Bałkańskie marynaty do kurczaka, ryb i grillowanych warzyw
Jakieś dwa tygodnie temu, na mojej grupie na Facebooku prowadziłam mój pierwszy live (jego zapis znajdziecie tutaj – na początku filmik jest trochę obrócony, ale potem już jest ok. Jak to mówią – pierwsze koty za płoty, a następnym razem będzie lepiej!). Robiliśmy grillowane skrzydełka z kurczaka w marynacie piwno-miodowej, marynatę do ryb oraz grillowanych warzyw, a na koniec sałatkę z marynowanego bakłażana… Tak jak obiecałam, podaję Wam przepisy na te pyszności!
Marynata do ryb i grillowanych warzyw
Składniki:
- 100 ml oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- sok z połowy cytryny
Przepis:
- Natkę pietruszki oraz czosnek drobno siekamy. Dodajemy je do oliwy, a potem dodajemy jeszcze sok z cytryny oraz sól. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i wlewamy do słoiczka.
- Przechowujemy w lodówce. Czosnek oraz pietruszka muszą być zalane oliwą, żeby nam się nie zaczęły psuć w lodówce. Tak zrobioną marynatę w lodówce można przechowywać kilka dni.
- Można jej używać do ryby z grilla lub rybki smażonej albo pieczonej. Będzie też dobra do grillowanych warzyw.
Mała rada! Po zjedzeniu umyjcie zęby i wypijcie czarną kawę – pomoże to ludziom w Waszym otoczeniu 😉
Sałatka z marynowanych bakłażanów
Składniki:
- 2 mniejsze bakłażany
- 100 ml oliwy z oliwek
- pół natki pietruszki
- sól do smaku
Przepis:
- Obieramy bakłażany i kroimy je w bardzo cienkie plastry. Układamy je na blachę z papierem do pieczenia, solimy i wstawiamy do piekarnika na 220 stopni na 10 minut. Tak, żeby się zrobiły lekko brązowe.
- W misce mieszamy oliwę z oliwek, drobno posiekany czosnek oraz pietruszkę.
- Solimy do smaku. Upieczone bakłażany układamy w misce i zalewamy przygotowaną mieszanką. Lekko mieszamy i przekładamy do naczynia z pokrywką lub słoiczka, żeby zapobiec mieszaniu się zapachów z innymi produktami w lodówce.
- Sałatkę można podawać z dojrzałym serem oraz winem. Pamiętajcie tylko, że ta kombinacja jest smaczna, ale nie można przesadzić 😉
Marynata piwno-miodowa do kurczaka
Składniki:
- 2 kg skrzydełek lub pałek z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka vegety
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki – mielonej
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki – mielonej
- 2 łyżki miodu
- 100 ml piwa
- 2 ząbki czosnku
Przepis:
- Wszystkie suche składniki dobrze mieszamy, a potem dodajemy piwo i miód.
- Całość trzeba dobrze wymieszać tak, żeby się miód stopił. Tą mieszanką polewamy mięso. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce (najlepiej na noc, albo na minimum kilka godzin). Po jakimś czasie mieszamy wszystko tak, żeby górna warstwa poszła na dół, a ta co była zatopiona została na wierzchu. Tak przygotowane mięso pieczemy na grillu lub w piekarniku. Jeżeli zdecydujecie się na piekarnik, to przed pieczeniem na mięso wlejcie trochę oleju.
- Pieczemy na 220 stopni, przez ok. 45 minut, a po tym czasie przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
Z tym już nie musicie uważać – jedzcie tyle, ile Wasza „dusza chce” (tak jak ja)! Smacznego 🙂