Ciasto daktylowo-bananowe bez dodatku cukru - przepisy z Bałkany na talerzu
|

Ciasto daktylowo-bananowe bez dodatku cukru

Dziś mam dla Was przepis na ciasto daktylowo-bananowe, słodkie, ale bez dodatku cukru. Przepis ten nie pochodzi z Bałkanów, ani z żadnej tradycyjnej kuchni. Skąd się zatem wziął? Sama go stworzyłam! A skoro jestem Jugolką, to możecie go potraktować jako przepis z mojego regionu 😉 Tak to sobie wymyśliłam! A skąd taki pomysł?

Czy Waszym marzeniem jest odkrycie przepisu na pyszne i zdrowe ciasto bez cukru, które można jeść bez wyrzutów sumienia? No ja muszę przyznać, że to jest jednym z największych moich marzeń! I właśnie się spełniło! Trochę kombinowałam (tak jak ja to lubię) i udało mi się zrobić przepis na ciasto, które zawiera składniki bogate w składniki odżywcze i świetnie smakuje. Do tego konsystencja jest fantastyczna – soczysta i krucha. Ciasto pachnie wanilią i cynamonem i jest pyszne!

A więc zaczynajmy!

Przepis na ciasto daktylowo-bananowe bez cukru

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 50-80 g syropu daktylowego lub miodu
  • 50 g oleju kokosowego lub masła
  • 3 dojrzałe banany i 1 na wierzch ciasta
  • 200 g płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • pół torebki proszku do pieczenia (8 g)
  • wanilia
  • cynamon

Przepis:

  • Płatki owsiane mielimy tak, żeby były drobne jak mąka. Mieszamy je z cynamonem, proszkiem do pieczenia i wanilią. 
  • Orzechy włoskie drobno kroimy.
  • 3 dojrzałe banany rozgniatamy z grubsza widelcem.
  • Ubijamy 3 jajka w osobnej misce i dodajemy do nich rozgniecione banany. Teraz dodajemy mieszankę suchych składników do miski i mieszamy. 
  • Jako słodzika w tym przypadku używamy syropu daktylowego. Jeśli akurat nie macie go pod ręką, możecie użyć namoczonych i zmiksowanych daktyli, fig lub innych suszonych owoców wedle uznania. Zamiast syropu daktylowego lub suszonych owoców można również użyć miodu, co nada temu ciastu jeszcze lepszy smak. Ilość substancji słodzącej może wahać się od 20 do 80 gramów – wszystko zależy od Waszych upodobań. Ja dodaję około 50 g syropu daktylowego.
  • Dodajemy około 50 g masła lub oleju kokosowego lub innego tłuszczu według uznania. Możecie dodać dowolny tłuszcz neutralny w smaku. Wszystkie te składniki delikatnie mieszamy, pamiętając aby dodany tłuszcz miał jednolitą konsystencję.
  • Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę do formy.
  • Na wierzchu kładziemy banana przeciętego wzdłuż (nie jest to obowiązkowe, ale ładnie wygląda!)
  • Pieczemy w 180 stopniach, przez około 30 minut, w zależności od piekarnika. 
  • Jeśli masz słaby piekarnik, musisz piec ciasto nieco dłużej, a żeby wiedzieć, czy jest upieczone, sprawdź to patyczkiem. Jeśli masa z formy nie przykleja się do wykałaczki, oznacza to, że ciasto jest upieczone.

No i gotowe! Bez wyrzutów sumienia można się „rzucić” na blachę!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *