Ciasto Tre Leche. Nasączany biszkopt z polewą karmelową
Dzisiaj chcę Wam przedstawić ciasto Tre Leche, które pochodzi z Ameryki Południowej, ale od kilku dobrych lat króluje na Bałkanach, a pochodzi ono z Ameryki Południowej. Musicie też wiedzieć, że podobny przepis, w tańszej wersji, u nas robi się od dawna. Tą tańszą wersję przepisu w swoim zeszycie posiadała również moja babcia, a ciasto nazywało się KOH.
Te dwa przepisy różnią się właściwie tylko tym, że skromniejsza wersja starego bałkańskiego przepisu zawiera mleko, a nową bogatszą wersję z Ameryki Południowej przygotowuje się z mlekiem skondensowanym oraz śmietaną. Ja w dzieciństwie często jadłam tą tańszą wersję czyli koh. Jest ona mniej kaloryczna. Tą nową wersję, którą dzisiaj Wam chcę przestawić, robię często i smakuje obłędnie. Niestety jest duuużo bardziej kaloryczna, a więc traktuję to ciasto Tre Leche jako „kopniak na dobry początek tygodnia”. Przyznać trzeba, że jestem mistrzynią w wynajdywaniu wymówek dla swojego łakomstwa;) Prawda?
Tre Leche to ciasto przygotowywane jako biszkopt nasączony trzema rodzajami mleka: skondensowanym niesłodzonym mlekiem, skondensowanym słodzonym mlekiem oraz słodką śmietanką. W wersji z Ameryki Południowej na namoczony biszkopt nakłada się bitą śmietanę, natomiast wersja bałkańska jest z polewą karmelową.
- Delikatny biszkopt nasączony mlekiem z polewą karmelową
Przepis na ciasto Tre Leche
Składniki na nasączany biszkopt:
- 160 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 6 jajek
- 300 g cukru (lub mniej, ale nie mniej niż 150 g)
- Cukier waniliowy
- 100 ml mleka
- 200 ml skondensowanego mleka
- 350 ml skondensowanego słodkiego mleka 250 ml słodkiej śmietanki
Składniki na polewę karmelową:
- 3 łyżki wody
- 180 g cukru
- 200 ml słodkiej śmietanki
- 20 g masła
- Mała szczypta soli
Przygotowanie sosu karmelowego:
- Najpierw przygotowujemy sos karmelowy. W rondelku umieszczamy 180 g cukru, kilka łyżek wody i podgrzewamy w umiarkowanie wysokiej temperaturze, aż cukier stanie się płynny i zacznie się karmelizować.
- Kiedy cukier się rozpuści i zmieni kolor na jasnobrązowy, dodajemy 20 g masła i 200 ml słodkiej śmietanki. Gotujemy dalej, aż uzyskamy jednolitą masę. Dla podkreślenia smaku dodajemy także odrobinę soli.
- Uwaga! Jeśli zdarzy Wam się, że w karmelu pozostaną grudki cukru (zwykle mogą tworzyć się wokół brzegów patelni), karmel trzeba przecedzić przez sitko. Pod żadnym pozorem nie pozwólcie, aby karmel się spalił, bo wtedy będzie gorzki!
- Po przygotowaniu karmel pozostawiamy do ostygnięcia.
- Uwaga! W przypadku, gdy Wasz karmel po ostudzeniu zrobił się gęsty i później nie jest łatwo polać nim ciasto, można go lekko podgrzać w dowolnym momencie.
Przepis na biszkopt:
- Bierzmy 6 jajek, oddzielamy białka od żółtek, a następnie ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijamy je do uzyskania pienistej i jasnożółtej masę. Następnie dodajemy 100 ml mleka.
- W międzyczasie w innym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszankę mąki i proszku do pieczenia dodajemy do masy z żółtkami i delikatnie mieszamy – drutem do mieszania lub łyżką, a nie mikserem!
- W osobnej misce ubijamy białka na sztywno i powoli dodajemy je do miski z żółtkami, cały czas delikatnie mieszając.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę na blachę. Rozmiar tortownicy, której użyłam to 32×23 cm.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 30-40 minut, w zależności od piekarnika. Kiedy spód się upiecze, wyjmujemy go do ostygnięcia na serwetce lub kratce do ciastek.
Przygotowanie trzech rodzajów produktów mlecznych:
- W osobnej misce mieszamy 200 ml mleka skondensowanego, 350 ml mleka skondensowanego słodzonego oraz 250 ml słodkiej śmietany.
- Schłodzony biszkopt przekładamy z powrotem do naczynia do pieczenia. Drewnianym patyczkiem lub wykałaczką robimy dziurki w biszkopcie i zalewamy ciasto mieszanką mleka.
- Gdy biszkopt wchłonie cały płyn, polewamy wierzch karmelem. Zostawiamy ciasto w lodówce.
Ciasto Tre Leche (a także koh) podajemy zimne, z gorzką czarną kawą po turecku, tak jak to się robi u nas na Bałkanach!
- Polewa karmelowa jest popularna na Bałkanach
- Smacznego!
Jak większość naszych bałkańskich ciast, najlepiej podawać z gorzką czarną kawą. Smacznego!
Wow, świetny przepis! Brzmi smakowicie, koniecznie muszę spróbować!