Zapiekana fasolka szparagowa po bałkańsku
Moja ulubiona wersja fasolki to taka zapiekana z jajkiem, mlekiem oraz czosnkiem na oliwie z oliwek. Sprawdźcie przepis!
Moja ulubiona wersja fasolki to taka zapiekana z jajkiem, mlekiem oraz czosnkiem na oliwie z oliwek. Sprawdźcie przepis!
Tufahije to bardzo efektowny deser, który pochodzi z Bośni, ale jest popularny na całych Bałkanach. Dziś mam dla Was przepis 🙂
Marynata piwno-miodowa do kurczaka, marynata do ryb i grillowanych warzyw oraz sałatka z marynowanego bakłażana… Dziś podaję obiecane przepisy!
O blitvie, czyli buraku liściowym popularnym na Bałkanach, już Wam pisałam. Dziś mam dla Was przepis na szybki obiad z wykorzystaniem blitvy 🙂
Sogan dolma to cebule faszerowane mielonym mięsem z różnymi przyprawami. Dziś powiem Wam, jak je ugotować tak, żeby smakowały jak na Bałkanach!
Z dzisiejszych wypieków podzielę się z Wami przepisem na pyszny mleczny chlebek. Pachnie jak za dawnych czasów w kuchni mojej babci.
Pizza pita to bałkańska wersja włoskiej przekąski wykonana z ciasta filo. Uwielbiają ją moje dzieci oraz dzieci sąsiadów. Oto przepis!
Dziś mam dla Was przepis na ajvar – bardzo popularną na całych Bałkanach pastę z papryki. Smażenie ajvaru to nie tylko zadanie kulinarne, ale też wydarzenie towarzyskie!
Na dzisiaj chciałam Wam przedstawić gulasz z dziczyzny, który przygotowywałam z moim szwagrem – bardzo dobrym kucharzem. Tak to wyglądało!
Duże zielone liście o nazwie blitva są lubiane i chętnie wykorzystywane w bałkańskiej kuchni. Przypominają nieco szpinak i często podaje je się do ryby.