Musaka - przepis na zapiekank臋 mi臋sno-ziemniaczan膮
|

Musaka. Zapiekanka mi臋sno-ziemniaczana

Witajcie kochani, ju偶 kilka os贸b wys艂a艂o do mnie pro艣b臋, 偶eby opublikowa膰 przepis na musak臋 czyli zapiekank臋 mi臋sno-ziemniaczan膮. A wi臋c podaj臋 przepis, ale zanim musaka pojawi si臋 na Waszych sto艂ach, najpierw opowiem troch臋 o鈥 oleju 馃檪

Nie oszcz臋dzajcie oleju!

Jak b臋dziecie sma偶y膰 mi臋so nie oszcz臋dzajcie oleju! Albo jak ju偶 dacie warstw臋 mi臋sa na ziemniaki, na warstw臋 mi臋sa polejcie troch臋 oleju, 偶eby musaka nie by艂a za sucha. Wp艂ynie to mocno na smak. U nas jest takie powiedzenie, kt贸re zawsze powtarza艂a moja babcia „Fasola, ziemniaki i kapusta to wspaniali Panowie”, kt贸rzy potrzebuj膮 du偶o oleju, 偶eby dobrze smakowali.

Wzi臋艂o si臋 to z dawnych czas贸w, kiedy 偶ycie by艂o ci臋偶kie i ubogie, a dosta膰 olej nie by艂o 艂atwo, a wi臋c u偶ywano go w niewielkich ilo艣ciach i dawano go do takich potraw jak fasola na g臋sto, czyli po mojemu prebranac, musaka oraz podvarak – czyli potrawa taka jak polski bigos, kt贸r膮 robi艂o si臋 w niedziel臋. Na og贸艂 korzystano ze smalcu, a olej to by艂 ju偶 rarytas dla bogatych, na kt贸ry ubogich nie by艂o sta膰. A wiemy,偶e cz艂owiek zawsze pragnie tego, czego nie mo偶e dosta膰. Tak by艂o kiedy艣 i tak na zawsze zostanie 馃檪

Przepis na musak臋

Sk艂adniki:

  • 1 kg ziemniak贸w
  • 700 g mi臋sa mielonego (ja najbardziej lubi臋 z mi臋sem wieprzowym)
  • 2 du偶e cebule
  • 700 ml mleka
  • 3 ca艂e jajka
  • Przyprawy: pieprz zio艂owy, pieprz czarny, s贸l, czerwona mielona s艂odka papryka, olej

Przepis:

  • Sma偶ymy posiekan膮 cebul臋. Kiedy cebula zrobi si臋 z艂ocista, dodajemy mi臋so i sma偶ymy dalej. Przyprawiamy mi臋so do smaku.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plastry, kt贸re wk艂adamy do naczynia 偶aroodpornego posmarowanego olejem.
  • Na podw贸jn膮 warstw臋 ziemniak贸w dajemy podsma偶one mi臋so i potem kolejne dwie warstwy ziemniak贸w. Robimy tak膮 przek艂adank臋 warstwa na warstw臋. Mo偶emy j膮 r贸wnie偶 robi膰 w spos贸b taki, 偶e dajemy po jednej warstw臋 ziemniak贸w, potem cz臋艣膰 mi臋sa, potem zn贸w warstw臋 ziemniak贸w, zn贸w mi臋so i na koniec warstw臋 ziemniak贸w. Ja osobi艣cie bardziej lubi臋 pierwszy spos贸b jaki napisa艂am.
  • To wszystko zalewamy mlekiem z ubitymi jajkami, kt贸re r贸wnie偶 przyprawili艣my sol膮, papryk膮 i pieprzem. Mleko musi lekko przykry膰 ziemniaki.
  • Dajemy musak臋 do piekarnika i pieczemy na 200 stopni oko艂o 45 minut w zale偶no艣ci od piekarnika, tak 偶eby si臋 fajnie zarumieni艂o

呕ycz臋 Wam smacznego!!! A je艣li macie ochot臋, zobaczcie te偶 przepis na musak臋 cukiniow膮.

Podobne posty

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.