Bałkany na filmikach

Zapraszam na opowieści o Bałkanach w formie video – te bardziej turystyczne i te kulinarne! Sprawdźcie też przepisy z filmikami!

Strona główna » Bałkany na filmikach

Bałkany na filmikach

Jeśli jedno zdjęcie mówi więcej niż tysiąc słów, to ile mówi jedno video? Postanowiłam nagrywać dla Was filmiki podczas moich podróży na Bałkany. Postaram się Wam opowiedzieć o wielu ciekawych miejscach, tych mniej i bardziej turystycznych. No i oczywiście o kuchni!

Targ w Budvie

Bałkański targ na filmikach

Specjalnie dla Was nagrałam filmiki na lokalnym targu w Budvie. Opowiadam o lokalnych produktach, o tym z czego słynie Czarnogóra i w ogóle Bałkany, podpowiadam, czego warto spróbować i co przywieźć z wakacji!

Targ część 2: Rakija, oliwa z oliwek i nie tylko!

Zdravo svima – cześć wszystkim! Dzisiaj część druga filmiku Targ. O tym co warto popróbować, jak wybrać to, co dobre… Jak wybrać trunki i oliwę z oliwek? Jak zrobić naturalny olejek przeciwzmarszczkowy i być pięknym i gładkim? Jaki olejek wybrać, żeby z wakacji wrócić z piękną opalenizną? O tym (i nie tylko!) w dzisiejszym filmiku.

Czarnogórskie sery

Witajcie! W tym filmiku przedstawię Wam produkty mleczne, których możecie popróbować w Czarnogórze. Są na prawdę smaczne, a więc godne polecenia! Powiem też trochę o tym, co to jest bałkański kajmak.

Filmik nagrywałam sama, więc niestety jakość nie jest najlepsza, ale mam nadzieję, że się Wam spodoba!

Gotowanie na filmikach

Przepisy video

Niektóre przepisy udało mi się dla Was przygotować w formie video. Czasem to całe przepisy, a czasem porada, jak coś przygotować (np. jak nafaszerować cebulki). Jeśli więc wolicie oglądać niż czytać, zapraszam serdecznie!

Przepis na proice - bałkańskie muffiny z mąką kukurydzianą

Proice. Bałkańskie muffinki kukurydziane

Kukurydziane muffinki, czyli po naszemu proice, to bardzo popularny dodatek do śniadania lub kolacji. Zobaczcie przepis!
Cebule faszerowane mięsem - przepis na sogan dolma - Bałkany na Talerzu

Sogan dolma. Cebule faszerowane mięsem

Sogan dolma to cebule faszerowane mielonym mięsem z różnymi przyprawami. Dziś powiem Wam, jak je ugotować tak, żeby smakowały jak na Bałkanach!
Papryka faszerowana serem i jajkiem - Bałkany na Talerzu

Papryka faszerowana serem i jajkiem

Dzisiaj upichciłam faszerowaną paprykę z serem i jajkami. Tak, tak potrafimy zrobić i coś bez mięsa. A więc szybki przepisik dla Was!