Musaka - przepis na zapiekankę mięsno-ziemniaczaną
|

Musaka. Zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Witajcie kochani, już kilka osób wysłało do mnie prośbę, żeby opublikować przepis na musakę czyli zapiekankę mięsno-ziemniaczaną. A więc podaję przepis, ale zanim musaka pojawi się na Waszych stołach, najpierw opowiem trochę o… oleju 🙂

Nie oszczędzajcie oleju!

Jak będziecie smażyć mięso nie oszczędzajcie oleju! Albo jak już dacie warstwę mięsa na ziemniaki, na warstwę mięsa polejcie trochę oleju, żeby musaka nie była za sucha. Wpłynie to mocno na smak. U nas jest takie powiedzenie, które zawsze powtarzała moja babcia „Fasola, ziemniaki i kapusta to wspaniali Panowie”, którzy potrzebują dużo oleju, żeby dobrze smakowali.

Wzięło się to z dawnych czasów, kiedy życie było ciężkie i ubogie, a dostać olej nie było łatwo, a więc używano go w niewielkich ilościach i dawano go do takich potraw jak fasola na gęsto, czyli po mojemu prebranac, musaka oraz podvarak – czyli potrawa taka jak polski bigos, którą robiło się w niedzielę. Na ogół korzystano ze smalcu, a olej to był już rarytas dla bogatych, na który ubogich nie było stać. A wiemy,że człowiek zawsze pragnie tego, czego nie może dostać. Tak było kiedyś i tak na zawsze zostanie 🙂

Przepis na musakę

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 700 g mięsa mielonego (ja najbardziej lubię z mięsem wieprzowym)
  • 2 duże cebule
  • 700 ml mleka
  • 3 całe jajka
  • Przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól, czerwona mielona słodka papryka, olej

Przepis:

  • Smażymy posiekaną cebulę. Kiedy cebula zrobi się złocista, dodajemy mięso i smażymy dalej. Przyprawiamy mięso do smaku.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plastry, które wkładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem.
  • Na podwójną warstwę ziemniaków dajemy podsmażone mięso i potem kolejne dwie warstwy ziemniaków. Robimy taką przekładankę warstwa na warstwę. Możemy ją również robić w sposób taki, że dajemy po jednej warstwę ziemniaków, potem część mięsa, potem znów warstwę ziemniaków, znów mięso i na koniec warstwę ziemniaków. Ja osobiście bardziej lubię pierwszy sposób jaki napisałam.
  • To wszystko zalewamy mlekiem z ubitymi jajkami, które również przyprawiliśmy solą, papryką i pieprzem. Mleko musi lekko przykryć ziemniaki.
  • Dajemy musakę do piekarnika i pieczemy na 200 stopni około 45 minut w zależności od piekarnika, tak żeby się fajnie zarumieniło

Życzę Wam smacznego!!! A jeśli macie ochotę, zobaczcie też przepis na musakę cukiniową.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *