Sernik na zimno z jagodami i polewą z białej czekolady
Mój pierwszy w życiu sernik na zimno! Musicie wiedzieć, że u nas na Bałkanach serników nie robimy. To znaczy nie jest to nasze ciasto tradycyjne, ale gospodynie robią go jako znane ciasto cheese cake. Ja do tej pory nie byłam do niego przekonana, aczkolwiek jak ktoś go zrobił, to chętnie jadłam.
Parę dni temu mój Piotrek kończył 40 (już nie taki młody jest, co?) i chciałam dla niego coś dobrego zrobić. Jak wiecie, nasze ciasta są bardzo pracochłonne i w sumie ciężkie na taką pogodę (wiecie: pół kg masła, 20 jajek, 500 g orzechów itp.) wpadłam w panikę co tu wykombinować. Wtedy natknęłam się na przepis mojej koleżanki Marzenki, która robi przeróżne serniki na zimno i odważyłam się spróbować! Wiem, że to pewnie brzmi trochę śmiesznie, ale tak jak dla Polaków może być trudne zrobienie np. mojego deseru tufahije (przepis znajdziecie tutaj), a dla mnie to jest prosta sprawa – raz dwa i gotowe! No to tu mamy odwrotną sytuację 🙂
Jednak najtrudniejsze dla mnie było to, że nie wiedziałam jak to ma być z tą konsystencją i czy czegoś nie zawaliłam, bo wydawało się, że to wszystko nie będzie się trzymać kupy. Ale jednak stres mi się mi się opłacił i mój sernik z jagodami wyszedł przepyszny!
Podaję Wam ten, tym razem nie bałkański przepis, bo naprawdę warto go przetestować. Przepis już puściłam i swoim bałkańskim koleżankom, a więc nic tylko robić i się nim zajadać!
Przepis na sernik na zimno z jagodami
Składniki na spód ciasta:
- ok. 340 g kruchych ciastek maślanych
- 140 g roztopionego masła
Składniki na nadzienie:
- 2 galaretki o smaku jagodowym lub malinowym (lub innym, ale ważne, żeby była ciemna lub chociaż w czerwonym kolorze)
- 50 g cukru (można więcej w zależności od smaku)
- 350 g jagód (świeżych lub mrożonych) oraz trochę jagód do dekoracji
- 300 g serka homogenizowanego typu Danio
- 250 g zmielonego twarogu sernikowego
- 250 ml śmietanki kremówki 30% (musi być dobrze schłodzona)
Polewa:
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżki masła
- 4 łyżeczki płynnego oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego
- mięta do dekoracji
Przepis:
- Maślane ciasteczka mielimy na proszek i mieszamy z roztopionym masłem. Całość trzeba dobrze połączyć.
- Masę z ciasteczek rozprowadzamy na dnie tortownicy o średnicy 28 cm i dobrze uklepujemy.
- Do wrzącej wody w ilości 250 ml wsypujemy galaretki i zestawiamy z ognia. Mieszamy, żeby się dokładnie rozpuściła i dodajemy cukier.
- Umyte jagody miksujemy blenderem starając się, żeby pozostały kawałeczki owoców. Tak zmiksowane owoce dodajemy do galaretek, dobrze mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
- W misce mieszamy serek homogenizowany oraz zmielony twaróg do serników.
- W kolejnym kroku masę z serków dodajemy do ostudzonej masy jagodowej i dobrze mieszamy.
- Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę. W połowie ubijania dodajemy łyżkę cukru. Całość dodajemy do masy jagodowo-serowej, mieszamy i wylewamy na spód z ciastek.
- Wstawiamy do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc).
- Po stężeniu trzeba sernik obkroić nożem wkoło tortownicy, zdjąć obręcz i polać polewą.
Jak zrobić polewę?
- Białą czekoladę połamać na kosteczki, dodać masło oraz płynny olej i razem rozpuścić na małym ogniu.
- Roztopioną czekoladę rozprowadzić po serniku i wstawić do lodówki na pół godziny, aby polewa stężała.
- Na koniec sernik posypujemy świeżymi jagodami i dekorujemy miętą.
I gotowe! Moja pierwsza przygoda z sernikiem na zimno dobiegła końca i naprawdę była smaczna! Wiem, że nie powinnam chwalić siebie, ale to goście i mój mężunio mówili mi, że ciasto jest boskie 🙂