Makaron z blitvą. Przepis na szybki i lekkostrawny obiad
W sobotę miałam pracowity dzień na ogródku! Skosić skosiłam, ale przyjemności z tego wielkiej nie miałam. Szybki obiadek zrobiłam z blitvą – bałkańskim szpinakiem, który rośnie w moim ogródku.
O blitvie już Wam pisałam, ale dla przypomnienia dodam, że liście blitvy bardzo często można spotkać w krajach byłej Jugosławii na talerzu obok ryb lub owoców morza np. kalmarów. Zazwyczaj podaje się ją z gotowanymi ziemniakami. Ja natomiast wykorzystuję ją na wiele innych sposobów, a dzisiaj zrobiłam ją z makaronem. Idealne danie na upalne dni i brak czasu! Smacznego 🙂
Przepis na makaron z blitvą
Składniki:
liście blitvy (lub liście świeżego szpinaku)
czosnek
makaron
olej do smażenia
sól i pieprz
Jak PRZYGOTOWAĆ MAKARON Z BLITVĄ
- Umyte liście blitvy (lub szpinaku) wrzucamy do gotującej się wody. Następnie gotujemy przez parę minut. Wyjmujemy z wody, cedzimy i kroimy.
- Na patelni na małej ilości oleju smażymy czosnek. W to dodajemy posiekaną wcześniej blitvę. Smażymy ok. 5 min, dodajemy sól oraz pieprz i nasz szybki lekkostrawny obiadek jest gotowy!

