Sernik na zimno z jagodami i polew膮 z bia艂ej czekolady - Przepis
|

Sernik na zimno z jagodami i polew膮 z bia艂ej czekolady

M贸j pierwszy w 偶yciu sernik na zimno!聽Musicie wiedzie膰, 偶e u nas na Ba艂kanach sernik贸w nie robimy. To znaczy nie jest to nasze ciasto tradycyjne, ale gospodynie robi膮 go jako znane ciasto cheese cake. Ja do tej pory nie by艂am do niego przekonana, aczkolwiek jak kto艣 go zrobi艂, to ch臋tnie jad艂am.聽

Par臋 dni temu m贸j Piotrek ko艅czy艂 40 (ju偶 nie taki m艂ody jest, co?) i chcia艂am dla niego co艣 dobrego zrobi膰. Jak wiecie, nasze ciasta s膮 bardzo pracoch艂onne i w sumie ci臋偶kie na tak膮 pogod臋 (wiecie: p贸艂 kg mas艂a, 20 jajek, 500 g orzech贸w itp.) wpad艂am w panik臋 co tu wykombinowa膰. Wtedy natkn臋艂am si臋 na przepis mojej kole偶anki Marzenki, kt贸ra robi przer贸偶ne serniki na zimno i odwa偶y艂am si臋 spr贸bowa膰! Wiem, 偶e to pewnie brzmi troch臋 艣miesznie, ale tak jak dla Polak贸w mo偶e by膰 trudne zrobienie np. mojego deseru tufahije (przepis znajdziecie tutaj), a dla mnie to jest prosta sprawa – raz dwa i gotowe! No to tu mamy odwrotn膮 sytuacj臋 馃檪

Jednak najtrudniejsze dla mnie by艂o to, 偶e nie wiedzia艂am jak to ma by膰 z t膮 konsystencj膮 i czy czego艣 nie zawali艂am, bo wydawa艂o si臋, 偶e to wszystko nie b臋dzie si臋 trzyma膰 kupy. Ale jednak stres mi si臋 mi si臋 op艂aci艂 i m贸j sernik z jagodami wyszed艂 przepyszny!

Podaj臋 Wam ten, tym razem nie ba艂ka艅ski przepis, bo naprawd臋 warto go przetestowa膰. Przepis ju偶 pu艣ci艂am i swoim ba艂ka艅skim kole偶ankom, a wi臋c nic tylko robi膰 i si臋 nim zajada膰!

Przepis na sernik na zimno z jagodami

Sk艂adniki na sp贸d ciasta:

  • ok. 340 g kruchych ciastek ma艣lanych
  • 140 g roztopionego mas艂a

Sk艂adniki na nadzienie:

  • 2 galaretki o smaku jagodowym lub malinowym (lub innym, ale wa偶ne, 偶eby by艂a ciemna lub chocia偶 w czerwonym kolorze)
  • 50 g cukru (mo偶na wi臋cej w zale偶no艣ci od smaku)
  • 350 g jag贸d (艣wie偶ych lub mro偶onych) oraz troch臋 jag贸d do dekoracji
  • 300 g serka homogenizowanego typu Danio
  • 250 g zmielonego twarogu sernikowego
  • 250 ml 艣mietanki krem贸wki 30% (musi by膰 dobrze sch艂odzona)

Polewa:

  • 200 g bia艂ej czekolady
  • 2 艂y偶ki mas艂a
  • 4 艂y偶eczki p艂ynnego oleju np. s艂onecznikowego lub rzepakowego
  • mi臋ta do dekoracji

Przepis:

  • Ma艣lane ciasteczka mielimy na proszek i mieszamy z roztopionym mas艂em. Ca艂o艣膰 trzeba dobrze po艂膮czy膰.聽
  • Mas臋 z ciasteczek rozprowadzamy na dnie tortownicy o 艣rednicy 28 cm i dobrze uklepujemy.
  • Do wrz膮cej wody w ilo艣ci 250 ml wsypujemy galaretki i zestawiamy z ognia. Mieszamy, 偶eby si臋 dok艂adnie rozpu艣ci艂a i dodajemy cukier.聽
  • Umyte jagody miksujemy blenderem staraj膮c si臋, 偶eby pozosta艂y kawa艂eczki owoc贸w. Tak zmiksowane owoce dodajemy do galaretek, dobrze mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
  • W misce mieszamy serek homogenizowany oraz zmielony twar贸g do sernik贸w.
  • W kolejnym kroku mas臋 z serk贸w dodajemy do ostudzonej masy jagodowej i dobrze mieszamy.
  • Dobrze sch艂odzon膮 艣mietan臋 ubijamy na sztywn膮 pian臋. W po艂owie ubijania dodajemy 艂y偶k臋 cukru. Ca艂o艣膰 dodajemy do masy jagodowo-serowej, mieszamy i wylewamy na sp贸d z ciastek.
  • Wstawiamy do lod贸wki do st臋偶enia (najlepiej na ca艂膮 noc).
  • Po st臋偶eniu trzeba sernik obkroi膰 no偶em wko艂o tortownicy, zdj膮膰 obr臋cz i pola膰 polew膮.

Jak zrobi膰 polew臋?

  • Bia艂膮 czekolad臋 po艂ama膰 na kosteczki, doda膰 mas艂o oraz p艂ynny olej i razem rozpu艣ci膰 na ma艂ym ogniu.
  • Roztopion膮 czekolad臋 rozprowadzi膰 po serniku i wstawi膰 do lod贸wki na p贸艂 godziny, aby polewa st臋偶a艂a.聽
  • Na koniec sernik posypujemy 艣wie偶ymi jagodami i dekorujemy mi臋t膮.

I gotowe! Moja pierwsza przygoda z sernikiem na zimno dobieg艂a ko艅ca i naprawd臋 by艂a smaczna! Wiem, 偶e nie powinnam chwali膰 siebie, ale to go艣cie i m贸j m臋偶unio m贸wili mi, 偶e ciasto jest boskie 馃檪

Podobne posty

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *