Makaron z blitvą - przepis na szybki obiad - Bałkany na Talerzu
|

Makaron z blitvą. Przepis na szybki i lekkostrawny obiad

W sobotę miałam pracowity dzień na ogródku! Skosić skosiłam, ale przyjemności z tego wielkiej nie miałam. Szybki obiadek zrobiłam z blitvą – bałkańskim szpinakiem, który rośnie w moim ogródku.

O blitvie już Wam pisałam tutaj, ale dla przypomnienia dodam, że liście blitvy bardzo często można spotkać w krajach byłej Jugosławii na talerzu obok ryb lub owoców morza np. kalmarów. Zazwyczaj podaje się ją z gotowanymi ziemniakami. Ja natomiast wykorzystuję ją na wiele innych sposobów, a dzisiaj zrobiłam ją z makaronem. Idealne danie na upalne dni i brak czasu! Smacznego 🙂

Przepis na makaron z blitvą

Składniki:

  • liście blitvy (lub liście świeżego szpinaku)
  • czosnek
  • makaron
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Przepis:

  • Umyte liście blitvy wrzucamy do gotującej się wody. Blitvę możecie zastąpić szpinakiem, ale zachęcam Was do spróbowania naszej bałkańskiej wersji!
  • Liście gotujemy przez parę minut. Wyjmujemy z wody, cedzimy i kroimy w paseczki.
  • Na patelni na małej ilości oleju smażymy czosnek. W to dodajemy posiekaną wcześniej blitvę. Smażymy ok. 5 min, dodajemy sól oraz pieprz i nasz szybki lekkostrawny obiadek jest gotowy!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *