Gulasz z dziczyzny - impreza rodzinna w Serbii
|

Gulasz z dziczyzny przygotowywany w kociołku

Witam Was wszystkich, moje wakacje spędzone z rodzinką w Serbii się skończyły. Jak zawsze zabrakło mi czasu na spotkanie się ze wszystkimi przyjaciółmi, z którymi miałabym ochotę się spotkać. Ale było bardzo intensywnie, głośno i jak zawsze bardzo wesoło! Dużo się gotowało i bardzo dobrze jadło. Rakiji również nie zabrakło! Na dzisiaj chciałam Wam przedstawić gulasz z dziczyzny, który przygotowywałam z moim szwagrem – bardzo dobrym kucharzem. Tak to wyglądało!

Wraz z moim szwagrem gotujemy gulasz z dziczyzny
Wraz z moim szwagrem gotujemy gulasz z dziczyzny

Jak widzicie przy takiem gotowaniu nie może zabraknąć rakiji! A teraz przepis 🙂

Przepis na gulasz z dziczyzny

Składniki:

  • Trzy rodzaje mięsa (1,5 kg mięsa z dzika, 1,5 kg mięsa z sarny, 1 kg wołowiny)

  • 0,5 kg ziemniaków

  • 0,5 kg marchwi

  • 0,5 kg czerwonej papryki

  • 0,5 kg pomidorów

  • 4 kg cebuli

  • 1 główka czosnku

  • 1 l przecieru pomidorowego

  • Przyprawy: natka pietruszki, natka kopru, bazylia, rozmaryn, liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól, gotowa przyprawa do gulaszu

  • Olej

  • Woda

Jak PRZYGOTOWAĆ gulasz z dziczyzny

  • Wszystkie warzywa oraz mięso kroimy w kosteczki.
  • JAK PRZYGOTOWAĆ MIĘSO
  • Dzień wcześniej mięso pokrojone w kosteczki musimy przyprawić i zostawić w lodówce na 24h. Kosteczki mięsa przekładamy z cebulą krojoną w plasterki, czosnkiem, liściem laurowym oraz pieprzem w ziarnach. Każdy rodzaj mięsa przygotowujemy w osobnym naczyniu.
  • Następnego dnia mięso trzeba opłukać wodą, a cebulę, czosnek oraz przyprawy wyrzucić.
  • GOTOWANIE GULASZU W KOCIOŁKU
  • Rozpalić ogień. Gulasz w kociołku trzeba gotować około 6 godzin.
  • W 10-litrowy kociołek wlać trochę oleju. W to dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć około 1 godzinę, dopóki cebula nie puści soku.
  • Jak cebula już nabędzie złocisty kolor i puści sok, dodajemy mięso z dzika oraz sarny pokrojone w kosteczki. Wlewamy 2 litry wody. Gotujemy mięso drugą godzinę.
  • Po dwóch godzinach dodajemy kolejny rodzaj mięsa, czyli wołowinę również pokrojoną w kosteczki. Jak już dodaliśmy wszystkie trzy rodzaje mięsa zaczynamy z dodawaniem przypraw oraz warzyw. Wrzucamy wszystkie przyprawy i warzywa.
  • Gotujemy to wszystko kolejną godzinę i po godzinie dodajemy przecier pomidorowy. Po dodaniu przecieru gotujemy jeszcze dwie godziny.
  • Pod koniec gotowania około (30 minut przed końcem) dodajemy przyprawę do gulaszu. Solimy według smaku. Sól dodajemy, kiedy mięso już mamy ugotowane, żeby zostało mięciutkie.

Gulasz najlepiej podać z kaszą kukurydzianą lub po mojemu z palentą, którą ugotowaliśmy na wodzie z odrobiną masła lub oleju oraz solą.

Smacznego!

Serbia - rodzinny kociołek
Gulasz gotowany w kociołku nad ogniskiem
Wraz z moim szwagrem gotujemy gulasz z dziczyzny
Nasz obiad gotował się przez 6 godzin w kociołku nad ognieskiem
Warzywa i dziczyzna w kociołku

P. S. Przepis na gulasz z dziczyzny wraz z komentarzami znajdziecie też na Facebooku 🙂

Similar Posts

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.