Belolucena paprika - bałkańska sałatka z papryką - Bałkany na Talerzu
|

Belolučena paprika. Bałkańska sałatka z pieczonej papryki

Witajcie, dzisiaj Wam przygotowałam BELOLUČENE PAPRIKE. A co to takiego? To znana i uwielbiana bałkańska sałatka, oczywiście z papryką. Tak, tak, istnieje sałatka, którą lubią niemal wszyscy Jugole 🙂

Sałatki na Bałkanach

Dlaczego można odczuć ironię w moich słowach? Dlatego, że wszyscy Polacy, którzy spędzili swoje wakacje w jednym z krajów byłej Jugosławii, np. Chorwacji, Czarnogórze lub Serbii… musieli zauważyć fenomen związany z brakiem surówek w hotelach, pensjonatach lub na stołach lokalnych gospodarzy. Oj muszę Wam powiedzieć, że jako rezydent polskich biur podróży nieraz musiałam tłumaczyć swoim turystom, jak to wygląda na Bałkanach!

Bo musicie wiedzieć, że warzywa na talerzu stanowią u nas bardziej ozdobę, niż surówkę lub chociażby sałatkę i nie ma nic wspólnego z oszczędnością gospodarzy, tylko z brakiem zwyczaju jedzenia warzyw. Wiecie, my Jugole to jesteśmy mięsożerni! U nas surówką nie można się najeść, a więc po co ją jeść 😉 Dobra to teraz trochę przesadziłam, ale my naprawdę nie przepadamy za surówkami. U mnie na stole, jak ja robię obiad, mój stary zawsze zadaje pytanie „A jaką surówkę dzisiaj mamy?”. Wiadomo, że jeżeli on o to nie zadba, nie będziemy jej mieć wcale 😉

A więc bałkańska sałatka, którą Wam dzisiaj przedstawię, to coś czego naprawdę trzeba spróbować. Skoro nawet my do niej przekonaliśmy, to Wy – Polacy na pewno docenicie jej walory smakowe 🙂

Przepis na Belolučene paprike

Składniki:

  • 10 czerwonych lub zielonych podłużnych papryk (można je dostać np. w Lidlu)
  • 1 cały czosnek
  • Natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 6-8 łyżek octu spirytusowego
  • 10 łyżek oleju
  • 250-300 ml zimnej wody

Przepis:

  • Papryki umyć i położyć na blachę. Włożyć do piekarnika na 220 stopni i piec dopóki skórka się nie podniesie. Nie bójcie się, że skórka zrobi się ciemno brązowa, a nawet czarna. To jest normalne zjawisko 🙂
  • Jak papryka nam się upiecze, wyjmujemy ją z piekarnika i przekładamy do garnka z pokrywką. Tak papryka ma odstać pół godziny, żeby skórka łatwiej nam odchodziła.
  • Póki czekamy na paprykę, przygotowujemy polewę czyli mieszamy ocet, oliwę, wodę, czosnek drobno posiekany, pietruszkę drobno posiekaną i sól ewentualnie pieprz.
  • Tym polewamy paprykę i odstawiamy do lodówki, żeby się ochłodziła.

I co zatem? No jeeeemmmmyyyy 🙂

Dajcie znać, jak Wam smakuje nasza bałkańska sałatka!

Podobne posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.