Burek z ziemniakami i porem
Obiecałam Wam kilka przepisów na farsze do burków, więc dziś mam dla Was kolejny – na mój ulubiony burek z ziemniakami i porem. Pewnie nie uwierzycie, ale to danie… wegańskie (nie tylko bez mięsa, ale naprawdę wegańskie)! To nie zdarza się często na tych naszych Bałkanach, ale chcę Wam pokazać, że i u nas weganie znajdą coś dla siebie 🙂
Ciasto kora
Podstawą do zrobienia burka jest ciasto kora (inaczej filo). Możecie je kupić czasem na tygodniu bałkańskim w różnych marketach, albo zrobić sami – przepis znajdziecie tutaj.
Przepis na burek z ziemniakami i potem
Składniki:
- Ciasto kora
- 2 cebule
- 5-6 średnich ziemniaków (ok. 1 kg)
- Biała część pora
- Sól, pieprz i oregano
Przepis:
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a białą część por rozkrawamy wzdłuż i kroimy na półtalarki. Smażymy wszystko na złocisto.
- Ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach i wrzucamy do podsmażonej cebulki. Smażymy dalej.
- Gdy całość się usmaży dodajemy sól, pieprz i oregano do smaku.
- Gdy farsz ostygnie, możemy faszerować burek – na rozciągnięte ciasto kora rozkładamy małe kupki farszu po obydwu dłuższych bokach prostokąta, a następnie zawijamy do połowy z każdej strony.
- Puste końcówki odcinamy nożem i zawijamy ciasto w ślimaka. Kładziemy go na blachę wyłożoną papierem i przykrywamy folią spożywczą, żeby ciasto nie wyschło.
- Z kolejnych porcji ciasta robimy kolejne ślimaczki, które doklejamy do poprzednich tak długo, aż burek zajmie całą blachę.
- Smarujemy z wierzchu olejem i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez ok. 20-25 minut, patrząc, aby się ładnie zrumieniło. Jeśli za mocno się przypieka, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia.
Na filmikach z warsztatów możecie zobaczyć, jak zwinąć ciasto z dwóch stron, a potem uformować ślimaka.
A tak wyglądały burki z ziemniakami i porem zrobione na naszych warsztatach kulinarnych.