Skip to content
Email Facebook Instagram YouTube Facebook Group
Logo Bałkany na Talerzu - blog o kuchni bałkańskiej
  • Strona główna
  • Blog
  • Kuchnia bałkańskaExpand
    • Katalog przepisów
    • Na słodko
    • Na słono
    • Przetwory i marynaty
    • Przepisy z video
  • Podróże na BałkanyExpand
    • Wyjazdy kulinarne
    • Podróże na blogu
    • Balkan Trip
  • Warsztaty kulinarne
  • SklepExpand
    • Koszyk
    • Moje konto
    • Zamówienie
    • Regulamin sklepu
  • O mnie
  • Kontakt
Logo Bałkany na Talerzu - blog o kuchni bałkańskiej
Bałkany na Talerzu

Blog

Strona główna » Blog
Blitva. Bałkańska zielenina
Na słono | Przepisy

Blitva. Bałkańska zielenina

Duże zielone liście o nazwie blitva są lubiane i chętnie wykorzystywane w bałkańskiej kuchni. Przypominają nieco szpinak i często podaje je się do ryby.

CZYTAJ DALEJ Blitva. Bałkańska zieleninaContinue

Baklava na poprawę humoru. Najlepszy przepis!
Na słodko | Przepisy

Baklava na poprawę humoru. Najlepszy przepis!

Dziś postanowiłam sobie poprawić humor i zjeść coś dobrego! Wybrałam dobrze znaną bałkańską bombę kaloryczną. Oto przepis na pyszną baklavę!

CZYTAJ DALEJ Baklava na poprawę humoru. Najlepszy przepis!Continue

Sarma w kapuście kiszonej lub słodkiej
Na słono | Przepisy

Sarma w kapuście kiszonej lub słodkiej

Sarma lub po polsku gołąbki królują na stołach w różnych krajach świata. Uważana jest za specjał turecki, ale czy to jest prawda? Mam dla Was historię sarmy oraz przepis na jugolskie gołąbki!

CZYTAJ DALEJ Sarma w kapuście kiszonej lub słodkiejContinue

Priganice. Przepis na bałkańskie placki śniadaniowe
Na słodko | Na słono | Przepisy

Priganice. Przepis na bałkańskie placki śniadaniowe

Priganice to pszenne placki, które na Bałkanach jada się na śniadanie. Mają różny kształt w zależności od kraju. Są pyszne i kaloryczne, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić 🙂

CZYTAJ DALEJ Priganice. Przepis na bałkańskie placki śniadanioweContinue

Musaka cukiniowa. Zapiekanka z cukiniami
Na słono | Przepisy

Musaka cukiniowa. Zapiekanka z cukiniami

Kiedyś już podawałam przepis na najbardziej przez Jugoli lubianą musakę z ziemniakami, a tym razem przed Wami musaka cukiniowa!

CZYTAJ DALEJ Musaka cukiniowa. Zapiekanka z cukiniamiContinue

Cicvara z mąki kukurydzianej
Na słono | Przepisy

Cicvara z mąki kukurydzianej

Cicvara, kačamak, mamaljuga, palenta… to potrawa z mąki kukurydzianej, którą można spotkać w różnych częściach Bałkanów pod różnymi nazwami.

CZYTAJ DALEJ Cicvara z mąki kukurydzianejContinue

Papryka faszerowana serem i jajkiem
Na słono | Przepisy | Video

Papryka faszerowana serem i jajkiem

Dzisiaj upichciłam faszerowaną paprykę z serem i jajkami. Tak, tak potrafimy zrobić i coś bez mięsa. A więc szybki przepisik dla Was!

CZYTAJ DALEJ Papryka faszerowana serem i jajkiemContinue

Zeljanik. Bałkańskie ciasto ze szpinakiem
Na słono | Przepisy

Zeljanik. Bałkańskie ciasto ze szpinakiem

Zeljanik to pyszne, zdrowe i lekkostrawne ciasto ze szpinakiem. Na Bałkanach to bardzo popularne danie na kolację. Oto przepis!

CZYTAJ DALEJ Zeljanik. Bałkańskie ciasto ze szpinakiemContinue

Musaka. Zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Na słono | Przepisy

Musaka. Zapiekanka mięsno-ziemniaczana

Witajcie kochani, już kilka osób wysłało do mnie prośbę, żeby opublikować przepis na musakę czyli zapiekankę mięsno-ziemniaczaną. A wiec podaję przepis!

CZYTAJ DALEJ Musaka. Zapiekanka mięsno-ziemniaczanaContinue

Faszerowane papryki mojej mamy
Na słono | Przepisy

Faszerowane papryki mojej mamy

Hurra! Udało się! Próbowałam wiele razy, ale w końcu udało mi się przygotować faszerowane papryki według przepisu mojej mamy 🙂 Musicie ich spróbować!

CZYTAJ DALEJ Faszerowane papryki mojej mamyContinue

Page navigation

Poprzednia stronaPoprzedni 1 2 3 4 Następna stronaNastępny
Tanja Cieśla-Ilić - Bałkany na Talerzu. Kuchnia i Podróże

O mnie

Nazywam się Tanja Cieśla-Ilić. Pochodzę z Bałkanów, a dwie moje wielkie życiowe pasje to turystyka i kuchnia. Więcej o mnie dowiesz się tutaj.


Bez mięsa Burki i pity Ciasta i desery Dla wegan Dodatki Na obiad Na śniadanie Pieczywo Potrawy świąteczne Przekąski Sałatki Sosy Zapiekanki Ze szpinakiem Z mięsem Z ogniska i grilla Z papryką


Wyszukaj


Ostatnie wpisy

Tufahije z bitą śmietaną. Jabłka faszerowane orzechami
Tufahije z bitą śmietaną. Jabłka faszerowane orzechami
więcej
Bałkańskie marynaty do kurczaka, ryb i grillowanych warzyw
Bałkańskie marynaty do kurczaka, ryb i grillowanych warzyw
więcej
Makaron z blitvą. Przepis na szybki i lekkostrawny obiad
Makaron z blitvą. Przepis na szybki i lekkostrawny obiad
więcej
Sogan dolma. Cebule faszerowane mięsem
Sogan dolma. Cebule faszerowane mięsem
więcej
Mleczny chlebek. Pyszny jak u mojej babci
Mleczny chlebek. Pyszny jak u mojej babci
więcej

Kategorie wpisów

Email Facebook Instagram YouTube Facebook Group
  • Strona główna
  • Przepisy
  • Podróże
  • Warsztaty kulinarne
  • Sklep
  • Kontakt

© 2023 Bałkany na Talerzu

Polityka Prywatności | Polityka Plików Cookies | Regulamin Sklepu

Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Scroll to top
  • Strona główna
  • Blog
  • Kuchnia bałkańska
    • Katalog przepisów
    • Na słodko
    • Na słono
    • Przetwory i marynaty
    • Przepisy z video
  • Podróże na Bałkany
    • Wyjazdy kulinarne
    • Podróże na blogu
    • Balkan Trip
  • Warsztaty kulinarne
  • Sklep
    • Koszyk
    • Moje konto
    • Zamówienie
    • Regulamin sklepu
  • O mnie
  • Kontakt