Pizza Pita. Bałkańska pizza z ciasta filo
|

Pizza pita. Bałkańska pizza z ciasta filo

Dziś opowiem Wam o pizza pita, czyli bałkańskiej odpowiedzi na włoską przekąskę!

Nie wiem czy wiecie, ale w krajach południowych kolację je się dość późno. Wynika to z upałów, które w ciągu dnia nie sprzyjają apetytowi. W ciągu dnia pijemy ogromne ilości wody lub innych płynów. 🙂 Żeby było jasne że tym razem nie mam na myśli RAKIJI, nie latem! Tym “płynem” mężczyźni, zwłaszcza starszego pokolenia, zaczynają dzień.

Pizza Pita. Bałkańska pizza z ciasta filo

Wracając do kolacji, przed chwilą właśnie zrobiłam dla mojej rodzinki Pizza Pitę. Palce lizać! Jak wiecie, na Bałkanach PITA rządzi, a więc ostatnio panuje u nas szaleństwo na punkcie tego przepisu. Włosi niech robią swoją pizzę, bo w tym są najlepsi, a my będziemy robić to, co my umiemy! Tak właśnie powstał nowy rodzaj pity, czyli “PIZZA PITA”. Zrobiłam ją pierwszy raz i po reakcjach moich dzieci oraz dzieci moich sąsiadek, chyba zdałam egzamin! 🙂

Pizza pita

jak zrobić pizza pita?

  • CIASTO:
  • Ciasto filo 500 g – na dwie roladki potrzebujemy 14 sztuk kory, czyli listek ciasta filo. Ja robiłam z ciasta, które jest kupione w Czarnogórze. U nas zawsze pakują 500 g lub 14 warstw, czyli tzw “listek” ciasta. Nie wiem, jak to powiedzieć, ale chyba wiadomo o co chodzi?

  • MASA DO SMAROWANIA CIASTA:
  • 100 ml oleju

  • 200 ml jogurtu

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 łyżki mąki

  • 4 jajka

  • DO NADZIENIA POTRZEBUJEMY:
  • 300 g szynki

  • 300 g żółtego sera

  • Keczup

  • Oregano

Jak PRZYGOTOWAĆ PIZZA PITA?

  • Wszystkie składniki masy do smarowania wymieszać ze sobą.
  • Tak jak napisałam powyżej – na każdą roladkę przeznaczamy 7 warstw ciasta (czyli połowę listka na każdą roladkę).
  • Każdą warstwę smarujemy masą z jogurtem i resztą składników, które do masy dodaliśmy. Ostatnią warstwę również smarujemy płynną masą i na nią dodajemy keczup (z nim nie przesadzać, żeby ciasto nie zrobiło się później zbyt wilgotne i żeby po upieczeniu nie było zakalca). Na każdej warstwie rozsmarowujemy 3 łyżki masy z jogurtem. Jeżeli ciasto jest zbyt cienkie, możemy masę nakładać na co drugą warstwę.
  • Jak już ostatnią warstwę posmarowaliśmy keczupem, kładziemy warstwę sera oraz szynki. Następnie posypujemy oregano lub dodajemy różne inne przyprawy, jakie byśmy chcieli (np. to, co byście dali na pizzę).
  • Zawijamy roladę i kładziemy ją na posmarowaną blachę. Jak już mamy i drugą roladkę przygotowaną, smarujemy roladki na wierzchu masą jogurtową. Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni/45 minut.

Chociaż nie jest to super łatwe, to ciasto filo możecie zrobić również sami – przepis z video znajdziecie tutaj.

Życzę Wam smacznego!!!

Bałkańska wersja pizzy z ciasta filo - Bałkany na talerzu
Bałkańska wersja pizzy z ciasta filo - Bałkany na talerzu
Bałkańska wersja pizzy z ciasta filo - Bałkany na talerzu
Bałkańska pizza pita z ciasta filo - Bałkany na Talerzu
Bałkańska pizza pita z ciasta filo - Bałkany na Talerzu

Przepis na pyszną przekąskę pizza pita z ciasta filo wraz z komentarzami znajdziecie również na Facebooku 🙂

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.