Przepis na proice - bałkańskie muffiny z mąką kukurydzianą
| |

Proice. Bałkańskie muffinki kukurydziane

W poniedziałek na mojej grupie na Facebooku mieliśmy “RANDKĘ PRZY GARACH”, czyli live, podczas którego wspólnie piekliśmy kukurydziane muffinki, czyli po mojemu proice. Proice to tradycyjny przepis kuchni bałkańskiej. Kukurydziane muffiny podaje się na śniadanie lub obiadokolację lub jako dodatek do zup (np.  zupy rybnej).

Oto przepis, dla tych, którzy nie mogli wziąć udziału w live’ie 🙂

Przepis na muffinki kukurydziane

Składniki:

  • 7 czubatych łyżek mąki pszennej typu 450
  • 7 czubatych łyżek mąki kukurydzianej
  • 4 jajka
  • 125 ml wody gazowanej
  • 1 kubek śmietany 18% gęstej i wytrawnej (180 g)
  • 200 g sera typu bałkańskiego – np. ser sałatkowy z Lidla lub ser feta + serek wiejski odcedzony z wody
  • proszek do pieczenia 12 g
  • 100 ml oleju
  • sól do smaku w zależności od rodzaju sera

Przepis:

  • W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, mąkę pszenną (obydwie mąki przesiewamy przez sito) oraz proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce ubijamy na sztywno białka z 4 jajek na sztywno. Osobno ucieramy (ręcznie!) żółtka. Potem delikatnie łączymy białka z żółtkami. 
  • Do ubitych jajek dodajemy mieszankę mąki i proszku do pieczenia.
  • Całość delikatnie mieszamy łyżką i po kolei dodajemy olej, śmietanę, wodę gazowaną, pokruszony ser oraz sól. Uwaga! Sera nie rozkruszamy zbyt drobno, bo lepiej, żeby był wyczuwalny. 
  • Proice można piec w foremkach na muffinki lub w okrągłym naczyniu do pieczenia o średnicy 24 cm lub na prostokątnej blaszce o wymiarach 20×30 cm. Trzeba też pamiętać o tym, żeby posmarować naczynie, w którym będziemy piec oliwą, bo ciasto może nam się przykleić. 
  • Proice wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu proice powinny mieć złocisty kolor.
  • Po wyjęciu z piekarnika nasze kukurydziane muffinki trzeba od razu wyjąć z naczynia, w którym były pieczone.
  • Proice można podawać z pitnym jogurtem, ajvarem lub jako dodatek do zup.

A teraz… dodatkowa wersja przepisu!

Dodatkowy przepis to coś dla tych, którzy już zrobili podstawową wersję proica 🙂

Do podstawowej masy na kukurydziane muffinki możemy dodać drobno pokrojoną czerwoną paprykę, konserwowe ogórki oraz szynkę konserwową. W tym przypadku do masy dodajemy trochę więcej proszku do pieczenia, ponieważ te wszystkie dodatki są dość ciężkie i mogą spowodować, że ciasto mniej się uniesie. 

Kolejną wersja proica jest z taka z dodatkiem ugotowanego i odcedzonego pokrojonego szpinaku lub… pokrzywy. Tak naprawdę do podstawowej wersji ciasta na proice możecie dodać wszystko, co lubicie!

Eksperymentujcie i bawcie się dobrze, bo gotowanie to kreatywne tworzenie smacznych dań 🙂 U nas na Bałkanach wierzymy, że nasze samopoczucie przechodzi na dania, które tworzymy, a w ten sposób te nasze emocje przekazujemy naszym bliskim 🙂

Filmik z „Randki przy Garach”

Zobaczcie też koniecznie zapis naszego live’a na Facebooku 🙂

No i co? Smacznego!

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *