Przepis na proice - bałkańskie muffiny z mąką kukurydzianą
||

Proice. Bałkańskie muffinki kukurydziane

Dziś mam dla Was przepis na kukurydziane muffinki, czyli po mojemu proice. Proice to tradycyjny przepis kuchni bałkańskiej. Takie muffiny podaje się u nas na śniadanie lub obiadokolację lub jako dodatek do zup (np. zupy rybnej).

Oto przepis, dla tych, którzy nie mogli wziąć udziału w live’ie 🙂

Przepis na muffinki kukurydziane

Składniki:

  • 7 czubatych łyżek mąki pszennej typu 450
  • 7 czubatych łyżek mąki kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 125 ml wody gazowanej
  • 1 kubek śmietany 18% gęstej i wytrawnej (180 g)
  • 200 g sera typu bałkańskiego – np. ser sałatkowy z Lidla lub ser feta + serek wiejski odcedzony z wody
  • proszek do pieczenia 12 g
  • 100 ml oleju
  • sól do smaku w zależności od rodzaju sera

Przepis:

  • W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną (obydwie mąki przesiewamy przez sito) oraz proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce ubijamy na sztywno białka z 4 jajek na sztywno. Osobno ucieramy (ręcznie!) żółtka. Potem delikatnie łączymy białka z żółtkami. 
  • Do ubitych jajek dodajemy mieszankę mąki i proszku do pieczenia.
  • Całość delikatnie mieszamy łyżką i po kolei dodajemy olej, śmietanę, wodę gazowaną, pokruszony ser oraz sól. Uwaga! Sera nie rozkruszamy zbyt drobno, bo lepiej, żeby był wyczuwalny. 
  • Proice można piec w foremkach na muffinki lub w okrągłym naczyniu do pieczenia o średnicy 24 cm lub na prostokątnej blaszce o wymiarach 20×30 cm. Trzeba też pamiętać o tym, żeby posmarować naczynie, w którym będziemy piec oliwą, bo ciasto może nam się przykleić. 
  • Proice wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu proice powinny mieć złocisty kolor.
  • Po wyjęciu z piekarnika nasze kukurydziane muffinki trzeba od razu wyjąć z naczynia, w którym były pieczone.
  • Proice można podawać z pitnym jogurtem, ajvarem lub jako dodatek do zup.

A teraz… dodatkowa wersja przepisu!

Dodatkowy przepis to coś dla tych, którzy już zrobili podstawową wersję proica 🙂

Do podstawowej masy na kukurydziane muffinki możemy dodać drobno pokrojoną czerwoną paprykę, konserwowe ogórki oraz szynkę konserwową. W tym przypadku do masy dodajemy trochę więcej proszku do pieczenia, ponieważ te wszystkie dodatki są dość ciężkie i mogą spowodować, że ciasto mniej się uniesie. 

Kolejną wersja proica jest z taka z dodatkiem ugotowanego i odcedzonego pokrojonego szpinaku lub… pokrzywy. Tak naprawdę do podstawowej wersji ciasta na proice możecie dodać wszystko, co lubicie!

Eksperymentujcie i bawcie się dobrze, bo gotowanie to kreatywne tworzenie smacznych dań 🙂 U nas na Bałkanach wierzymy, że nasze samopoczucie przechodzi na dania, które tworzymy, a w ten sposób te nasze emocje przekazujemy naszym bliskim 🙂

Filmik z „Randki przy Garach”

Zobaczcie też koniecznie zapis naszego live’a na Facebooku 🙂

No i co? Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *