Bałkańskie ciasto kora - podstawa do pit i burków - Domowy przepis z Bałkany na Talerzu
||

Bałkańskie ciasto kora. Podstawa do pit i burków

Bałkańskie ciasto kora to w innych krajach ciasto filo lub ciasto stulistkowe. Zrobienie go wymaga czasu i cierpliwości, ale potrawy z takiego domowego ciasta smakują wyjątkowo. Kora jest podstawą wszelkich burków lub pit, a także baklawy i wielu innych potraw. Sam przepis pochodzi prawdopodobnie z Turcji, gdzie burki są również popularne, ale najmocniej pokochano je na naszych Bałkanach. 

Przepis mojej Babuni

Muszę Wam powiedzieć, że technika robienia ciasta na burek nie jest prosta. Mi trochę czasu zajęło, żeby się tego od mojej Babuni nauczyć. Ciasto się na początku wałkuje, a potem rozciąga w powietrzu, aby na końcu wyglądało jak obrus na stole. Dziś mam dla Was przepis na domowe bałkańskie ciasto kora oraz kilka porad, dzięki którym Wam uda się je zrobić!

Ciasto kora warto zrobić wieczorem i wtedy będzie można piec burki następnego dnia. Można też zacząć rano, a wtedy ok. 17:00 będzie można go użyć.

Przepis na bałkańskie ciasto kora

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej typ 450
  • 230 ml letniej wody
  • 6 g soli
  • 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (30 ml do ciasta + 30 ml do smarowania)

Będzie nam również potrzebna folia spożywcza, wilgotna szmatka oraz czysty, wyprasowany bawełniany obrus lub prześcieradło.

Przepis:

  • Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy ją z solą. W to wlewamy letnią wodę oraz 30 ml oleju. 
  • Urabiamy ciasto bardzo uważając, żeby mąka nie zasychała po bokach miski. To bardzo ważne, ponieważ jeśli suche okruszki mąki wpadną do ciasta, zrobią się grudni i nie będzie można później rozciągnąć ciasta!
  • Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut, aż przestanie się kleić do rąk. 
  • Ciasto zostawiamy w misce i bardzo szczelnie przykrywamy folią spożywcza i wilgotną ściereczką. Ważne jest, aby tak okryć ciasto, żeby nie dostawało się do niego powietrze – ciasto nie może wyschnąć!
  • Po ok. 15 minutach można zauważyć, że konsystencja ciasta się zmieniła i stało się ono gładkie. 
  • Urabiamy ciasto przez ok. 2-3 minuty i dzielimy na 4 lub 5 kuleczek. Porada! Jeśli robicie ciasto kora pierwszy raz, lepiej zrobić więcej kuleczek, bo wtedy będzie Wam łatwiej je rozciągać.
  • Każdą kuleczkę smarujemy olejem. 
  • Kuleczki znów szczelnie przykrywamy folią lub wkładamy do woreczków śniadaniowych. Znów ważne jest to, by nie dochodziło do nich powietrze. Całość przykrywamy wilgotną ściereczką. 
  • Teraz ciasto kora musi odpocząć. 1 godzinę powinno odpoczywać w temperaturze pokojowej. Jeśli robicie ciasto wieczorem – włóżcie je na noc do lodówki, a rano wyciągnijcie. Gdy po 2-3 godzinach osiągnie temperaturę pokojową, możecie przystąpić do wałkowania. Jeśli robicie ciasto rano, po prostu zostawcie je na 5-6 godzin w temperaturze pokojowej. 
  • Kolejny etap to wałkowanie. Na dużym blacie rozkładamy wyprasowany, bawełniany obrus lub prześcieradło (to ważne, żeby nie był to sztuczny materiał, bo ciasto się przyklei). Materiał lekko posypujemy mąką i solimy. 
  • Rzucamy kuleczkę na blat, rozpłaszczamy lekko ręką i wałkujemy. Gdy ciasto jest już tak na pół rozwałkowane (na placek ok. 20-25 cm), zostawiamy je na chwilę przykryte (np. brzegiem obrusa). Kora musi chwile odpocząć, żeby potem lepiej się wałkowało. 
  • Po chwili, gdy ciasto już odpoczęło, wałkujemy dalej – tak długo, jak ciasto nam pozwala.
  • Czas na etap rozciągania – kładziemy ciasto na wierzchach dłoni i przedramionach i delikatnie rozciągamy. Potem obracamy i rozciągamy w drugą stronę. To najtrudniejszy etap i trzeba się go nauczyć, ale na pewno sobie poradzicie! Pamiętajcie, żeby zdjąć wszelkie pierścionki i uważać na długie paznokcie, żeby nie przerwać ciasta. 
  • Gdy już rozciągniemy ciasto na tyle, na ile się da, kładziemy je na obrus i dalej delikatnie rozciągamy w stronę krawędzi blatu, tak by uzyskać kształt zbliżony do prostokąta.
  • Polewamy 2 łyżkami oleju. 
  • Bałkańskie ciasto kora jest gotowe do stania się np. pysznym burkiem! Przynajmniej to z pierwszej kuleczki, bo przed nami kolejne kuleczki do rozciągania 🙂

Jeśli wolicie przepis w formie filmiku, znajdziecie go tutaj.

Jak bałkańskie ciasto kora staje się burkiem?

Już wkrótce podam Wam przepisy na różne farsze do burka / pity (choć wyglądają tak samo, nazywa się je inaczej, w zależności od farszu). Popularne są burki z mięsem lub z serem, a także moja ulubiona pita z porem i ziemniakami. Są także pity na słodko. Burki jemy na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia.

Tu szybko powiem Wam co dalej robimy z naszym ciastem kora, by stało się pysznym burkiem!

  • Jak tylko polejemy ciasto kora olejem (tą naszą pierwszą rozciągniętą kuleczkę), rozkładamy małe kupki farszu po obydwu stronach prostokąta. 
  • Nakrywamy farsz brzegiem ciasta, a następnie zwijamy je podnosząc obrus. Ciasto zwijamy do połowy z każdej strony. 
  • Puste końcówki odcinamy nożem i zawijamy ciasto w ślimaka. Kładziemy go na blachę wyłożoną papierem i przykrywamy folią spożywczą, żeby nie wyschło.
  • Rozciągamy kolejne kuleczki i postępujemy z nimi dokładnie tak samo. 
  • Do naszego ślimaka doklejamy kolejne ślimaczki, aż burek zajmie całą blachę. 
  • Smarujemy olejem i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez ok. 20-25 minut, patrząc, aby się ładnie zrumieniło. Jeśli za mocno się przypieka, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia.

Burki na Bałkanach podajemy z jogurtem (obowiązkowo!), z kiszonkami lub sałatką szopską.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *