Przepis na bośniacki burek z serem - Bałkany na Talerzu
|

Bośniacki burek z serem

Jak już Wam mówiłam, burek to jedna z najpopularniejszych potraw na Bałkanach. W różnych krajach ma różną formę, która zależy od tego, jak zwija się ciasto. W Bośni oraz np. w Czarnogórze najczęściej możecie dostać burek w kształcie ślimaka. To czy naszą przekąskę nazywamy burkiem, czy pitą, zależy od farszu (oraz od kraju). Burki mogą być nadziewane mięsem, serem, pieczarkami, kapustą lub bakłażanem. Ja dziś przygotowałam dla Was przepis na burek z serem.

Ciasto kora

Podstawą do zrobienia burka jest ciasto kora (inaczej filo). Możecie je kupić czasem na tygodniu bałkańskim w różnych marketach, albo zrobić sami – przepis znajdziecie tutaj.

Przepis na burek z serem

Składniki:

  • Ciasto kora
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie sera typu bałkańskiego
  • Sól do smaku
  • Opcjonalnie: serek wiejski, gęsta śmietana lub serek kremowy / śmietankowy

Przepis:

  • Wbijamy jajko do miski.
  • Opcja 1 – do jajka dodajemy pokruszony ser typu bałkańskiego.
  • Opcja 2 – do jajka dodajemy pokruszony ser typu bałkańskiego + trochę gęstej śmietany lub kremowego serka.
  • Opcja 3 – do jajka dodajemy pokruszony ser typu bałkańskiego + odsączone ze śmietanki kuleczki z serka wiejskiego.
  • Wszystko mieszamy widelcem na w miarę gładką masę.
  • Jeśli mamy ochotę, możemy trochę dosolić – to zależy jak bardzo słony jest Wasz bałkański ser.
  • Na rozciągnięte ciasto kora rozkładamy małe kupki farszu po obydwu dłuższych bokach prostokąta, a następnie zawijamy do połowy z każdej strony.  
  • Puste końcówki odcinamy nożem i zawijamy ciasto w ślimaka. Kładziemy go na blachę wyłożoną papierem i przykrywamy folią spożywczą, żeby ciasto nie wyschło.
  • Z kolejnych porcji ciasta robimy kolejne ślimaczki, które doklejamy do poprzednich tak długo, aż burek zajmie całą blachę. 
  • Smarujemy z wierzchu olejem i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez ok. 20-25 minut, patrząc, aby się ładnie zrumieniło. Jeśli za mocno się przypieka, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia.

Moje dzieciaki uwielbiają burek – ten z serem i każdy inny 😉 Podajemy go z jogurtem pitnym i z piklowanymi warzywami.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *