Jeżynowo-malinowe ciasto zebra. Prawdziwy hit lata na Bałkanach!
W poprzednim poście Wam podałam przepis na jagodowy sernik na zimno (tutaj), a w tym Wam podam przepis na ciasto, które u nas na Bałkanach, czyli w krajach mojej byłej Jugosławii, w tym sezonie króluje! Będzie to ciasto jeżynowo-malinowe o nazwie ZEBRA – łatwe do przygotowania, a jeszcze bardziej do zjedzenia 😉
Pomimo to, że mój blog jest oparty o tradycyjne przepisy kuchni bałkańskiej, postanowiłam dodawać również przepisy, które w ostatnim czasie są na topie. Przepisy, które robią nasze „młode” (i nie tylko młode kucharki) oraz kucharze.
Będzie to świetna okazja, żeby porównać jakie są tendencje u nas, a jakie w Polsce i zobaczyć jak zmienia się ta nasza bałkańska kuchnia. Bo chyba nie uwierzycie, ale w tym modnym teraz przepisie nie ma cukru, a na dodatek jest wegański 😉
- Jeżyny na targu w Budvie
Przepis na jeżynowo-malinowe ciasto zebra
Składniki na spód ciasta:
- 150 g daktyli bez pestek
- 120 g orzechów (włoskich lub laskowych lub migdałów)
Masa z jeżynami – krem jeżynowy
- 200 g orzechów nerkowców (które przed zmieleniem w blenderze muszą postać w wodzie co najmniej 4 godziny)
- 150 ml mleka roślinnego (np. owsianego lub innego według gustu)
- 100 g roztopionego oleju kokosowego
- 50 g miodu lub syropu klonowego
- łyżeczka olejku waniliowego
- 200 g świeżych jeżyn
- łyżka soku z cytryny
Masa z malinami – krem malinowy
- 200 g orzechów nerkowców (które przed zmieleniem w blenderze muszą postać w wodzie co najmniej 4 godziny)
- 150 ml mleka roślinnego (np. owsianego lub innego według gustu)
- 100 g roztopionego oleju kokosowego
- 50 g miodu lub syropu klonowego
- łyżeczka olejku waniliowego
- 200 g świeżych malin
- łyżka soku z cytryny
Przepis:
- Wszystkie składniki na spód dobrze mielimy w blenderze. Uzyskaną masę rozprowadzamy po tortownicy o średnicy 26 cm i odstawiamy do lodówki, żeby się schłodziło.
- W blenderze miksujemy wszystkie składniki na masę jeżynową. Miksujemy dopóki masa nie zrobi się kremowa. Przygotowaną masę przerzucamy do miski i zostawiamy, dopóki nie przygotujemy masy malinowej.
- Myjemy blender od masy jeżynowej i powtarzamy cały proces jeszcze raz, tylko zamiast jeżyn dodajemy maliny 🙂
- Na już wcześniej przygotowany spód w tortownicy zaczynamy wlewać kremy. Na początku jeżynowy, potem na niego malinowy, potem znów jeżynowy, a na niego malinowy. Chodzi o to, żeby zrobić „warstwy” z kremów tak, żeby ciasto jak już się ochłodzi, wyglądało jak „zebra”. Podczas wlewania kremów jeden na drugi staramy się, żeby wlewać kremy cały czas od środka tortownicy-spodu.
- Gdy już wlejemy kremy, musimy delikatnie poruszać tortownicą w lewo w prawo, żeby kremy ładnie się nam rozprowadziły po całej powierzchni tortownicy. Nie rozprowadzamy ciasto łapką/łyżką, tylko mu pozwalamy, żeby samo się „ułożyło”.
- Kiedy już z tym skończymy, ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia przed podaniem dekorujemy ciasto świeżymi jeżynami.
No i gotowe!
Pyszne i proste, bez pieczenia, a orzeźwiające. Delikatnie kwaskowate i przede wszystkim bez grama cukru czyli ZDROWE! Dobre dla każdego – i dla wegan i dla wegetarian i dla bezglutenowców i dla… mięsożerców 😉
- Jeżynowo-malinowe ciasto zebra