Vasina Torta. Bałkański tort pomarańczowo-orzechowy
Dzień doberek 🙂 Dzisiaj niedziela, a w niedzielę wypada zjeść coś słodkiego i się tym kaloriami w ogóle nie przejmować. Ja wychodzę z założenia, że wszystko co zjemy w niedzielę, nie wchodzi nam w boczki, brzuszki i całą resztę! A więc dzisiaj przedstawiam Wam przepis na Vasina Torta – tradycyjny bałkański tort, który od kiedy pamiętam, robiła dla mnie moja mamunia na każde moje urodziny. Uwielbiałam go i do dzisiaj go uwielbiam! Tylko, że teraz ja robię ten tort na urodziny mojego synka. Oj te mamusie, te mamusie! Wszędzie mamusie swoich synów rozpieszczają, ale na Bałkanach kult „SYNEK” to jest bardzo długi temat!
„Synek” na Bałkanach
Nie wiem czy wiecie, że w byłej Jugosławii, jak się urodzi syn, świętuje się trzy dni, a jak się urodzi córeczka… no to się urodziła. Co nie znaczy, że córki mniej się kocha niż synów, jest to po prostu taka tradycja. Jeszcze lepsze jest to, że na tą córeczkę potem przez całe życie rodzice mówią Synku. Np. mój tato i moja mama, jak miałam coś zrobić, nie mówili do mnie „córeczko, zrób to”, tylko mówili „synku, zrób to” albo „synku, kocha cię mama”. A wiecie, co jest jeszcze lepsze czy tam gorsze, zależy jak się na to patrzy? To, że ja dzisiaj mojej córeczce, którą kocham nad życie, mówię też SYNKU 🙂
I wiecie co? Piszę Wam o tym, ponieważ jeżeli może udacie się na te moje Bałkany, żeby Was nie zdziwiło, gdy usłyszycie jak jakaś mama woła na swoją córkę SYNKU. Żebyście wiedzieli, że nie ma w tym nic złego, tylko to taka tradycja, która się wzięła z dawnych czasów i do dnia dzisiejszego przetrwała pomimo tej całej emancypacji.
Jeśli chcielibyście się dowiedzieć więcej o stosunkach damsko-męskich oraz rodzinnych na Bałkanach, to zapraszam na mój fanpage. Czasem tu dyskutujemy o takich rzeczach!
Zatem gotowi? Oto przepisik na Vasina Torta, inaczej Vasin Tort lub po prostu bałkański tort orzechowo-pomarańczowy!
Przepis na Vasina Torta
Składniki na spód tortu
- 5 całych jajek
- 1 łyżka mąki
- 5 łyżek cukru
- 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich
- Skórka z jednej cytryny (starta na tarce)
- 50 ml soku pomarańczowego
Krem pomarańczowo-orzechowy
- 100 ml mleka
- 8 łyżek cukru
- 5 żółtek
- 200 g masła lub margaryny (ja daję masło, bo mi bardziej smakuje)
- 350 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 cukier waniliowy
- 50 ml soku pomarańczowego
- Skórka z jednej pomarańczy (starta na tarce)
Przepis:
Spód do tortu
- Ubijamy białka z cukrem, w to dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
W ubite jajka dodajemy mąkę oraz orzechy. Już nie miksujemy mikserem, tylko ręcznie i bardzo delikatnie, żeby jajka nadal zostały puszyste. Na koniec dodajemy skórkę z jednej cytryny. - Masę przekładamy do formy do pieczenia (ja korzystam z okrągłej o średnicy 26 cm). Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 20 min.
- Jak się ciasto upiecze i trochę ostygnie, polewamy je sokiem jednej pomarańczy około 50 ml.
Krem pomarańczowo-orzechowy
- Gotujemy mleko z cukrem (4 łyżki) oraz cukrem waniliowym. Tym mlekiem polewamy orzechy.
- Osobno ubijamy 5 żółtek z 4 łyżkami cukru i gotujemy kilka minut na parze.
- Osobno ubijamy 200 g masła.
- Na małym ogniu musimy rozpuścić 100 g czekolady.
- Kolejny krokiem jest połączenie wszystkich składników powyżej wymienionych. W orzechy, które zalaliśmy mlekiem, dodajemy masło oraz żółtko. To trochę mieszamy i w to dodajemy czekoladę, skórkę pomarańczy oraz ok. 50 ml soku pomarańczowego. Ważne jest, żeby uważać na konsystencję masy, ponieważ jeżeli będzie rzadka, dodajemy mniej soku (czyli musimy to samemu ocenić).
- Jak już nadzienie (po mojemu fil) mamy gotowe, nakładamy je na spód, a na to nakładamy bitą śmietanę i zdobimy wedle własnego gustu
No i gotowe! 🙂 Dajcie znać, jak Wam smakował mój bałkański tort z pomarańczą i orzechami.