Žito sa šlagom. Bałkańska pszenica ze śmietaną - Bałkany na Talerzu
|

Žito sa šlagom. Bałkańska pszenica ze śmietaną, orzechami i miodem

We wpisie o rodzinnym patronie, którego dzień prawosławni z byłej Jugosławii świętują, a nazywa się on „Slava”, wspominałam, o tym że jego ważnym elementem jest częstowanie gości „ŽITEM”. Popularne žito to nic innego jak pszenica ze śmietaną, orzechami i miodem. 

Wtedy nie napisałam, jak się je robi. Nie wspomniałem też o tym, że poza świętami możemy go zamówić w prawie każdej cukierni lub zrobić go samemu w domu.

Žito czyli pszenica ze śmietaną

Žito je się zawsze z bitą śmietaną i smakuje znakomicie. Jak widać na jednym ze zdjęć nie tylko ja w naszym domu lubię się žitem zajadać. W sumie žito możemy zaliczyć w zdrowe słodkości! 

To bardzo prosty i szybki przepis!

Przepis na žito sa šlagom

Składniki:

  • Pszenica (dowolna ilość)
  • Orzechy włoskie (tyle samo co pszenicy)
  • Miód lub cukier
  • Starta gałka muszkatołowa
  • Śmietana do ubicia

Przepis:

  • Moczymy pszenicę przez noc, a potem gotujemy. Jak już jest ugotowana, cedzimy wodę.
  • Pszenicę mielimy w mikserze lub na maszynie do mielenia mięsa.
  • W już zmieloną pszenicę dodajemy mielone orzechy, gałkę muszkatołową oraz miód lub cukier puder.
  • Ja na 300 g pszenicy daje tyle samo orzechów, ale te proporcje można zmieniać, żeby dopasować do swojego gustu, z gałką muszkatołową i cukrem tak samo. Wszystko do smaku.
  • Wstawiamy žito do lodówki i jak już jest schłodzone, na wierzch kładziemy bitą śmietanę.

Można jeść 🙂

Podobne posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.