Burek z ziemniakami i porem - Przepisy na burki i pity z Bałkany na Talerzu
|

Burek z ziemniakami i porem

Obiecałam Wam kilka przepisów na farsze do burków, więc dziś mam dla Was kolejny – na mój ulubiony burek z ziemniakami i porem. Pewnie nie uwierzycie, ale to danie… wegańskie (nie tylko bez mięsa, ale naprawdę wegańskie)! To nie zdarza się często na tych naszych Bałkanach, ale chcę Wam pokazać, że i u nas weganie znajdą coś dla siebie 🙂

Ciasto kora

Podstawą do zrobienia burka jest ciasto kora (inaczej filo). Możecie je kupić czasem na tygodniu bałkańskim w różnych marketach, albo zrobić sami – przepis znajdziecie tutaj.

Przepis na burek z ziemniakami i potem

Składniki:

  • Ciasto kora
  • 2 cebule
  • 5-6 średnich ziemniaków (ok. 1 kg)
  • Biała część pora
  • Sól, pieprz i oregano

Przepis:

  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a białą część por rozkrawamy wzdłuż i kroimy na półtalarki. Smażymy wszystko na złocisto.
  • Ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach i wrzucamy do podsmażonej cebulki. Smażymy dalej.
  • Gdy całość się usmaży dodajemy sól, pieprz i oregano do smaku.
  • Gdy farsz ostygnie, możemy faszerować burek – na rozciągnięte ciasto kora rozkładamy małe kupki farszu po obydwu dłuższych bokach prostokąta, a następnie zawijamy do połowy z każdej strony.  
  • Puste końcówki odcinamy nożem i zawijamy ciasto w ślimaka. Kładziemy go na blachę wyłożoną papierem i przykrywamy folią spożywczą, żeby ciasto nie wyschło.
  • Z kolejnych porcji ciasta robimy kolejne ślimaczki, które doklejamy do poprzednich tak długo, aż burek zajmie całą blachę. 
  • Smarujemy z wierzchu olejem i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez ok. 20-25 minut, patrząc, aby się ładnie zrumieniło. Jeśli za mocno się przypieka, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia.

Na filmikach z warsztatów możecie zobaczyć, jak zwinąć ciasto z dwóch stron, a potem uformować ślimaka.

A tak wyglądały burki z ziemniakami i porem zrobione na naszych warsztatach kulinarnych.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *