Ciasto Tre Leche - przepis z Bałkany na Talerzu
|

Ciasto Tre Leche. Nasączany biszkopt z polewą karmelową

Dzisiaj chcę Wam przedstawić ciasto Tre Leche, które pochodzi z Ameryki Południowej, ale od kilku dobrych lat króluje na Bałkanach, a pochodzi ono z Ameryki Południowej. Musicie też wiedzieć, że podobny przepis, w tańszej wersji, u nas robi się od dawna. Tą tańszą wersję przepisu w swoim zeszycie posiadała również moja babcia, a ciasto nazywało się KOH.

Te dwa przepisy różnią się właściwie tylko tym, że skromniejsza wersja starego bałkańskiego przepisu zawiera mleko, a nową bogatszą wersję z Ameryki Południowej przygotowuje się z mlekiem skondensowanym oraz śmietaną. Ja w dzieciństwie często jadłam tą tańszą wersję czyli koh. Jest ona mniej kaloryczna. Tą nową wersję, którą dzisiaj Wam chcę przestawić, robię często i smakuje obłędnie. Niestety jest duuużo bardziej kaloryczna, a więc traktuję to ciasto Tre Leche jako „kopniak na dobry początek tygodnia”. Przyznać trzeba, że jestem mistrzynią w wynajdywaniu wymówek dla swojego łakomstwa;) Prawda?

Tre Leche to ciasto przygotowywane jako biszkopt nasączony trzema rodzajami mleka: skondensowanym niesłodzonym mlekiem, skondensowanym słodzonym mlekiem oraz słodką śmietanką. W wersji z Ameryki Południowej na namoczony biszkopt nakłada się bitą śmietanę, natomiast wersja bałkańska jest z polewą karmelową.

Przepis na ciasto Tre Leche

Składniki na nasączany biszkopt:

  • 160 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 6 jajek
  • 300 g cukru (lub mniej, ale nie mniej niż 150 g)
  • Cukier waniliowy
  • 100 ml mleka
  • 200 ml skondensowanego mleka
  • 350 ml skondensowanego słodkiego mleka 250 ml słodkiej śmietanki

Składniki na polewę karmelową:

  • 3 łyżki wody
  • 180 g cukru
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 20 g masła
  • Mała szczypta soli

Przygotowanie sosu karmelowego:

  • Najpierw przygotowujemy sos karmelowy. W rondelku umieszczamy 180 g cukru, kilka łyżek wody i podgrzewamy w umiarkowanie wysokiej temperaturze, aż cukier stanie się płynny i zacznie się karmelizować.
  • Kiedy cukier się rozpuści i zmieni kolor na jasnobrązowy, dodajemy 20 g masła i 200 ml słodkiej śmietanki. Gotujemy dalej, aż uzyskamy jednolitą masę. Dla podkreślenia smaku dodajemy także odrobinę soli.
  • Uwaga! Jeśli zdarzy Wam się, że w karmelu pozostaną grudki cukru (zwykle mogą tworzyć się wokół brzegów patelni), karmel trzeba przecedzić przez sitko. Pod żadnym pozorem nie pozwólcie, aby karmel się spalił, bo wtedy będzie gorzki!
  • Po przygotowaniu karmel pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Uwaga! W przypadku, gdy Wasz karmel po ostudzeniu zrobił się gęsty i później nie jest łatwo polać nim ciasto, można go lekko podgrzać w dowolnym momencie.

Przepis na biszkopt:

  • Bierzmy 6 jajek, oddzielamy białka od żółtek, a następnie ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijamy je do uzyskania pienistej i jasnożółtej masę. Następnie dodajemy 100 ml mleka.
  • W międzyczasie w innym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszankę mąki i proszku do pieczenia dodajemy do masy z żółtkami i delikatnie mieszamy – drutem do mieszania lub łyżką, a nie mikserem!
  • W osobnej misce ubijamy białka na sztywno i powoli dodajemy je do miski z żółtkami, cały czas delikatnie mieszając.
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę na blachę. Rozmiar tortownicy, której użyłam to 32×23 cm.
  • Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 30-40 minut, w zależności od piekarnika. Kiedy spód się upiecze, wyjmujemy go do ostygnięcia na serwetce lub kratce do ciastek.

Przygotowanie trzech rodzajów produktów mlecznych:

  • W osobnej misce mieszamy 200 ml mleka skondensowanego, 350 ml mleka skondensowanego słodzonego oraz 250 ml słodkiej śmietany.
  • Schłodzony biszkopt przekładamy z powrotem do naczynia do pieczenia. Drewnianym patyczkiem lub wykałaczką robimy dziurki w biszkopcie i zalewamy ciasto mieszanką mleka.
  • Gdy biszkopt wchłonie cały płyn, polewamy wierzch karmelem. Zostawiamy ciasto w lodówce.

Ciasto Tre Leche (a także koh) podajemy zimne, z gorzką czarną kawą po turecku, tak jak to się robi u nas na Bałkanach!

Jak większość naszych bałkańskich ciast, najlepiej podawać z gorzką czarną kawą. Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *