Mrożone kostki Ledene Kocke. Pyszne bałkańskie ciasto “kryzysowe”
To jeden z tych starych domowych przepisów mojej mamusi. W krajach byłej Jugosławii stał się bardzo popularny w czasach powojennych, ponieważ był to ciężki czas i wszystkim brakowało pieniędzy. A znana już gościnność Jugolek nie mogła być stłumiona przez brak pieniędzy, dlatego Jugolki (zaradne jak Polki!) wymyśliły przepis na tanie ciasto. Ponieważ przypominało wyglądem słynne chorwackie pralinki Ledene Kocke (czyli “mrożone kostki”), nowe ciasto zostało nazwane właśnie tak!
Wspomnienie o mamie
Jak to ja znów się rozpisałam, ale uznałam, że ta oto historyjka może być ciekawa. Przygotowując to ciasto, przywołałam wspomnienia o mojej mamusi. Kiedy mikserem ubijała jajka z cukrem i tylko się odwróciła, to ja już oblizywałam paluchy z bananem na twarzy. W gotowości czekałam też na upomnienia mojej mamusi, że nie wolno mi jeść surowych jajek.
Wszyscy to jej ciasto lubiliśmy! To szybki, tani i łatwy przepis, który przyda się jak przychodzi duża liczba gości. Ledene kocke jest słodkie (jak wszystkie bałkańskie ciasta), a więc jedna blacha to dużo, oj dużo kawałków! Czyli ekonomicznie 😉 Z tego powodu w dzisiejszych drogich czasach można się tylko cieszyć!
A więc zaczynajmy!
Przepis na mrożone kostki Ledene Kocke
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki (około 70 g)
- 5 łyżek cukru (około 70 g)
- 2 łyżki kakao w proszku (ok. 15 g)
- pół torebki proszku do pieczenia (8 g)
Składniki na syrop:
- 250 ml wody
- 300 g cukru
Składniki na nadzienie:
- 1 litr mleka
- 250 g cukru
- 50 g skrobi kukurydzianej (5 łyżek)
- 140 g mąki (10 łyżek)
- 250 g masła
Składniki na polewę czekoladową:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 6-8 łyżek oleju lub alternatywnie 90 g masła
Przepis na biszkopt i syrop:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i krótko ubijamy. Następnie do miski z jajkami dodajemy cukier i znów chwilę miksujemy.
- Do osobnej miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a wszystko to mieszamy, a następnie dodajemy do miski z jajkami i mieszamy.
- Blachę smarujemy olejem i oprószamy mąką, a następnie przekładamy masę biszkoptową do formy.
- Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 minut, w zależności od piekarnika.
- W czasie, gdy biszkopt się piecze możemy przygotować syrop, którym zostanie nasączony biszkopt. Mieszamy 250 ml wody i 300 g cukru i podgrzewamy to w rondelku, aż się zagotuje. Kiedy biszkopt przestygnie, polewamy go gorącym syropem i czekamy aż całość wystygnie.
Przepis na nadzienie i polewę:
- Mieszamy skrobię kukurydzianą, mąkę i cukier i dodajemy trochę mleka (od 1 l najlepiej odlać około 200 ml i w tej ilości mleka wymieszać suche składniki tak, żeby nie było grudek). Mieszamy do uzyskania płynnej masy.
- Resztę mleka podgrzewamy w rondelku i wlewamy wcześniej przygotowaną masę ze suchych składników.
- Całość gotujemy około 10-15 minut, cały czas mieszając tak, żeby masa zrobiła się gęsta i gładka.
- Ściągamy masę z kuchenki, przenosimy ją do innej miski i przykrywamy folią. Pozostawiamy masę do całkowitego ostygnięcia.
- Teraz czas przygotować 250 g masła, które powinno mieć temperaturę pokojową. Krótko mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy schłodzone nadzienie do miski z masłem. Ubijamy wszystko, stopniowo dodając tę masę, aż do uzyskania ładnego i gładkiego kremowe nadzienie.
- Na całkowicie ostudzony biszkopt, nasączony syropem, wykładamy i równo rozprowadzamy nadzienie.
- Rozpuszczamy 200 g gorzkiej czekolady i około 6-8 łyżek oleju, w zależności od tego, jak twarda jest czekolada. Jeśli chcesz zrobić glazurę z masłem zamiast oleju, dodaj 90 g masła.
- Ciasto polewamy roztopioną, ale prawie zimną czekoladą (nie gorącą!). Przed podaniem zostawiamy ciasto w lodówce na co najmniej 6 godzin.
No i gotowe!
Ledene kocke najlepiej podawać z gorzką czarną kawą. Smacznego!