Przepis na proice - ba艂ka艅skie muffiny z m膮k膮 kukurydzian膮
| |

Proice. Ba艂ka艅skie muffinki kukurydziane

W poniedzia艂ek na mojej grupie na Facebooku mieli艣my 鈥淩ANDK臉 PRZY GARACH鈥, czyli live, podczas kt贸rego wsp贸lnie piekli艣my kukurydziane muffinki, czyli po mojemu proice. Proice to tradycyjny przepis kuchni ba艂ka艅skiej. Kukurydziane muffiny podaje si臋 na 艣niadanie lub obiadokolacj臋 lub jako dodatek do zup (np.  zupy rybnej).

Oto przepis, dla tych, kt贸rzy nie mogli wzi膮膰 udzia艂u w live’ie 馃檪

Przepis na muffinki kukurydziane

Sk艂adniki:

  • 7 czubatych 艂y偶ek m膮ki pszennej typu 450
  • 7 czubatych 艂y偶ek m膮ki kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 125 ml wody gazowanej
  • 1 kubek 艣mietany 18% g臋stej i wytrawnej (180 g)
  • 200 g sera typu ba艂ka艅skiego – np. ser sa艂atkowy z Lidla lub ser feta + serek wiejski odcedzony z wody
  • proszek do pieczenia 12 g
  • 100 ml oleju
  • s贸l do smaku w zale偶no艣ci od rodzaju sera

Przepis:

  • W misce mieszamy m膮k臋 kukurydzian膮, m膮k臋 pszenn膮 (obydwie m膮ki przesiewamy przez sito) oraz proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce ubijamy na sztywno bia艂ka z 4 jajek na sztywno. Osobno ucieramy (r臋cznie!) 偶贸艂tka. Potem delikatnie 艂膮czymy bia艂ka z 偶贸艂tkami. 
  • Do ubitych jajek dodajemy mieszank臋 m膮ki i proszku do pieczenia.
  • Ca艂o艣膰 delikatnie mieszamy 艂y偶k膮 i po kolei dodajemy olej, 艣mietan臋, wod臋 gazowan膮, pokruszony ser oraz s贸l. Uwaga! Sera nie rozkruszamy zbyt drobno, bo lepiej, 偶eby by艂 wyczuwalny. 
  • Proice mo偶na piec w foremkach na muffinki lub w okr膮g艂ym naczyniu do pieczenia o 艣rednicy 24 cm lub na prostok膮tnej blaszce o wymiarach 20×30 cm. Trzeba te偶 pami臋ta膰 o tym, 偶eby posmarowa膰 naczynie, w kt贸rym b臋dziemy piec oliw膮, bo ciasto mo偶e nam si臋 przyklei膰. 
  • Proice wk艂adamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut w zale偶no艣ci od piekarnika. Po upieczeniu proice powinny mie膰 z艂ocisty kolor.
  • Po wyj臋ciu z piekarnika nasze kukurydziane muffinki trzeba od razu wyj膮膰 z naczynia, w kt贸rym by艂y pieczone.
  • Proice mo偶na podawa膰 z pitnym jogurtem, ajvarem lub jako dodatek do zup.

A teraz鈥 dodatkowa wersja przepisu!

Dodatkowy przepis to co艣 dla tych, kt贸rzy ju偶 zrobili podstawow膮 wersj臋 proica 馃檪

Do podstawowej masy na kukurydziane muffinki mo偶emy doda膰 drobno pokrojon膮 czerwon膮 papryk臋, konserwowe og贸rki oraz szynk臋 konserwow膮. W tym przypadku do masy dodajemy troch臋 wi臋cej proszku do pieczenia, poniewa偶 te wszystkie dodatki s膮 do艣膰 ci臋偶kie i mog膮 spowodowa膰, 偶e ciasto mniej si臋 uniesie. 

Kolejn膮 wersja proica jest z taka z dodatkiem ugotowanego i odcedzonego pokrojonego szpinaku lub鈥 pokrzywy. Tak naprawd臋 do podstawowej wersji ciasta na proice mo偶ecie doda膰 wszystko, co lubicie!

Eksperymentujcie i bawcie si臋 dobrze, bo gotowanie to kreatywne tworzenie smacznych da艅 馃檪 U nas na Ba艂kanach wierzymy, 偶e nasze samopoczucie przechodzi na dania, kt贸re tworzymy, a w ten spos贸b te nasze emocje przekazujemy naszym bliskim 馃檪

Filmik z „Randki przy Garach”

Zobaczcie te偶 koniecznie zapis naszego live’a na Facebooku 馃檪

No i co? Smacznego!

Podobne posty

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.