Pizza pita. Bałkańska pizza z ciasta filo
Dziś opowiem Wam o pizza pita, czyli bałkańskiej odpowiedzi na włoską przekąskę!
Nie wiem czy wiecie, ale w krajach południowych kolację je się dość późno. Wynika to z upałów, które w ciągu dnia nie sprzyjają apetytowi. W ciągu dnia pijemy ogromne ilości wody lub innych płynów 🙂 Żeby było jasne że tym razem nie mam na myśli RAKIJI, nie latem! Tym „płynem” mężczyźni, zwłaszcza starszego pokolenia, zaczynają dzień.
A wracając do kolacji, to przed chwilą właśnie zrobiłam dla mojej rodzinki PIZZA PITĘ. Palce lizać! Jak wiecie, na Bałkanach PITA rządzi, a więc ostatnio panuje u nas szaleństwo na punkcie tego przepisu. Włosi niech robią swoją pizzę, bo w tym są najlepsi, a my będziemy robić to, co my umiemy! Tak właśnie powstał nowy rodzaj pity, czyli „PIZZA PITA”. Zrobiłam ją pierwszy raz i po reakcjach moich dzieci oraz dzieci moich sąsiadek, chyba zdałam egzamin! 🙂
- Bałkańska pizza z serem i szynką
Przepis na pizza pita
Ciasto filo:
Ciasto filo 500 g – na dwie roladki potrzebujemy 14 sztuk kory, czyli listek ciasta filo. Ja robiłam z ciasta, które jest kupione w Czarnogórze. U nas zawsze pakują 500 g lub 14 warstw, czyli tzw “listek” ciasta. Nie wiem, jak to powiedzieć, ale chyba wiadomo o co chodzi? W Polsce ciasto filo można dostać w różnych sklepach na tygodniach tematycznych – np. greckim lub bałkańskim.
Masa do smarowania ciasta:
- 100 ml oleju
- 200 ml jogurtu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki
- 4 jajka
Składniki do nadzienia:
- 300 g szynki
- 300 g żółtego sera
- Keczup
- Oregano
Przepis:
- Wszystkie składniki masy do smarowania wymieszać ze sobą.
- Tak jak napisałam powyżej – na każdą roladkę przeznaczamy 7 warstw ciasta (czyli połowę listka na każdą roladkę).
- Każdą warstwę smarujemy masą z jogurtem i resztą składników, które do masy dodaliśmy. Ostatnią warstwę również smarujemy płynną masą i na nią dodajemy keczup (z nim nie przesadzać, żeby ciasto nie zrobiło się później zbyt wilgotne i żeby po upieczeniu nie było zakalca). Na każdej warstwie rozsmarowujemy 3 łyżki masy z jogurtem. Jeżeli ciasto jest zbyt cienkie, możemy masę nakładać na co drugą warstwę.
- Jak już ostatnią warstwę posmarowaliśmy keczupem, kładziemy warstwę sera oraz szynki. Następnie posypujemy oregano lub dodajemy różne inne przyprawy, jakie byśmy chcieli (np. to, co byście dali na pizzę).
- Zawijamy roladę i kładziemy ją na posmarowaną blachę. Jak już mamy i drugą roladkę przygotowaną, smarujemy roladki na wierzchu masą jogurtową. Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na 45 minut.
- Gotowa pizza po bałkańsku 😉
- Pizza pita to coś co uwielbiają wszystkie dzieciaki!
- Gotowa pizza pita
- Tak wyglądają gotowe rolki
Przepis na ciasto filo
Chociaż nie jest to super łatwe, to ciasto filo możecie zrobić również sami – mam dla Was filmik z przepisem 🙂
Życzę Wam smacznego!!!