Žito sa šlagom. Bałkańska pszenica ze śmietaną, orzechami i miodem
We wpisie o rodzinnym patronie, którego dzień prawosławni z byłej Jugosławii świętują, a nazywa się on „Slava”, wspominałam, o tym że jego ważnym elementem jest częstowanie gości „ŽITEM”. Popularne žito to nic innego jak pszenica ze śmietaną, orzechami i miodem.
Wtedy nie napisałam, jak się je robi. Nie wspomniałem też o tym, że poza świętami możemy go zamówić w prawie każdej cukierni lub zrobić go samemu w domu.
Žito czyli pszenica ze śmietaną
Žito je się zawsze z bitą śmietaną i smakuje znakomicie. Jak widać na jednym ze zdjęć nie tylko ja w naszym domu lubię się žitem zajadać. W sumie žito możemy zaliczyć w zdrowe słodkości!
To bardzo prosty i szybki przepis!
Przepis na žito sa šlagom
Składniki:
- Pszenica (dowolna ilość)
- Orzechy włoskie (tyle samo co pszenicy)
- Miód lub cukier
- Starta gałka muszkatołowa
- Śmietana do ubicia
Przepis:
- Moczymy pszenicę przez noc, a potem gotujemy. Jak już jest ugotowana, cedzimy wodę.
- Pszenicę mielimy w mikserze lub na maszynie do mielenia mięsa.
- W już zmieloną pszenicę dodajemy mielone orzechy, gałkę muszkatołową oraz miód lub cukier puder.
- Ja na 300 g pszenicy daje tyle samo orzechów, ale te proporcje można zmieniać, żeby dopasować do swojego gustu, z gałką muszkatołową i cukrem tak samo. Wszystko do smaku.
- Wstawiamy žito do lodówki i jak już jest schłodzone, na wierzch kładziemy bitą śmietanę.
Można jeść 🙂