciasta filo czyli ostatni膮 kor臋 i t膮 warstw臋 ciasta smarujemy mieszank膮 oliwy i mas艂a. T膮 sztuczk臋 robimy, 偶eby nam si臋 ostatnia warstwa ciasta, czyli ta kt贸r膮 b臋dziemy mieli na wierzchu, po upieczeniu baklavy nie przypali艂a. Za chwil臋 powiem, co b臋dziemy z t膮 ostatni膮 warstw膮 ciasta i papierem robi膰.

Pieczenie baklavy:

  • Piekarnik nastawiamy na 180 stopni g贸ra/d贸艂. W tej temperaturze baklava piecze si臋 10 minut. Tak 偶eby nam si臋 ostatnia kora 鈥 warstwa ciasta zarumieni艂a.
  • Jak ju偶 nam si臋 ta warstwa ciasta zarumieni, zdejmujemy ostatni膮 warstw臋 ciasta i papier do pieczenia. I zn贸w wk艂adamy baklav臋 do piekarnika, nastawiaj膮c piekarnik na 150 stopni. Na tej temperaturze baklav臋 pieczemy jeszcze 45 minut.
  • Na nie za mocnym ogniu (na p艂ycie indukcyjnej poziom 5) gotujemy 800 ml wody z 500 g cukru oraz cukrem waniliowym. Jak woda z cukrem si臋 zagotuje gotujemy syrop jeszcze 15 minut. Po ugotowaniu w syrop dodajemy sok z p贸艂 cytryny.
  • Po 45 minutach upieczone i gor膮ce ciasto zalewamy gor膮cym syropem. Pozostawiamy w ch艂odnym miejscu (ale nie w lod贸wce), do wystygni臋cia. Potem wk艂adamy baklav臋 do lod贸wki.

Baklav臋 najlepiej serwowa膰 po dw贸ch trzech dniach. To jest jedno z ciast, kt贸re im d艂u偶ej pole偶y, tym jego smak b臋dzie lepszy! Faktycznie jest to bomba kaloryczna, ale po kilku dniach ciasto rozp艂ywa si臋 w buzi. A偶 偶al sobie tego odm贸wi膰 馃檪 Smacznego!!!

Mam nadziej臋,偶e uda艂o mi si臋 narobi膰 Wam smaku! Po zjedzeniu mojego deseru ju偶 mam lepszy humor, czego i Wam 偶ycz臋 馃檪

Similar Posts

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *