Ba艂ka艅skie marynaty - Marynowany bak艂a偶an, kurczak i ryby - Ba艂kany na Talerzu
| |

Ba艂ka艅skie marynaty do kurczaka, ryb i grillowanych warzyw

Jakie艣 dwa tygodnie temu, na mojej grupie na Facebooku prowadzi艂am m贸j pierwszy live (jego zapis znajdziecie tutaj – na pocz膮tku filmik jest troch臋 obr贸cony, ale potem ju偶 jest ok. Jak to m贸wi膮 – pierwsze koty za p艂oty, a nast臋pnym razem b臋dzie lepiej!). Robili艣my grillowane skrzyde艂ka z kurczaka w marynacie piwno-miodowej, marynat臋 do ryb oraz grillowanych warzyw, a na koniec sa艂atk臋 z marynowanego bak艂a偶ana鈥 Tak jak obieca艂am, podaj臋 Wam przepisy na te pyszno艣ci!

Marynata do ryb i grillowanych warzyw

Sk艂adniki:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • 3 z膮bki czosnku
  • 1 艂y偶eczka soli
  • sok z po艂owy cytryny

Przepis:

  • Natk臋 pietruszki oraz czosnek drobno siekamy. Dodajemy je do oliwy, a potem dodajemy jeszcze sok z cytryny oraz s贸l. Wszystkie sk艂adniki dobrze mieszamy i wlewamy do s艂oiczka.
  • Przechowujemy w lod贸wce. Czosnek oraz pietruszka musz膮 by膰 zalane oliw膮, 偶eby nam si臋 nie zacz臋艂y psu膰 w lod贸wce. Tak zrobion膮 marynat臋 w lod贸wce mo偶na przechowywa膰 kilka dni.
  • Mo偶na jej u偶ywa膰 do ryby z grilla lub rybki sma偶onej albo pieczonej. B臋dzie te偶 dobra do grillowanych warzyw.

Ma艂a rada! Po zjedzeniu umyjcie z臋by i wypijcie czarn膮 kaw臋 – pomo偶e to ludziom w Waszym otoczeniu 馃槈

Sa艂atka z marynowanych bak艂a偶an贸w

Sk艂adniki:

  • 2 mniejsze bak艂a偶any
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • p贸艂 natki pietruszki
  • s贸l do smaku

Przepis:

  • Obieramy bak艂a偶any i kroimy je w bardzo cienkie plastry. Uk艂adamy je na blach臋 z papierem do pieczenia, solimy i wstawiamy do piekarnika na 220 stopni na 10 minut. Tak, 偶eby si臋 zrobi艂y lekko br膮zowe.
  • W misce mieszamy oliw臋 z oliwek, drobno posiekany czosnek oraz pietruszk臋.
  • Solimy do smaku. Upieczone bak艂a偶any uk艂adamy w misce i zalewamy przygotowan膮 mieszank膮. Lekko mieszamy i przek艂adamy do naczynia z pokrywk膮 lub s艂oiczka, 偶eby zapobiec mieszaniu si臋 zapach贸w z innymi produktami w lod贸wce.
  • Sa艂atk臋 mo偶na podawa膰 z dojrza艂ym serem oraz winem. Pami臋tajcie tylko, 偶e ta kombinacja jest smaczna, ale nie mo偶na przesadzi膰 馃槈

Marynata piwno-miodowa do kurczaka

Sk艂adniki:

  • 2 kg skrzyde艂ek lub pa艂ek z kurczaka 
  • 1 艂y偶eczka soli
  • 1 艂y偶eczka vegety
  • 1 艂y偶eczka s艂odkiej czerwonej papryki 鈥 mielonej
  • 1 艂y偶eczka ostrej czerwonej papryki 鈥 mielonej
  • 2 艂y偶ki miodu
  • 100 ml piwa
  • 2 z膮bki czosnku

Przepis:

  • Wszystkie suche sk艂adniki dobrze mieszamy, a potem dodajemy piwo i mi贸d. 
  • Ca艂o艣膰 trzeba dobrze wymiesza膰 tak, 偶eby si臋 mi贸d stopi艂. T膮 mieszank膮 polewamy mi臋so. Przykrywamy foli膮 spo偶ywcz膮 i zostawiamy w lod贸wce (najlepiej na noc, albo na minimum kilka godzin). Po jakim艣 czasie mieszamy wszystko tak, 偶eby g贸rna warstwa posz艂a na d贸艂, a ta co by艂a zatopiona zosta艂a na wierzchu. Tak przygotowane mi臋so pieczemy na grillu lub w piekarniku. Je偶eli zdecydujecie si臋 na piekarnik, to przed pieczeniem na mi臋so wlejcie troch臋 oleju. 
  • Pieczemy na 220 stopni, przez ok. 45 minut, a po tym czasie przewracamy na drug膮 stron臋 i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.

Z tym ju偶 nie musicie uwa偶a膰 – jedzcie tyle, ile Wasza 鈥瀌usza chce鈥 (tak jak ja)! Smacznego 馃檪

Similar Posts

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *