Czarnogóra kulinarnym szlakiem

Poznaj wyjątkowe smaki Czarnogóry!

Strona główna » Podróże na Bałkany » Kulinarny wyjazd do Czarnogóry

Poznaj smak Czarnogóry!

Specjalnie dla Was przygotowałam Kulinarny wyjazd do Czarnogóry, abyście zobaczyli ten kraj tak, jak widzimy i doświadczamy go my – lokalni mieszkańcy. Będziecie mieli okazję porozmawiać z gospodarzami, którzy będą nas gościć i posmakować to, co dla nas będą przygotowywać. Będziemy się uczyć sztuczek i smaków ich tradycyjnej kuchni. Będą to przepisy, które nieraz są przenoszone z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu ich wyjątkowy smak to przeżycie nie tylko kulinarne, ale też podróż w przeszłość. Ponieważ jesteśmy krajem wieloreligijnym, poznacie kuchnie i tradycje różnych grup etnicznych oraz przepisy z różnych części kraju. Poznacie też lokalną mentalność, pokochacie spokój z jakim podchodzą do życia mieszkańcy Bałkanów, a jednocześnie zarazicie się energią i optymizmem typowym dla naszej mentalności.

W skrócie

Terminy20-27.09.22
27.09-4.10.22
WylotyKraków
Wrocław
Cenaod 4590 zł/os
ObostrzeniaBez testów i certyfikatów
DokumentyDowód osobisty
MÓJ AUTORSKI
PROGRAM
TRADYCYJNE
POTRAWY I SMAKI
WYJĄTKOWE
WARSZTATY
LOKALNE TARGI
I PRODUKTY
RELAKS I ZWIEDZANIE

Kulinarny wyjazd do Czarnogóry!

Jestem gotowa otworzyć dla Was swoją duszę i podzielić się z Wami swoimi doświadczeniami. Będę to robić z sercem, ponieważ tylko tak potrafię! W wielkim skrócie będzie zwariowanie, wesoło i energicznie! Będzie się działo! Dołączcie do mnie i poznajcie wszystkie smaki mojej ukochanej Czarnogóry!

Program ramowy

Kliknij i rozwiń program!

Zbiórka na wybranym lotnisku na 2 godziny przed wylotem, odprawa i przelot do Czarnogóry. Na lotnisku w Podgoricy będzie czekał na nas bus, którym pojedziemy do największych winnic w Europie „Šipčanik”, w których produkuje się bardzo znane rodzaje czarnogórskiego wina Vranac. Zapoznamy się z produkcją najlepszych czarnogórskich win oraz spróbujemy lokalnych potraw podczas obiadu. Po obiedzie udajemy się w głąb kraju do Parku Narodowego Biogradska Gora, rozciągającego się na terenie pasma gór Bjelasica, stanowiącego część Gór Dynarskich. Zakwaterujemy się w drewnianych domkach mieszczących się w samym Parku. W otaczającej nas zieleni, wieczorem, razem z lokalnym kucharzem przygotujemy tradycyjny specjał kuchni czarnogórskiej „teletina ispod sača”,  czyli cielęcina pieczona w naczyniu, które wkłada się do żaru i w ten sposób piecze tak długo, żeby mięso było soczyste i mięciutkie. Po kolacji nocleg.

Dzień zaczynamy od tradycyjnego czarnogórskiego śniadania w lokalnej restauracji na terenie parku. Po śniadaniu wybierzemy się spacer malowniczą trasą wzdłuż Biogradskiego Jeziora mieszczącego się w parku. Wykwaterowanie i przejazd do miejscowości Kolasin, w której odwiedzimy gospodarstwo zajmujące się produkcją słynnego „kolasinskiego sera”. W domu gospodarza razem z gospodynią przygotujemy czarnogórski specjał o nazwie „cicvara” oraz posmakujemy domowe wyroby naszych gospodarzy. Po obiedzie kontynuujemy dalszą podróż w kierunku naszych następnych gospodarzy, do miejscowości Savnik. Po drodze zatrzymamy się na jednym z najpiękniejszych widoków w Czarnogórze, moście „Djurdjevića Tary”, przerzuconym nad słyną rzeką Tarą, która w tym miejscu wyrzeźbiła najgłębszy kanion w Europie i trzeci co do głębokości na świecie,  po kanionie Kolorado w Teksasie i kanionie Colca w Peru. Jadąc dalej zobaczymy jeszcze jeden piękny widok czarnogórskich gór, czyli „Przełęcz Siodło”.Dojazd na nocleg, zakwaterowanie i kolacja.

