Kuchnia bałkańska
Kuchnia bałkańska to połączenie kulinarnych zwyczajów kilku nacji, tworzące naprawdę przepyszną mieszankę!
Poznaj tajemnice bałkańskiej kuchni!
Kuchnia bałkańska to przede wszystkim aromatyczne mięso w różnej postaci (grillowane, pieczone, w zupach, zapiekankach i nadziewanych warzywach), ale potrafimy zrobić pyszne dania również bez mięsa, choć na Bałkanach nie jest łatwo o sałatkę. My, Jugole uwielbiamy też wszelkiego rodzaju przetwory z warzyw i owoców oraz najbardziej słodkie słodycze świata!
Bałkany na Talerzu
Czego szukasz?
Podzieliłam przepisy na dania wytrawne (tych na Bałkanach jest zdecydowanie najwięcej), na słodycze (prawdziwe kaloryczne bomby, ale ten smak!) i na przetwory.
Gotuj ze mną!
Najnowsze przepisy na blogu
Mam dla Was przepisy z sekretnych zeszytów mojej Mamy i Babci, receptury, które przywiozłam z licznych podróży i moje własne, bałkańskie potrawy. Zapraszam Was do odkrycia wyjątkowych, bałkańskich smaków we własnym domu, a potem – kto wie, może gdzieś dalej!
Proice. Bałkańskie muffinki kukurydziane
Jeżynowo-malinowe ciasto zebra. Prawdziwy hit lata na Bałkanach!
Sernik na zimno z jagodami i polewą z białej czekolady
Lisnata pogacza, czyli bałkański chlebek drożdżowy
Zapiekana fasolka szparagowa po bałkańsku
Tufahije z bitą śmietaną. Jabłka faszerowane orzechami
Kuchnia bałkańska
Co jeszcze warto wiedzieć?
Musicie wiedzieć, że niemal całe gotowanie na Bałkanach opiera się na mięsie. Na pewno wielokrotnie przeczytacie przy okazji różnych przepisów, że my Jugole uważamy, że bez mięsa nie ma posiłku. I tak jest rzeczywiście! Jeśli wybierzecie się na Bałkany, w menu znajdziecie przede wszystkim mięso. Jeśli chodzi o sałatki, nie ma aż tak dużego wyboru – na ogół będziecie mogli zamówić pomidora, ogórka, kapustę lub mieszankę tych trzech. Popularne są też warzywa grillowane – zdecydowanie „Królową Bałkanów” jest papryka, dlatego na moim blogu pojawi się sporo przepisów na dania z papryką. Jako dodatek często pojawiają się frytki. Koniecznie też spróbujcie wszelkiego rodzaju warzywnych past! A jako popitka – rakija, która pozwoli to wszystko strawić!
Wszystkie ciasta w naszym regionie są pyszne, ale też bardzo słodkie, dlatego będąc na Bałkanach zamawiajcie je koniecznie z mocną kawą. Najlepiej z „turskom kafom”, czyli gorzką kawą po turecku – sypaną. Kawa zbalansuje ten słodki smak i pomoże wam zwalczyć nadmiar cukru we krwi 😉