Przpis na gulasz z dziczyzny gotowany w kociołku nad ogniskiem - Bałkany na Talerzu
|

Gulasz z dziczyzny przygotowywany w kociołku

Witam Was wszystkich, moje wakacje spędzone z rodzinką w Serbii się skończyły. Jak zawsze zabrakło mi czasu na spotkanie się ze wszystkimi przyjaciółmi, z którymi miałabym ochotę się spotkać. Ale było bardzo intensywnie, głośno i jak zawsze bardzo wesoło! Dużo się gotowało i bardzo dobrze jadło. Rakiji również nie zabrakło! Na dzisiaj chciałam Wam przedstawić gulasz z dziczyzny, który przygotowywałam z moim szwagrem – bardzo dobrym kucharzem. Tak to wyglądało!

Jak widzicie przy takiem gotowaniu nie może zabraknąć rakiji! A teraz przepis 🙂

Przepis na gulasz z dziczyzny w kociołku

Składniki:

  • Trzy rodzaje mięsa (1,5 kg mięsa z dzika, 1,5 kg mięsa z sarny, 1 kg wołowiny)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kg marchwi
  • 0,5 kg czerwonej papryki
  • 0,5 kg pomidorów
  • 4 kg cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 1 l przecieru pomidorowego
  • Przyprawy: natka pietruszki, natka kopru, bazylia, rozmaryn, liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól, gotowa przyprawa do gulaszu
  • Olej
  • Woda

Przepis:

Pamiętajcie, że gotowanie zaczynamy już dzień wcześniej, bo trzeba przygotować mięso! Zarezerwujcie sobie też sporo czasu, bo gulasz będzie się gotował kilka godzin 🙂

Jak przygotować mięso?

  • Dzień wcześniej mięso pokrojone w kosteczki musimy przyprawić i zostawić w lodówce na 24h. Kosteczki mięsa przekładamy z cebulą krojoną w plasterki, czosnkiem, liściem laurowym oraz pieprzem w ziarnach. Każdy rodzaj mięsa przygotowujemy w osobnym naczyniu.
  • Następnego dnia mięso trzeba opłukać wodą, a cebulę, czosnek oraz przyprawy wyrzucić.

Gotowanie gulaszu w kociołku

  • Warzywa pokroić w kosteczkę.
  • Rozpalić ogień. Gulasz w kociołku trzeba gotować około 6 godzin.
  • W 10-litrowy kociołek wlać trochę oleju. W to dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć około 1 godzinę, dopóki cebula nie puści soku.
  • Kiedy cebula już nabędzie złocisty kolor i puści sok, dodajemy mięso z dzika oraz sarny pokrojone w kosteczki. Wlewamy 2 litry wody. Gotujemy mięso drugą godzinę.
  • Po dwóch godzinach dodajemy kolejny rodzaj mięsa, czyli wołowinę, oczywiście również pokrojoną w kosteczki. Gdy już dodamy wszystkie trzy rodzaje mięsa, zaczynamy z dodawaniem przypraw oraz warzyw. Czyli po prostu – wrzucamy wszystkie przyprawy (oprócz tej do gulaszu) i warzywa.
  • Gotujemy to wszystko kolejną godzinę i po godzinie dodajemy przecier pomidorowy. Po dodaniu przecieru gotujemy jeszcze dwie godziny.
  • Pod koniec gotowania około (30 minut przed końcem) dodajemy przyprawę do gulaszu. Solimy według smaku. Sól dodajemy, kiedy mięso już mamy ugotowane, żeby zostało mięciutkie.

Gulasz najlepiej podać z kaszą kukurydzianą lub po mojemu z palentą lub cicvarą (przepis znajdziecie tutaj), którą ugotowaliśmy na wodzie z odrobiną masła lub oleju oraz solą.

Smacznego!

P. S. Przepis na gulasz z dziczyzny wraz z komentarzami znajdziecie też na Facebooku 🙂

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *