Przepis na mleczny chlebek - Bałkany na talerzu
|

Mleczny chlebek. Pyszny jak u mojej babci

Niedziela, więc rodzinka czeka na obiadek 🙂 W kuchni wszystko wrze, a mały łobuziak wykorzystuje moment… Z dzisiejszych wypieków podzielę się z Wami przepisem na pyszny mleczny chlebek. Pachnie jak za dawnych czasów w kuchni mojej babci. Wtedy to ja i moja siostra wykorzystywałyśmy chwilowy brak uwagi mojej babci, żeby ukraść smaczną skibkę gorącego chlebka, po czym szybko uciekałyśmy na ogródek! 🙂

Przepis na mleczny chlebek

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450

  • 350 ml 350 ml ciepłego mleka (nie gorącego) (nie gorącego)

  • 7g suchych drożdży lub 25 g świeżych (ja wolę świeże)

  • 1 łyżka cukru (około 10 g)

  • 1/2 łyżeczki soli (około 5 g)

  • olej do smarowania

Jak PRZYGOTOWAĆ MLECZNY CHLEBEK

  • Drożdże rozpuszczamy w mleku, około 10 minut musimy poczekać.
  • Mąkę mieszamy z cukrem i solą po około 10 minut. Do mąki dodajemy mleko z drożdżami. Urabiamy ciasto w misce kilka minut tak, żeby nam się wszystkie składniki dobrze wymieszały. Zostawiamy ciasto na 10 minut, żeby odpoczęło. 
  • Po 10 minutach wyjmujemy ciasto na blat i zaczynamy z urabianiem ciasta. Jak długo? Im dłużej, tym lepiej! Ja zazwyczaj to robię około 10 minut.
  • Jak już mamy dobrze przygotowane ciasto dzielimy je na dwie części. Każdą z nich wałkujemy osobno tak, żebyśmy stworzyli prostokąt. Jaki duży? To zależy od wielkości blachy (moja ma wielkość 35 cm x 23 cm).
  • Jak rozwałkowaliśmy ciasto, zaczynamy je zawijać w roladkę – w bochenek. Jak już zwinęliśmy ciasto do połowy, to na tej części, która nam jeszcze została niezawinięta, robimy paski nożem tak, żeby po upieczeniu bochenek miał prążki. Jak to już zrobimy, zawijamy roladkę-bochenek do końca.
  • Jak ciasto nam urośnie, wstawiamy do piekarnika na 30 minut na temperaturę 200 stopni. I gotowe! Szybko i smacznie.
Bałkańskie pieczywo drożdżowe - przepis

Białe pieczywo na Bałkanach

Może co prawda białe pieczywo nie jest najzdrowsze, ale jak dla nas na Bałkanach to tradycja, którą ciężko da zmienić. Jeśli byliście w Czarnogórze, Serbii lub Chorwacji, to na pewno odczuliście na własnej skórze 🙂 I zapewne wiecie, jak ciężko jest u nas znałeś dobre ciemne pieczywo. Ale jak dla mnie i tak domowy chlebek bez ulepszaczy smaków i konserwantów jest lepszy niż ciemny z piekarni 😉

Przepis na mleczny chlebek - Bałkany na talerzu

Przepis na mleczny chlebek wraz z komentarzami znajdziecie też na Facebooku 🙂

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.