Mleczny chlebek drożdżowy - przepis mojej babci - Bałkany na Talerzu
|

Mleczny chlebek. Pyszny jak u mojej babci

Niedziela, więc rodzinka czeka na obiadek 🙂 W kuchni wszystko wrze, a mały łobuziak wykorzystuje moment… Z dzisiejszych wypieków podzielę się z Wami przepisem na pyszny mleczny chlebek. Pachnie jak za dawnych czasów w kuchni mojej Babci. Wtedy to ja i moja siostra wykorzystywałyśmy chwilowy brak uwagi mojej babci, żeby ukraść smaczną skibkę gorącego chlebka, po czym szybko uciekałyśmy na ogródek! 🙂

Przepis na mleczny chlebek mojej babci

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 350 ml 350 ml ciepłego mleka (nie gorącego) (nie gorącego)
  • 7g suchych drożdży lub 25 g świeżych (ja wolę świeże)
  • 1 łyżka cukru (około 10 g)
  • 1/2 łyżeczki soli (około 5 g)
  • olej do smarowania

Przepis:

  • Drożdże rozpuszczamy w mleku i czekamy ok.10 minut, żeby trochę wyrosły
  • Po tych 10 minutach mąkę mieszamy z cukrem i solą, i w to dodajemy mleko z drożdżami. Urabiamy ciasto w misce kilka minut tak, żeby nam się wszystkie składniki dobrze wymieszały. Zostawiamy ciasto na kolejne 10 minut, żeby odpoczęło. 
  • Wyjmujemy ciasto na blat i zaczynamy z urabianiem ciasta. Jak długo? Im dłużej, tym lepiej! Ja zazwyczaj to robię około 10 minut.
  • Gdy mamy dobrze przygotowane ciasto, dzielimy je na dwie części. Każdą z nich wałkujemy osobno tak, żebyśmy stworzyli prostokąt. Jaki duży? To zależy od wielkości blachy (moja ma wielkość 35 cm x 23 cm).
  • Gdyż już rozwałkujemy ciasto, zaczynamy je zawijać w roladkę – w bochenek. Gdy już zwiniemy ciasto do połowy, to na tej części, która nam jeszcze została niezawinięta, robimy paski nożem tak, żeby po upieczeniu bochenek miał prążki. Jak to już zrobimy, zawijamy roladkę-bochenek do końca.
  • Kiedy ciasto nam urośnie, wstawiamy do piekarnika na 30 minut na temperaturę 200 stopni. I gotowe! Szybko i smacznie 🙂

Białe pieczywo na Bałkanach

Może co prawda białe pieczywo nie jest najzdrowsze, ale jak dla nas na Bałkanach to tradycja, którą ciężko zmienić. Jeśli byliście w Czarnogórze, Serbii lub Chorwacji, to na pewno odczuliście to na własnej skórze 🙂 I zapewne wiecie, jak ciężko jest u nas znaleźć dobre ciemne pieczywo. Ale jak dla mnie i tak domowy biały chlebek bez ulepszaczy smaków i konserwantów jest lepszy niż ciemny z piekarni 😉

Podobne posty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.