Kuchnia bałkańska

Kuchnia bałkańska to połączenie kulinarnych zwyczajów kilku nacji, tworzące naprawdę przepyszną mieszankę!

Strona główna » Bałkańska Kuchnia

Poznaj tajemnice bałkańskiej kuchni!

Kuchnia bałkańska to przede wszystkim aromatyczne mięso w różnej postaci (grillowane, pieczone, w zupach, zapiekankach i nadziewanych warzywach), ale potrafimy zrobić pyszne dania również bez mięsa, choć na Bałkanach nie jest łatwo o sałatkę. My, Jugole uwielbiamy też wszelkiego rodzaju przetwory z warzyw i owoców oraz najbardziej słodkie słodycze świata!

Bałkany na Talerzu

Czego szukasz?

Podzieliłam przepisy na dania wytrawne (tych na Bałkanach jest zdecydowanie najwięcej), na słodycze (prawdziwe kaloryczne bomby, ale ten smak!) i na przetwory.

Gotuj ze mną!

Najnowsze przepisy na blogu

Mam dla Was przepisy z sekretnych zeszytów mojej Mamy i Babci, receptury, które przywiozłam z licznych podróży i moje własne, bałkańskie potrawy. Zapraszam Was do odkrycia wyjątkowych, bałkańskich smaków we własnym domu, a potem – kto wie, może gdzieś dalej!

Ciasto Tre Leche - przepis z Bałkany na Talerzu

Ciasto Tre Leche. Nasączany biszkopt z polewą karmelową

Dzisiaj chcę Wam przedstawić ciasto Tre Leche, które pochodzi z Ameryki Południowej, ale od kilku dobrych lat króluje na Bałkanach,…
Ciasto daktylowo-bananowe bez dodatku cukru - przepisy z Bałkany na talerzu

Ciasto daktylowo-bananowe bez dodatku cukru

Dziś mam dla Was przepis na ciasto daktylowo-bananowe, słodkie, ale bez dodatku cukru. Przepis ten nie pochodzi z Bałkanów, ani…
Ledene kocke - Mrożone kostki czekoladowe - przepis z Bałkany na Talerzu

Mrożone kostki Ledene Kocke. Pyszne bałkańskie ciasto “kryzysowe”

To jeden z tych starych domowych przepisów mojej mamusi. W krajach byłej Jugosławii stał się bardzo popularny w czasach powojennych,…
Burek z ziemniakami i porem - Przepisy na burki i pity z Bałkany na Talerzu

Burek z ziemniakami i porem

Burek z ziemniakami i porem to mój ulubiony burek. Co więcej, to danie odpowiednie dla wegan! Chcę Wam pokazać, że nawet na Bałkanach da się zjeść coś pysznego bez mięsa!
Przepis na bośniacki burek z serem - Bałkany na Talerzu

Bośniacki burek z serem

Burek to jedna z najpopularniejszych potraw na Bałkanach. Dziś mam dla Was przepis na zwinięty w ślimaczka bośniacki burek z serem!
Bałkańskie ciasto kora - podstawa do pit i burków - Domowy przepis z Bałkany na Talerzu

Bałkańskie ciasto kora. Podstawa do pit i burków

Ciasto kora (znane też jako filo lub ciasto stulistkowe) stanowi podstawę wielu dań bałkańskiej kuchni. Dziś mam dla Was przepis na domową korę, którego nauczyła mnie moja Babunia.
Kuchnia bałkańska

Co jeszcze warto wiedzieć?

Musicie wiedzieć, że niemal całe gotowanie na Bałkanach opiera się na mięsie. Na pewno wielokrotnie przeczytacie przy okazji różnych przepisów, że my Jugole uważamy, że bez mięsa nie ma posiłku. I tak jest rzeczywiście! Jeśli wybierzecie się na Bałkany, w menu znajdziecie przede wszystkim mięso. Jeśli chodzi o sałatki, nie ma aż tak dużego wyboru – na ogół będziecie mogli zamówić pomidora, ogórka, kapustę lub mieszankę tych trzech. Popularne są też warzywa grillowane – zdecydowanie „Królową Bałkanów” jest papryka, dlatego na moim blogu pojawi się sporo przepisów na dania z papryką. Jako dodatek często pojawiają się frytki. Koniecznie też spróbujcie wszelkiego rodzaju warzywnych past! A jako popitka – rakija, która pozwoli to wszystko strawić!

Wszystkie ciasta w naszym regionie są pyszne, ale też bardzo słodkie, dlatego będąc na Bałkanach zamawiajcie je koniecznie z mocną kawą. Najlepiej z „turskom kafom”, czyli gorzką kawą po turecku – sypaną. Kawa zbalansuje ten słodki smak i pomoże wam zwalczyć nadmiar cukru we krwi 😉