Poranna pobudka na zapoznanie się z życiem naszych gospodarzy, w którym aktywnie będziemy uczestniczyć podczas naszego pobytu. Zaczniemy od dojenia kóz, robienia sera, a następnie przygotujemy tradycyjne śniadanie z naszą gospodynią. Po śniadaniu czas na sjestę, podczas której chętne osoby będą mogły pojeździć konno (dodatkowo płatne) i pozwiedzać piękne okolice, albo się zdrzemnąć na świeżym górskim powietrzu. Po południu spotkanie z zielarką, spacer po okolicznych łąkach na zbieranie ziół oraz wykład o zielarstwie, podczas którego będziecie mogli poznać słynne czarnogórskie „melemy”, czyli specjalnie przygotowane w 100% naturalne maści zdrowotne.Po spotkaniu przystąpimy do robienia tradycyjnego ciasta filo o nazwie „pita”. Wczesnym wieczorem wspólnie z naszym gospodarzem, zaczniemy przygotowywać jagnięcinę na rożnie, która będzie naszą kolacją. Wieczorem czeka nas zasłużony wypoczynek!

Śniadanie zjemy u naszych gospodarzy, po czym wyruszymy w stronę Czarnogórskiego wybrzeża. Po drodze będą nam towarzyszyć piękne widoki. Pierwszym przystankiem będzie zwiedzanie najbardziej charakterystycznego katolickiego kościoła „Matki Boskiej na  skałe – Gospa od Škrpjela”, mieszczącego się na malutkiej wyspie w zatoce Boka Kotorska. Po zwiedzaniu „Gospy od Škrpjela,” pojedziemy na obiad na farmę małż i ostryg, które wspólnie oczyścimy i przygotujemy do konsumpcji. Dzień zakończymy zwiedzaniem starówki Kotoru wpisanej na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO oraz wspólną kolacją w klimatycznej restauracji. Przejazd do Budvy – letniej stolicy Czarnogóry na nocleg.

Dzień dobry z Budvy. Śniadanie zjemy w hotelu. Naszym celem tego poranka będzie tętniący życiem lokalny targ. Będzie głośno i tłoczno jak to na bałkańskich targach! Popróbujecie lokalnych przysmaków, alkoholi i przeróżnych wyrobów. Można będzie się zaopatrzyć w dobrej jakości przyprawy, zioła, rakiję (czyli nasz lokalny bimber), domowe wina, oliwki, suszone owoce i wiele, wiele innych rarytasów. W dobrym humorze, po degustacji lokalnych alkoholi, udamy się na zwiedzanie Starego Miasta w Budvie. Zwiedzanie zakończymy delektowaniem się dobrą kawką i tradycyjnym ciastem na głównym placu przy murach starówki. Następnie będzie trochę czasu na plażowanie. Wieczorem wybierzemy się do miasta na kolację.

A co czeka nas na targu? Oto mała podpowiedź!

Po śniadaniu wykwaterowanie i wyjazd w kierunku miejscowości Stary Bar. Po drodze zatrzymamy się na punkcie widokowym, z którego można podziwiać wyspę hotelową Św. Stefana, lubianą przez światowej rangi gwiazdy. Południowa część wybrzeża czarnogórskiego, do której się udajemy, słynie z dużych obszarów porośniętych drzewami oliwnymi. W jednym z takich miejsc będziemy mieli wykład o domowej produkcji oliwy oraz obiad. Podjedziemy pod najstarsze drzewo oliwne na terenie Czarnogóry oraz zwiedzimy stare miasto Bar. Po obiedzie pojedziemy do miejscowości Ulcinj położonej na samej granicy z Albanią. W miejscowości Ulcinj poczujemy klimat Orientu. Jest to miejsce, w którym najbardziej można poczuć mix kulturowy, typowy dla Czarnogóry. Po przyjeździe zwiedzimy stare miasto oraz zjemy kolację w klimatycznej restauracji.Zakwaterowanie w willi hotelowej u stóp starego miasta.

Dzień rozpoczniemy od zakupów na lokalnym targu wraz z naszą gospodynią. Zakupione produkty wykorzystane będą podczas tworzenia kolacji, na którą przygotujemy tradycyjne potrawykuchni orientalnej. Po zakupach oraz śniadaniu udamy się na rejs statkiem wzdłuż Riwiery Ulcinjskiej, aż do rzeki Bojany, która stanowi naturalne przejście graniczne pomiędzy Czarnogórą a Albanią. Nad rzeką Bojaną, w drewnianym domku na palach, nad samą rzeką, będziemy się uczyć przyrządzania tradycyjnej zupy rybnej oraz ryb i owoców morza. Znajdzie się również czas na plażowanie i opalanie. Pamiętajmy, na Bałkanach żyje się na luzie, więc wypoczynek trzeba przyjąć jako obowiązek 😊 Po udanym plażowaniu wrócimy do naszego domku i przygotujemy pyszną pożegnalną kolację. To będzie wisienka na torcie naszego wspólnej czarnogórskiej wyprawy.

