Bałkańska pizza pita - przepis z Bałkany na Talerzu
|

Pizza pita. Bałkańska pizza z ciasta filo

Dziś opowiem Wam o pizza pita, czyli bałkańskiej odpowiedzi na włoską przekąskę!

Nie wiem czy wiecie, ale w krajach południowych kolację je się dość późno. Wynika to z upałów, które w ciągu dnia nie sprzyjają apetytowi. W ciągu dnia pijemy ogromne ilości wody lub innych płynów 🙂 Żeby było jasne że tym razem nie mam na myśli RAKIJI, nie latem! Tym „płynem” mężczyźni, zwłaszcza starszego pokolenia, zaczynają dzień.

A wracając do kolacji, to przed chwilą właśnie zrobiłam dla mojej rodzinki PIZZA PITĘ. Palce lizać! Jak wiecie, na Bałkanach PITA rządzi, a więc ostatnio panuje u nas szaleństwo na punkcie tego przepisu. Włosi niech robią swoją pizzę, bo w tym są najlepsi, a my będziemy robić to, co my umiemy! Tak właśnie powstał nowy rodzaj pity, czyli „PIZZA PITA”. Zrobiłam ją pierwszy raz i po reakcjach moich dzieci oraz dzieci moich sąsiadek, chyba zdałam egzamin! 🙂

Przepis na pizza pita

Ciasto filo:

Ciasto filo 500 g – na dwie roladki potrzebujemy 14 sztuk kory, czyli listek ciasta filo. Ja robiłam z ciasta, które jest kupione w Czarnogórze. U nas zawsze pakują 500 g lub 14 warstw, czyli tzw “listek” ciasta. Nie wiem, jak to powiedzieć, ale chyba wiadomo o co chodzi? W Polsce ciasto filo można dostać w różnych sklepach na tygodniach tematycznych – np. greckim lub bałkańskim.

Masa do smarowania ciasta:

  • 100 ml oleju
  • 200 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki
  • 4 jajka

Składniki do nadzienia:

  • 300 g szynki
  • 300 g żółtego sera
  • Keczup
  • Oregano

Przepis:

  • Wszystkie składniki masy do smarowania wymieszać ze sobą.
  • Tak jak napisałam powyżej – na każdą roladkę przeznaczamy 7 warstw ciasta (czyli połowę listka na każdą roladkę).
  • Każdą warstwę smarujemy masą z jogurtem i resztą składników, które do masy dodaliśmy. Ostatnią warstwę również smarujemy płynną masą i na nią dodajemy keczup (z nim nie przesadzać, żeby ciasto nie zrobiło się później zbyt wilgotne i żeby po upieczeniu nie było zakalca). Na każdej warstwie rozsmarowujemy 3 łyżki masy z jogurtem. Jeżeli ciasto jest zbyt cienkie, możemy masę nakładać na co drugą warstwę.
  • Jak już ostatnią warstwę posmarowaliśmy keczupem, kładziemy warstwę sera oraz szynki. Następnie posypujemy oregano lub dodajemy różne inne przyprawy, jakie byśmy chcieli (np. to, co byście dali na pizzę).
  • Zawijamy roladę i kładziemy ją na posmarowaną blachę. Jak już mamy i drugą roladkę przygotowaną, smarujemy roladki na wierzchu masą jogurtową. Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na 45 minut.

Przepis na ciasto filo

Chociaż nie jest to super łatwe, to ciasto filo możecie zrobić również sami – mam dla Was filmik z przepisem 🙂

Życzę Wam smacznego!!!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *