Faszerowane papryki mojej mamy
Hurra! Udało się! Próbowałam wiele razy, ale w końcu udało mi się przygotować faszerowane papryki według przepisu mojej mamy 🙂 Musicie ich spróbować!
Hurra! Udało się! Próbowałam wiele razy, ale w końcu udało mi się przygotować faszerowane papryki według przepisu mojej mamy 🙂 Musicie ich spróbować!
Mówi się, że Yugole nie jedzą warzyw, jednak belolučena paprika to sałatka, którą uwielbiają prawie wszyscy na Bałkanach! Oczywiście, najlepiej do mięsa 😉
Niedawno pisałam o rodzinnym święcie Krsna Slava, a dziś mam dla Was przepis na pszenicę ze śmietaną, które podczas Slavy koniecznie trzeba zjeść!
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na Vasina Torta – tradycyjny tort, który od kiedy pamiętam, robiła dla mnie mama na każde moje urodziny.
Dziś jest Krsna Slava czyli Dzień Świętego Savy, który jest patronem Serbów i szkolnictwa. Jak je świętujemy? Zapraszam do lektury!
Burek ma wiele nazw i w każdym regionie trochę inaczej smakuje. Ja Wam przedstawiam burek z byłej Jugosławii – serbski burek oraz bośniacki burek.
Tak jak we wczorajszej relacji napisałam, dzisiaj Wam przedstawiam drugi dzień prawosławnych świąt! Tak wygląda Boże Narodzenie na Bałkanach 🙂
Dzisiaj jest Wigilia lub po serbsku Badnji dan oraz Badnje veče. Dlatego dzisiaj Wam przedstawię część zwyczajów prawosławnych mieszkańców byłej Jugosławii.