Makaron z blitvą. Przepis na szybki i lekkostrawny obiad
W sobotę miałam pracowity dzień na ogródku! Skosić skosiłam, ale przyjemności z tego wielkiej nie miałam. Szybki obiadek zrobiłam z blitvą – bałkańskim szpinakiem, który rośnie w moim ogródku.
O blitvie już Wam pisałam tutaj, ale dla przypomnienia dodam, że liście blitvy bardzo często można spotkać w krajach byłej Jugosławii na talerzu obok ryb lub owoców morza np. kalmarów. Zazwyczaj podaje się ją z gotowanymi ziemniakami. Ja natomiast wykorzystuję ją na wiele innych sposobów, a dzisiaj zrobiłam ją z makaronem. Idealne danie na upalne dni i brak czasu! Smacznego 🙂
- Makaron z blitvą
- Moja domowa uprawa blitvy
Przepis na makaron z blitvą
Składniki:
- liście blitvy (lub liście świeżego szpinaku)
- czosnek
- makaron
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przepis:
- Umyte liście blitvy wrzucamy do gotującej się wody. Blitvę możecie zastąpić szpinakiem, ale zachęcam Was do spróbowania naszej bałkańskiej wersji!
- Liście gotujemy przez parę minut. Wyjmujemy z wody, cedzimy i kroimy w paseczki.
- Na patelni na małej ilości oleju smażymy czosnek. W to dodajemy posiekaną wcześniej blitvę. Smażymy ok. 5 min, dodajemy sól oraz pieprz i nasz szybki lekkostrawny obiadek jest gotowy!
- A to mój pięknie skoszony ogródek!