Wszystko co dobre szybko się kończy…tak i nasz wyjazd dobiegł końcu. Mam nadzieję, że będzie to niezapomniana przygoda i że się znów spotkamy 🙂 Po śniadaniu wykwaterowanie i transfer na lotnisko. Zakończenie wycieczki, odprawa i przelot do kraju.

Noclegi

Podczas kulinarnego wyjazdu do Czarnogóry będziemy zakwaterowani w różnych miejscach:

  • PN Biogradska Góra – kamping położony nad Jeziorem Biogradsko. Można się tu cieszyć ciszą, pięknem czarnogórskiej przyrody i świeżym powietrzem. Będziemy tu spać w drewnianych domkach, bez łazienek. Pełen węzeł sanitarny jest wspólny dla całego kampingu.
  • Etno Village – tradycyjne piętrowe 4- lub 6-osobowe domki z łazienkami. Nie ma tu internetu ani klimatyzacji (jest ogrzewanie) za to są piękne widoki i niesamowity lokalny klimat!
  • Budva i Ulcinj – wille hotelowe (w standardzie 3*), w których do dyspozycji Gości są pokoje z łazienkami, TV, internetem i klimatyzacją.

Wyżywienie: śniadania oraz obiadokolacje

Przykładowe noclegi:

Terminy i ceny

Terminy20-27.09.22
27.09-4.10.22
Możliwość rezerwacji grupowych w innych terminach
WylotyKraków
Wrocław
Cenaod 4590-4990 zł/os w zależności od terminu
+ ok. 200 € na koszty realizacji programu

Co jest w cenie?

  • Przelot na wybranej trasie wraz z opłatami lotniskowymi
  • Mały bagaż podręczny
  • Transfery lotniskowe oraz przejazdy busem podczas realizacji programu 
  • 7 noclegów w obiektach wg opisu
  • 7 śniadań i 7 obiadokolacji 
  • Opieka pilota
  • Ubezpieczenie Signal Iduna Europa PLUS (KL do 40.000 €, NNW do 20.000 zł, CHP i bagaż do 3.000 zł)

A czego nie ma?

  • Składki na TFP i TFG (po 10 zł/os na każdy z funduszy) zostaną doliczone w ostatnim kroku rezerwacji.
  • Orientacyjny koszt realizacji programu zwiedzania to ok. 190-210€ (płatne na miejscu). W tej kwocie zawarte są wstępy do parków narodowych i do zwiedzanych obiektów oraz warsztaty i degustacje (PN Biogradska Góra, rejs i wstęp do kościółka Gospa od Skrpjela, wstęp do miasta Kotor i Stary Bar z oliwką, wykład zielarki, wizyta w winnicy wraz z obiadem, wizyta na farmie wraz z warsztatami serowarskimi, wizyta na farmie ostryg wraz z obiadem, wykład i obiad w gaju oliwnym, rejs po po Riwierze Ulcinjskiej wraz z warsztatami przyrządzania ryb i owoców morza) oraz lokalni przewodnicy.
  • Opcje dla chętnych są dodatkowo płatne (jazda konna)
  • Cena nie zawiera napojów do obiadokolacji.

Więcej szczegółów?

O rozkłady lotów, bagaże, ubezpieczenia i inne „techniczne” szczegóły dotyczące wyjazdu, pytajcie przez formularz rezerwacyjny. Ponieważ często jestem w trasie, odpowie Wam ekipa projektu BezGranic Travel 🙂

Dołącz do nas!

Kulinarny wyjazd do Czarnogóry to mój autorski program, stworzony z myślą o tych, którzy chcą poznać Czarnogórę z innej perspektywy. Jeśli macie pytania o program, zapraszam o kontaktu!

Kulinarny wyjazd do Czarnogóry możecie zarezerwować przez formularz rezerwacyjny. Na wszystkie pytania dotyczące szczegółów „technicznych” wyjazdu (przeloty, bagaże, umowa, ubezpieczenia itp), odpowie Wam ekipa projektu BezGranic Travel 🙂

Istnieje też możliwość zorganizowania wyjazdu grupowego w innym, wybranym terminie, w ramach dostępności przelotów. Daj znam znać, a prześlemy ofertę!

Rezerwacja wyjazdu

Polityka Prywatności