Bośniacki burek z serem - przepis video z Bałkany na Talerzu
||

Burek czy pita? Przepis video na bałkański burek z serem

Witam moi drodzy! Dziś potrawa, która nazywa się „burek”, ale to nie pies, jak w Polsce się kojarzy ta nazwa 🙂 Jest to rodzaj ciasta bardzo popularny na Bałkanach, a pochodzący z Turcji. No cóż po tych prawie 500 latach okupacji tureckiej zostało nam i coś dobrego 😉 W dużej mierze turecki wpływ da się odczuć w bałkańskiej kuchni. Potrawa zwana u nas burkiem ma wiele nazw i w każdym regionie trochę inaczej smakuje. Ja Wam przedstawiam burki z byłej Jugosławii i od razu powiem, że w tych regionach odróżniają się dwie najbardziej popularne odmiany – serbski oraz bośniacki. Różnią się one kształtem i smakiem, ale jeśli kiedyś przyjedziecie na Bałkany, przekonacie się, że wszystkie są bardzo dobre!

Serbskie i bośniackie burki

W Serbii robi się burki na okrągłej brytfannie, układając ciasto warstwowo, a pomiędzy warstwy wkładając farsz. Najbardziej popularny jest burek z mięsem, ale mamy również wersję z serem, albo „puste” ciasto, czyli bez farszu. Musicie też wiedzieć, że od niedawna mamy i nową wersję, czyli… pizza burek, który uwielbiają szczególnie dzieci (przepis znajdziecie tutaj). Z kolei w Bośni burki robi się tak, że ciasto zawijamy w roladki i robimy ślimaka. W Bośni tradycyjny burek jest z mięsem, a na inne wersje mówi się pita. Pita może być na słono albo na słodko np. z jabłkami, wiśniami lub z dynią…

Obojętnie jak je nazywamy, burek oraz pita są bardzo smaczne i na Bałkanach bardzo popularne. Można je kupić w każdej piekarni. Jemy je zazwyczaj na śniadanie lub na kolację, z jogurtem, jeżeli wybieramy słoną wersję.

Zobaczcie też zdjęcia serbskiego oraz bośniackiego burku. Chyba dobrze odmieniłam! Przepraszam za swój polski i swoją pisownię, nie jest łatwy ten nasz polski 🙂

Przepis video na zawijany burek z serem

A oto przepis. Mam nadzieję, że filmik się Wam spodoba 🙂 Jeśli wolicie wersję „pisaną”, zapraszam tutaj.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *